OURGROUND
1 Comment

December blues

Mijn gelukkigste tijd in Amsterdam is als de eerste zonnestraal zich laat zien in de stad en iedereen massaal naar buiten gaat, terrassen bezet, rosé en witbier drinkt en neerdaalt op kleedjes in parken.
Met stip op nummer twee staat het einde van de herfst, met de winter in aantocht. Ik noem het de december blues. Eind november, begin december. De onophoudelijke regen is net gestopt, de natte bladeren zijn vergaan en de kou is nog maar licht voelbaar. De grijze lucht maakt plaats voor een strakblauwe hemel en als je geluk hebt komt af en toe de zon tevoorschijn.

Het is nog net niet koud genoeg om altijd aan je handschoenen, sjaal en muts te denken wanneer je de deur uit gaat. Het is wat fris, maar zonder de extra bescherming kom je ook wel thuis. Ik fiets het liefst ’s avonds door de straten en langs de grachten van Amsterdam. De meeste Amsterdammers zijn nog niet gewend aan de duisternis die vroeg indaalt en sluiten de gordijnen pas laat. De huizen veranderen in etalages en zo kan ik lekker overal makkelijk naar binnen gluren. Vooral aan de Amstel is het een groot plezier. Men komt thuis, lekker warm binnen, ik zie ze keuvelen, kletsen, koken. Maar ook echtelijke ruzies zijn zichtbaar, kinderen die geen aandacht lijken te krijgen en mensen die eenzaam eten in het gezelschap van een krant. De openhaard wordt aangestoken, de geur van verbrand hout en oude kranten die dan door de straten blaast maakt me haast high. Wat een genot.

Deze periode duurt maar kort, bijna net zo kort als de jaarlijkse storm met witte blaadjes die gedurende een week door de Hollandse hoofdstad raast. Voor je het weet zitten we ruim acht maanden in de vrieskou en slikken we vitamine D om ons staande te houden. Dan smeken we om die eerste zonnestraal weer te mogen begroeten en die terrassen te kunnen bevolken. Dus geniet en koester ook dit moment!

Wat: december blues. Gluren bij de buren
Waar: door heel Amsterdam, maar vooral langs de Amstel
Waarom: omdat het je leven net iets leuker maakt
Website: kerstmarkten.nl

About the author:
Has 44 Articles

1 COMMENT
  1. Anoniem

    Bedoel je niet 8 weken ipv 8 maanden? 😉

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top