OURGROUND
No Comments

Amsterdam, de fietsershel

Een typische doordeweekse middag in Damsco Centrum. Het stoplicht springt op groen de gigantische fietsersstroom waar jij middenin zit komt op gang. Net als je je voet op je trapper zet wipt een Domino’s pizza boy op scooter de stoeprand om je af te snijden en zich in de fietsersstroom te mengen. Je maakt een diagonale zwiep over de tramrails om hem te ontwijken, maar gelukkig sta je op scherp en gaat het net goed. Totdat de man achter je – strak in pak, met een koffertje aan zijn stuur – “DOM WIJF” roept en paranoia zit te rinkelen met zijn VAN MOOF bel, terwijl hij rakelings langs je heen zoeft via het veels te smalle fietspad. Je schrikt en trekt de koptelefoon van je hoofd. Misschien maar even focussen op de weg.

In Amsterdam van A naar B fietsen is af en toe een kriem… Maar wat als we nou gemakkelijk een steentje kunnen bijdragen om dit alles veel relaxter te maken?

3dcdc868bb_1447152859_De-fietsruimte-is-overigens-ook-uiterst-beperkt__list-noupDaarvoor komt de Fiets Telweek de hoek om kijken. In de derde week van september wordt op grote schaal het fietsgedrag van heel Nederland, en specifiek onze stad, gemeten. En die data wordt gebruikt door onder andere de gemeente Amsterdam om onze fietsinfrastructuur te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbreden van de fietspaden, het aanleggen van nieuwe fietsroutes of het anders afstellen van de stoplichten, zodat fietsers vaker groen krijgen.

Sounds good? Om dat voor elkaar te krijgen is jouw hulp hard nodig. Enige wat je hoeft te doen is nu (gratis) de Fiets Telweek app te downloaden, van 19 t/m 25 september je locatiegegevens aan te zetten en je dagelijkse routes te fietsen. De app volgt dan automatisch een week lang jouw fietsgedrag, om te zien op welke punten in jouw route je onnodig vertraging oploopt. Dat alles geanonimiseerd en bovendien worden vanwege privacy de eerste en laatst 200 meters van je rit niet getrackt. Hoe meer deelnemers, hoe representatiever het onderzoek, hoe nuttiger voor ons allemaal de verbeteringen zijn. Dus go go go!

Om de Fiets Telweek een stapje voor te zijn, hierbij de meest helse plekken ‘en route’ van de Ourground girls.

Milou: Het punt in de Pijp, aan het begin van de Albert Cuypstraat en ter hoogte van de Mac. Het is zo rete-onduidelijk wie hier voorrang heeft. De bewoners, waar ik me onder schaar, kunnen dat haarfijn toelichten, maar de gemiddelde automobilist, zondagsfietser of de hordes aan toeristen hebben geen idee. Broedplek voor ongelukken en een slechte doorstroming voor de fietsers.

Jolien: Het kruispunt bij de Kinker en de Bilderdijkstraat vind ik heel frustrerend omdat het voor de fietsers altijd later (en dan echt een paar laaaaaaange seconden later) groen is dan voor de lopers. Ik heb hier al twee keer een boete van € 50 gehad, dus blijf voortaan braaf voor ’t licht staan.

Valentine: Sowiesooo de kruising Spiegelgracht – Kerkstraat. De fietsverkeers-ader van Amsterdam. Ik heb daar laatst geklokt en stond er welgeteld zes minuten te wachten voordat ik over kon steken.

Tamara: Het Rokin, vóór het Rijks en de Ferdinand Bol: alles te dicht op elkaar en téveel loslopend wild op het fietspad.

Hanneke: Ik denk serieus dat de hel eruit ziet als de Damstraat. Met alleen maar toeristen die niet snappen wat de stoep is en wat de weg is. En lichtelijk off-topic: die vieze vieze lucht van goedkope Nutella stores en die vieze, vieze, aggresieve mensen. Mijd die straat!

Charlotte: In het algemeen: kruispunt waar men door rood fietst. Ik vind dat op elke fietsstoplicht een teller moet komen, om dit te voorkomen. Bovendien ben ik fan van open spaces, zoals bij het Centraal – vóór de pont. Geen regels en geen lijnen, wel super veel verkeer. Maar toch amper ongelukken, omdat iedereen genoodzaakt is menselijk en beschaafd te doen. Uit zichzelf.

Wat: de Fietstelweek
Waar: heel NL
Waarom: omdat dat vloeken op de fiets nu eens moet stoppen
Website:
www.fietstelweek.nl

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top