OURGROUND
No Comments

Bakkie met Snowapple

De wereld over touren met je eigen folk band, de ladies van Snowapple mogen het hun beroep noemen. Fanny, Una en Laurien zijn drie Amsterdamse meiden die een paar jaar geleden nog in de woonkamer samen liedjes stonden te zingen. Nu treden ze op over de hele wereld. Wie wil dat niet? Alle dames hebben een muzikale opleiding en/of achtergrond, al is de een wat klassieker geschoold dan de ander. Ze schrijven alle prachtige, folk-achtige muziek zelf,  met zijn drieën.  Ze zijn aangesloten bij een platenmaatschappij in Nederland, Engeland en de VS en toeren zo’n vier maanden per jaar door het buitenland en vooral in Amerika, waar het soort muziek dat zij maken het populairst is. Toch blijft hun hart verpacht aan de Amsterdamse grachten. We deden een bakkie met twee van hen: Una en Laurien.

Jullie zijn hier geboren en getogen, maar wat is jullie ultieme Amsterdamse gevoel?
Beide: Voor ons is dat lekker over de Noordermarkt struinen en daarna koffie drinken bij Café Prins.
Una: Ik werk hier al 12 jaar! Café Prins is echt het centrum van Amsterdam voor ons. Wij zitten hier vaak overdag, in het hoekje. Het is gewoon ons kantoor en onze huiskamer. Bijna iedereen die hier werkt is kunstenaar of muzikant en er is wekelijks live muziek. We wonen alle drie in het centrum, in de Jordaan. En dat is heerlijk, maar niet heel ruim!
Una: ik zeg altijd: I have to entertain in bed – zo klein is mijn huis!

Zijn er behalve de Jordaan nog andere leuke plekken in Amsterdam waar jullie graag zijn?
Una: Ik ben geboren op Prinseneiland en de omgeving daar vind ik wel echt één van de beste plekjes in Amsterdam. Super rustig, tuintjes, kinderboerderij;  je waant je in een heel ander Amsterdam.
Laurien: De drie plekken waar we werken in Amsterdam. Ik werk bij het Science Park in Watergraafsmeer, Una bij Café Prins en Fanny onder de poort van het Rijksmuseum. Zij treed daar regelmatig op en mensen schrijven zelfs blogs over haar. Ze speelt dan een half uur per dag en vindt het heel leuk om op zo’n aparte plek muziek te maken. Ze is ‘Het meisje bij het Rijks’, op de accordeon.

Wat vinden jullie de beste plek om te kanen in Amsterdam?
Laurien: Het Kushi instituut, (ze grinnikt) dat is macrobiotisch en misschien niet zo spannend, maar ik ben vegetarisch dus vind ik het juist fijn. Veel met groente, apart en erg lekker. Heel anders dan wat je ooit gegeten hebt. Je hebt soms echt zoiets van: wat is dit?? Zoals lotuswortel met sojasaus.
Una: Broodje Mike, op een hoek op de Westerstraat. Het heet eigenlijk Comestibles Kinders, maar zo wordt het niet vaak genoemd. De eigenaar heet Mike, dus vandaar broodje Mike. Hij kent iedereen en het is altijd druk. Iedereen uit de buurt haalt daar zijn lunch. Het is echt heel goedkoop, maar twee euro voor een broodje.

En qua uitgaan, houden jullie meer van café’s of clubs?
Una: Café de Spuyt, dat zit bij ons om de hoek en is een wat meer intellectueel café. Maar als we echt willen dansen dan gaan we naar De Nieuwe Anita of Pacific Parc. En we eindigen wel eens bij Trouw, maar zoiets plannen we eigenlijk nooit. Over het algemeen is uitgaan bij ons vaak naar concerten van vrienden gaan.
Laurien: Oh en we gaan ook altijd op Ruigoord naar alle feesten! Als we er zo over doorgaan, gaan we eigenlijk naar veel meer dingen dan we dachten! En als band spelen we natuurlijk veel in uitgaansgelegenheden.

Welk beroep lijkt jullie ultiem om te beoefenen in Amsterdam?
Laurien: Muzikant natuurlijk! Er is eigenlijk geen mooier beroep. Wij kunnen overal zingen en er is altijd wel ergens een jamsessie. We kunnen in de zomer buiten repeteren, zoals in het Vondelpark. Dat is echt heel fijn!
Una: We hebben ook wel eens met zijn drieën op een boot gezongen en geld opgehaald met een visnet. Mensen stopten gewoon briefjes van twintig in het net. Dat soort dingen vinden we heel leuk om te doen. Een soortgelijke actie: vorig jaar hebben we een grachtentoer gedaan. We zijn naar allemaal panden gegaan en hebben gevraagd of we daar mochten optreden. We hebben toen in allemaal gekke panden gespeeld. Volgende keer wordt het een kastelentour!

De Jordaan is denk ik jullie favoriete stadsdeel, vertel nog eens meer waarom?
Beide: Je hebt hier gewoon alles, er zijn zoveel leuke plekken! Onze studio zit hier, we hebben ons album opgenomen in Studio 150 aan de Lauriersgracht. Al onze vrienden komen dan langs die ook muzikant zijn. Zo fijn dat het dan voor iedereen op loopafstand is!
Una: Het is net een klein dorp. Het enige gevaar is doordat je er alles hebt, je er bijna nooit uit komt.

Als het dan echt moet, voor wie of wat kom je er dan toch uit?
Una: Op zich komen we wel overal hoor, we gaan veel naar kraakfeestjes verspreid over de stad.
Laurien: In De Pijp komen we het meest na onze eigen buurt. We gaan vaak naar de Albert Cuypmarkt om met onze vriend Mo Benchellal, die fashion designer is, te zoeken naar mooie stoffen en fournituren.

Met lichte jaloezie op hun leven sluiten we af! Houd voor de tourdates hun website in de gaten.

Wat: een bakkie met Snowapple
Waar: café Prins
Waarom: deze dames leven het leven waar velen alleen van kunnen dromen
Website: snowapple.nl

About the author:
Has 19 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top