OURGROUND
No Comments

De grond is lava

Nooit zal ik de blik van pure terror in de ogen van de Japanner vergeten. Hij reageerde te laat. Te traag. Schreeuwend viel hij in de gracht. Het gaat bijna altijd net goed. Maar heel soms ook net niet.

Er zijn weinig dingen waar ik goed in ben, maar fietsen door Amsterdam is er toch wel echt één van. Amsterdam, Mokum, het grootste dorp ter wereld, mijn eerste, trouwste en beste vriend. Full speed fietsend over de grachten, toeristen (bijna) ontwijkend en taxi’s afsnijdend ben ik misschien wel het meest in m’n element.

Amsterdammers zonder fiets? Ik vertrouw ze niet. De grond is lava. Het kinderspel waarbij je van ‘a’ naar ‘b’ dient te komen zonder de grond te raken. Al fietsend speel ik het nog steeds, vaak onbewust. Zo lang voor het stoplicht stoppen dat m’n schoenen het asfalt raken? Een regelrechte nederlaag. Met de tram is een straf. Een taxi neem ik alleen als… nee, een taxi neem ik nooit.

Altijd onderweg. Dwars door m’n eigen openluchtmuseum. Op elke straathoek een dierbare herinnering. De Linnaeusparkweg, waar ik voor de allereerste keer verliefd werd. Over de grachten, zo dronken dat ik de Amsterdammertjes moest volgen om thuis te komen. Langs de Piet Heinkade, waar we ’s nachts vol stoute plannen het NEMO-dak op klommen.

Met kippenvel bij zonsopkomst klappertandend op het pondje vanaf Noord. In de verte de Schellingwouderkerk, waar ik twee van m’n beste vrienden mocht trouwen. Er zijn ook littekens. Twee tanden verloor ik op de fiets. De route die ik toen fietste met een vers gebroken hart vermijd ik als het even kan nog steeds.

De in het water geduwde Japanner had alleen een nat pak. En een goed verhaal voor thuis. Wellicht zal hij nooit zo veel van Amsterdam kunnen houden als ik. Maar een fietsbel zal hij voortaan altijd respecteren.

Vaak ben ik weg, weg uit deze stad. Elke keer is terugkomen weer een beetje mooier. Liefde, vrienden, familie. Maar pas op de fiets ben ik echt weer thuis. Rijden is leven, remmen is sterven.

  

Arco, de gast van deze week is wereldreiziger van beroep, briljant met tekst en lijkt een beetje op een panda. Maar daar gedraagt hij zich net niet helemaal naar.

Wat: Een liefdesverklaring aan Amsterdam
Waar: Op de fiets
Waarom: Puur geluk
Website: liefdesbrief.nl

 

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top