OURGROUND
No Comments

De door bitch

door-bitchDe door bitch. Echt gezellig klinkt het niet, deze bijnaam voor gastvrouwen die het hele jaar door (respect!) buiten in hun kittige pakjes voor de club staan. Zij (of hij!) is vaak bovengemiddeld knap, goedgebekt en een tikje extravagant. Je moet de door bitch te vriend houden, anders kom je simpelweg de club niet in. Ze heeft een belangrijke taak, zij selecteert de clubgangers van die avond. De voorwaarden waarop dit gebeurt blijven een raadsel. Laat me je dit duidelijk maken middels het schetsen van een aantal scenario’s.

Jimmy Woo, een zaterdagavond afgelopen winter. Een merk waar ik toentertijd voor werkte, is hoofdsponsor van de dj van de betreffende avond en vroeg of we ook even langs wilde komen voor een dansje en een drankje. Natuurlijk! Aangekomen bij de Korte Leidsedwarsstraat word ik direct ongemakkelijk. Het is geen rij waar ik in ben beland, nee eerder een soort van mierenmensenhoop van wanhopige partygangers die met feestvragende ogen naar de jongedame aan de deur kijken. Keurig opgevoed sta ik wat onhandig achteraan de ‘hoop’ en zie continu andere groepjes mensen die door middel van een ‘high five’ zo even voorgelaten worden. ANNOYING. Na ruim 30 minuten, op het moment suprême dat we wonder boven wonder dan toch vooraan staan, zegt de juffrouw doodleuk: “Met hoeveel mensen ben je? Entree kost 15 euro”. Wanneer we haar wijzen op de welverdiende gastenlijstplekken laat ze ons weten dat de gastenlijstplekken net 5 minuten niet meer geldig zijn. De lijst sluit om 00:00. Excusez moi?

Supperclub, een donderdagavond deze winter. Mijn goede vriend Max gaat samen met zijn broer de stad in. Twee gezellige en goeduitziende gasten die zin hebben om geld uit te geven. Na een uitgebreid diner wil Max zijn broer de vernieuwde Supperclub laten zien, met de toffe nieuwe cocktailbar APT en bierbar Hoppa. Aan de deur worden ze eerst tegengehouden: heel even wachten aub. Na een minuut of 10 kijkt de dame aan de deur de twee boys weer aan en vraagt: “Waar kan ik jullie mee helpen?”. Ligt het aan mij of is dat een gekke vraag? Mensen gaan toch niet staan wachten voor een club om een patatje te bestellen, je telefoonnummer of een vuurtje te vragen? Enfin. Eenmaal binnen bleken zowel de barren als de club vrijwel leeg. Dit lijkt op een staaltje schaarste faken. Not so cool.

Na de Supper vervolgen Max en zijn broer hun tocht naar Social Club voor SuperSocial, één van de leukste clubavonden op de donderdagavond. De jongeheer aan de deur begon zijn gesprek op dezelfde manier als bij de Supper: “Waar kan ik jullie mee helpen?” Vervolgd met: “Weten jullie wat voor feest er binnen is? Wie draaien er dan”? Sorry? Sinds wanneer moet je een overhoring dj-kennis ondergaan om een laid-back club binnen te komen zoals de Social? Is spontaan uitgaan niet toegestaan?

De tijd van potige portiers voor de deur is blijkbaar echt voorbij: waar je vroeger met wat vriendelijk lachen makkelijk naar binnen kwam, gelden nu andere, vreemde regels. Ik begrijp dat je als clubeigenaar een beetje controle wilt houden over wie je binnen laat. En ik begrijp óók dat deze deurmeiden de club een gezicht geven. Maar toch heb ik moeite met de volledige subjectieve macht die iemand heeft. Uitgaan is het leukst wanneer het onvoorspelbaar is; dansen, drinken en zien waar de nacht eindigt. Maar ik zal braaf de line-ups uit mijn hoofd gaan leren. En dan voorál een antwoord paraat hebben op de meest populaire en prangende vraag van door bitches anno 2016: “Waar kan ik je mee helpen”?

 

Wat: het fenomeen De Doorbitch
Waarom: omdat ik er niet uitkom
Waar: voor alle clubs
Website: Opdehoogteuitdehoogte.nl

Doorbitch

Plaatjes simpelweg via Google
About the author:
Has 114 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top