OURGROUND
1 Comment

Een bakkie met CDA Amsterdam

De eerste vrouw in onze serie jonge politici! Steffi Rombouts, 27 jaar. Inwoonster van Oud-Zuid en onderdeel van de kandidatenlijst van het CDA.  Ze woont pas anderhalf jaar in onze stad maar laat zich daardoor niet weerhouden campagne te voeren voor haar partij. Ze vertelt ons over de paradepaardjes van het CDA en wat barmhartigheid en solidariteit daarmee te maken hebben.

Jij gaat natuurlijk sowieso stemmen, maar waarom zou ik dat ook moeten doen?

Het is gewoon de beste gelegenheid om je stem te laten horen. We hebben allemaal al snel een mening en op deze dag kun jij zelf bijdragen aan hoe je Amsterdam nog mooier kunt maken. Juist in een moeilijke tijd als deze is het belangrijk om goed te kijken naar wat de partijen doen. Het CDA heeft bijvoorbeeld hele concrete plannen.

Mooi bruggetje, als we dan toch gaan stemmen, waarom dan op het CDA?

Wat ik zo mooi vind aan het CDA is het barmhartige en solidaire aspect. We willen een gemeenschap die werkt voor iedereen. Het CDA komt graag op voor gezinnen en ouderen, en de zwakkeren in de samenleving. Zo willen wij, om de lasten niet nog meer te verzwaren, in ieder geval niet de belastingen verhogen. Ook vinden we het belangrijk om starters te helpen en de overheidsbemoeienis zo veel als mogelijk in te perken.

Starters dat zijn wij. We kunnen geen huis kopen of huren en we komen niet aan de bak. Wat wil het CDA hiermee?

Een belangrijk speerpunt van het CDA deze campagne is het aanpassen van de regelgeving rond de erfpacht. Veel mensen kunnen een huis kopen en de hypotheek betalen, maar als daar bovenop nog die erfpacht komt, wordt het al snel een stuk lastiger. 80% van de grond is in het bezit van de gemeente. De erfpacht moet kunnen worden afgekocht of in ieder geval niet periodiek verhoogd. Dat zou het kopen van een starterswoning al een stuk aantrekkelijker maken. In verhouding is er veel meer vraag naar huren in de vrije sector, maar dan wel betaalbaarder dan wat het nu is. Er zit nu een gat tussen sociale huur tot €680 en dan begint het pas weer bij €1200. Zo blijft het vastzitten, scheefwoners kunnen zo niet doorstromen waardoor de sociale huur ook niet vrijkomt. Qua huren willen we dus af van de verplichte verdeling van 30% sociale huur/70% vrije sector, zodat er meer ruimte ontstaat om dat gat te vullen.

 En hoe komen wij aan het werk ?

Er zijn vrij veel vacatures maar de starters die nu geen baan hebben, hebben nog niet genoeg ervaring of een specialisme. Wij hebben een startersbeurs geïnitieerd waarbij mensen als een soort stage, maar dan wel betaald, ervaring kunnen opdoen bij bedrijven. Hiermee help je bedrijven verder die geen geld hebben om mensen aan te nemen en de starters doen hiermee werkervaring op met wellicht uitzicht op een vaste baan bij dit bedrijf.

Als ik aan het CDA denk, denk ik altijd eerst aan christelijk. In hoeverre speelt religie een rol?

Er is onlangs een onderzoek gedaan waaruit bleek dat het inderdaad zo is dat de C in onze partijnaam soms voor verwarring zorgt of vragen oproept. Natuurlijk is het zo dat het van oorsprong een christelijke partij is en met die waarden. Maar juist die waarden zijn zo mooi. Je moet het niet meer direct interpreteren als religie maar meer als een solidaire partij waarin we samenwerken. Wanneer iemand die waarden en idealen deelt dan zijn we één en dezelfde.

Jij staat nu op nummer 37 van de kandidatenlijst, die voorkeurstemmen ga je nodig hebben! Take it away: Waarom stemmen wij op Steffi Rombouts?

Er staan veel jonge mensen op de lijst van het CDA waarvan ik er één ben. Wij, en dus ik, kunnen veel betekenen voor de jongeren in de stad. Ik ben jong, gedreven en gemotiveerd en belangrijk is ook dat ik lef heb en zaken aan de kaak durf te stellen. Ik ben niet bang om te breken met oude gewoontes en ik kijk naar de toekomst.

Je bent pas anderhalf jaar Amsterdamse, heb je al wel favoriete plekken in de stad?

Ik ben elke dag weer blij dat ik hier woon. Vooral het fietsen door de stad is en blijft geweldig. Mijn favoriete locatie is toch wel de Noordermarkt op maandagochtend. Als mijn agenda het toelaat ben ik daar te vinden. En de onderdoorgang van het Rijks is geweldig. En wijntjes drinken in de Pijp natuurlijk.

We hadden zo onze vooroordelen over het CDA. Voorafgaande aan het gesprek zat ik te wachten op een tuttige, ietwat stijve tante. In plaats daarvan kwam Steffi binnen, wie in de verste verte niet aan dat beeld voldeed.  Verfrissend. Mocht het CDA jouw partij zijn of worden, scroll dan even naar nr. 37 van de lijst want daar prijkt de naam van Steffi.

Wie: Steffi Rombouts
Waar: Café Amstelhoeck
Waarom: stemmen met voorkennis is altijd beter
Website: CDA Amsterdam, u heeft een beter website nodig

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top