OURGROUND
1 Comment

Apetrots op Noord Gestoord

Amsterdam Noord Pont Toren OURGROUND 33

 

Ras-Amsterdam Noorderlingen Britt Westerneng en Emma Sijmons  zijn geboren in het nouveau-hippe deel van onze stad. Altijd voelden deze deernes zich een beetje the others in vergelijking met de centrumkant van het IJ. Niemand wilde er komen en er viel weinig te beleven. Maar nu is alles anders. Noord is waar je wezen moet. Wat ze daarvan vinden?

 

 

Wij verveNoord Amsterdam OURGROUNDlen ons allang niet meer in Amsterdam-Noord. Veel mensen hebben het tegenwoordig over ons stadsdeel. Ons deel van de stad wat eerst om weinig anders bekend stond dan om de vele Canta’s, vaak met harde muziek uit de speakers. ‘Het Vuur’ in Floradorp met Oud & Nieuw, waar Floradorpers dagenlang mee bezig zijn om het op te bouwen. Amsterdam-Noord, dat stadsdeel waar niemand vroeger ooit dood gevonden wilde worden. Noord-Gestoord.. een geuzennaam voor vele Noorderlingen, maar een naam die door anderen op een manier wordt uitgesproken die spot en afschuw verraadt. 

Het IJ blijkt echter gekeerd. Noord is hip en niet zo’n beetje ook! De mensen die ons ooit uitlachten, staan nu als eerste op de Pont. Als echte Noorderlingen moeten we nog regelmatig met de ogen knipperen. Zie we nu echt ineens allemaal vreemde, hippe hipsters in Noord rondlopen? En doen ze dan echt alsof ze hier altijd al geweest zijn? Het zal een kwestie van wennen zijn, maar we hebben er nog wel eens moeite mee. Het voelt toch een beetje alsof ons Noord overgenomen wordt. Alsof je lekkerste stuk cheesecake van je bordje wordt gepikt.
20130629_201133

Maar we worden er ook blij van. Vroeger was er namelijk nooit iets te beleven bij ons. “Waar is dat Feestje?” Nou, het feestje was nooit in Noord. Hoe lekker is het dat we nu nog maar vijf minuten hoeven te fietsen om vertier te vinden. De Amsterdammers aan de andere kant van het water zullen niet anders gewend zijn. Voor ons Noorderlingen is het heerlijk. Niet meer een half uur met de bus of met de fiets en rollend naar huis kunnen net als de rest. En dat rollen doen we niet vanuit smoezelige buurtkroegen, maar vanuit het inmiddels wereldberoemde Pllek, Loetje aan het IJ, de Goudfazant of uit wat voor heerlijks er nog zal komen. We blijven een stadsdeel in ontwikkeling en we zijn nog lange niet klaar. Noord slaat terug en hard ook!

 

Hoe grappig iAmsterdam Noord Pont Toren OURGROUND 23s het om te lezen dat er nu ook echte artiesten naar Noord komen, zoals naar de dependance van Paradiso in de Tolhuistuin. Laatst stuitte we zelfs op de aankondiging:  ‘Het Zonnehuis opent eerder voor een vriend van Jason Mraz.’ Wacht even..het Zonnehuis?! Dat is het stokoude gebouw op het Zonneplein waar vroeger braderieën, kinderkerstfeesten en kickboksgala’s werden gegeven met optredens van Bassie en Adriaan en meneer Kaktus als hoogtepunten uit onze Tuindorpse jeugd. En Jason Mraz?! Dat is toch die hunk van het liedje ‘I’m Yours?!’ Dus daar dan weer een vriend van, met als naam Gregory Page. Nou ja het is geen Jason Mraz zelf maar dat is natuurlijk al verschrikkelijk mooi om te lezen. Wat fijn dat het iemand gelukt is om het Zonnehuis eindelijk het begin van de allure te geven die het verdient. Dat soort mensen hebben we nodig in Noord. 

 

Als ik dit soort dingen lees en zie gebeuren ben ik toch zo trots op Noord. Trots op dit nieuwe Noord. Maar ik houd ook van het authentieke Noord-Gestoord.

Lieve hipsters en andere bezoekers van Noord: kunnen we afspreken dat we dit gestoorde deel ook in ere houden? Want ook dat is Noord. En als we dan toch bezig zijn… laten we het voortaan alleen nog maar hebben over DE ‘Pont’ en niet ‘he’t Pontje’, want dat is de enige naam die onze mascotte verdient. Verder zijn jullie meer dan welkom!

Wat: Amsterdam Noord is nouveau-hip
Waar: aan de andere kant van het IJ
Waarom: Pllek, de Ceuvel, Tolhuistuin, Eye, De Goudfazant, Blom & Blom, Waargenoegen etc. Lees hier de blog van Sophie
Website: ilovenoord.nl

 

      

About the author:
Has 132 Articles

1 COMMENT
  1. Marcel van Vliet

    Leuke blog. Benadrukt dat Noord een eigen identiteit wil behouden. Het klinkt een beetje dubbel: je hoort er eindelijk ‘bij’ want nu gebeurd er wat. Maar toch wil je niet als de binnenstad worden. Het leuke is dat de Noorderlingen dit zelf kunnen bepalen :). Hoe hipper hoe beter? Nah, in Noord is gewoon goed genoeg 🙂

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top