OURGROUND
1 Comment

De Baarden Epidemie

Niemand ontkomt eraan, anno 2014 zijn baarden the look. Jonge, oude, chique, classy, gekleurde en studentikoze jongens en mannen dragen een baard. Huisvaders op bakfietsen, fashion queens met een pluisje wol onder de kin en zelfs Dennis Storm van BNN, die zijn babyface met een baard omtoverde tot een zowaar mannelijke uitstraling. (PS: zijn mannelijkheid is alleen op de baard getaxeerd).

De hipsterbaard is zelfs zo populair dat plastische chirurgen het er druk mee hebben, zo las ik laatst in de Volkskrant. Het aantal baardtransplantaties is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Mannen betalen met gemak ruim zesduizend euro om een volle baard te krijgen. What the fuck?! Baardtransplantaties? Hoe werkt dat? Volgens deskundigen op dezelfde manier als haartransplantaties. De haarzakjes van hoofdhuid of borstkas worden verwijderd en vervolgens in het gezicht geïmplanteerd. Duidelijk. Maar wat als je vroegtijdig kaal bent en/of een smooth lichaam hebt? Gaan ze dan je schaamhaar implanteren?

Met deze duistere overpeinzingen in mijn achterhoofd, spotte ik afgelopen weken de ene baardman na de ander. Overal en in alle variaties, als een epidemie. Ik was lichtelijk verbaasd. Vanwaar die revolutie in baard c.q. haargroei? Jarenlang was het ongeschoren gezicht inclusief gewaxt lichaam de strakke standaardnorm. Op de sportschool zag ik altijd gespierde, massieve kerels die naast haardos, borstkas en armen ook het beenhaar wegschoren. Helemaal kaal. Tot en met het schaamhaar. Natuurlijk waren er uitzonderingen, zoals zwervers, Sinterklaas, Bin Laden en Vader Abraham. Of neem de bear scene, een internationale gay subscene gericht op harige, bebaarde mannen. Zij waren uiteindelijk de trendsetters, wars van alle do’s and don’ts afkomstig uit de hippe, kaalgeschoren muscle scene.

Deze lente domineert de baard ook de hetero wereld. Zowel in New York, Milaan, Parijs, London als in Amsterdam. Eerder schreef OURGROUND al over de opkomst van de baardenkapper. Op een baarden website lees ik alles over de officiële benamingen van alle mogelijke baardtypes. Zo is er de ‘the French Fork’, een volle baard die zich uitstrekt tot de kin, maar door het midden in twee segmenten is uitgesplitst. Als twee harige voelsprieten. Of de ‘Friendly Mutton Chops’, waarbij volle bakkebaarden tot aan de rand van mond met snor zijn verbonden, denk aan Wolverine uit X-Men. En tenslotte ‘the Klingon’, een volle baard waar de snor wordt weggeschoren, terwijl de zijkanten van de baard nog tot de snor in tact zijn. Berucht door the Klingon personages uit Star Trek, maar al eeuwenlang populair bij vrome moskeegangers. Wil je weten welk type jou het beste staat? Er bestaat zelfs een Hair & Beard App!

Dan een zeer prangende vraag. Hoe beleven vrouwen deze onuitwisbare baardenterreur? Uit recent Canadees en Nieuw-Zeelands onderzoek, blijkt dat vrouwen baardmannen beduidend minder sexy vinden. Zij lieten ruim twintig mannen zes weken hun gezichtsbeharing vol groeien en maakten foto’s. Eentje met en de ander zonder baard. Beide foto’s werden aan tweehonderd vrouwen getoond. Daaruit bleek dat bijna alle vrouwen de mannen met geschoren gelaat veel aantrekkelijker vonden. Hmmm. Ok. Ik ben wel benieuwd, wat vinden de Amsterdamse vrouwen hiervan?

Wat mij betreft is de baardtrend nog een lang leven beschoren. De gladde George Clooney look is done (George himself is ook al bezweken). Baarden staan symbool voor mannelijkheid en puurheid. Mannen willen terug naar datgene wat hun man maakt. Waar ze trots op zijn. En hoe mannen die dragen, moeten ze lekker zelf weten. Een lange geiten-sik of tapijtdikke bakkebaarden? Volgroeid, slordig of perfect getrimd? Go for the beard! Tot de dag dat Geert Wilders een geblondeerde  bezit. Dan roepen we met z’n allen ‘minder, minder, minder…’. En dan doet de tondeuse de rest.

Leon, onze gastblogger van deze week, is zelf van het type ‘Van Dyke‘. Door deze baardkeuze houdt hij zijn neus vrij voor het bespeuren van nieuwe trends. In het dagelijks leven is hij werkzaam als beeldredacteur.

Wat: de baarden epidemie
Waar: op het gezicht, overige lichaamsbeharing is hier niet meegenomen
Waarom: er is geen ontkomen meer aan
Website: debaard.nl

About the author:
Has 76 Articles

1 COMMENT
  1. Nance

    Mannen met baarden.. HELL YEAH! (geen babyface voor mij.. 😉 )

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top