OURGROUND
2 Comments

# fitgirl #winning?

11950753_1085679714789182_251257136_n 11906298_1654050941505366_1572184784_n

Grote kans dat jij dit weekend een rondje Amstel hebt gerend. Of een lesje bootcamp, hot yoga of crossfit of whatever-rocks-your- boat hebt gepakt. Grote kans ook dat je dit deed met een houten kop inclusief een dijk van een kegel. Want op vrijdagavond moet het beest toch los. Dat snappen we allemaal.

Maar neem voor de grap zaterdagochtend eens een kijkje in een willekeurig stadspark. Om en nabij honderd in trend-bewuste sportpakken gestoken vrouwen en mannen zweten zich het rambam in wel 10 verschillende bootcampklasjes. Insanity. De #fitgirl spirit lijkt vroeg of laat iedereen te pakken te krijgen. Zelfs degenen die met evenveel motivatie en doorzettingsvermogen G&T’s weghakken. Deze mensen die zich in het park vrijwillig laten afbeulen zijn vrijwel allemaal op weg naar hetzelfde doel: fit, kakstrak en het liefst met de bijbehorende blokjesbuik. Want zónder hoor je er tegenwoordig toch niet meer bij? Als we Instagram mogen geloven in ieder geval niet.

De hashtag #fitgirl is tijdens schrijven van dit stuk wel 5,888,254 gebruikt. Kayla Itsines (voor de leken onder ons: dit is de #fitgirl koningin die je in 12 weken een bikiniproof body belooft) heeft 3.9 miljoen volgers en een bak havermout is één van de meest gefotografeerde ontbijtjes ter wereld. De wereld van de #fitgirl lijkt perfect te zijn. En die van mij, mwah, not so much.

Kayla-Itsines-Tips

Ik ben een tijd lang slachtoffer geworden van het kijk en vergelijk geweld op Social Media. Ik schaar mezelf onder de groep die even hard drinkt als sport en daardoor best sterk is maar ook een pensje bezit. Net zoals zo’n beetje al die mensen uit het park. Maar toch, elke keer als ik op zaterdagochtend met een knalkater met een half open oog door Instagram scrolde en al die #fitgirls zie die al duizend uur wakker zijn, hun overnight oats al hebben gemaakt, gefotografeerd én gegeten wérd ik me toch een partijtje depressief! Want ik lag daar nog steeds, met uitgelopen mascara en een wijnfles op het nachtkastje, te stinken in mijn bed.

“Eruit! Douchen! Eten! Sporten moet je, sporten zal je!”, schreeuwt de #fitgirl in mij. En dat is dan wat ik deed. Met rood doorlopen ogen en bizar weinig energie sleep ik me naar m’n training. Want yes, dan kan ik straks ook posten dat ik superfit en supergezond door het weekend ga. #winning? Ik dacht het niet. Na een zomer vol van dit soort weekenden kon ik concluderen dat ik er doodongelukkig van werd, het #fitgirl leven proberen te leiden. Want het leven op Instagram is niet echt. Wat echt is zijn de bikkels in het park die net even dat extra setje afmaken, toch die 5 burpees eruit persen en die met vet veel plezier hun kater eruit zweten. Die energie was ik dus even verloren. Want hoe zwaar de trainingen soms zijn, leuk heb ik sporten altijd gevonden. What happened to that?

Rockstar11351738_1647824922152268_1643379641_n

Nadat een vriend opmerkte hoeveel tijd ik besteedde aan het volgen van al die strakke #fitgirls, lastte ik een Insta-stop voor mezelf in. Kayla verloor één van de 3,9 volgers en ik hervond mijn plezier in sporten. Want die zin om te sporten moet uit jezelf komen, heb ik geleerd. Sporten was voor mij altijd als spelen. Rennen, sprinten, doen waar ik zin in had. Die was ik dus effe kwijt door de superstrenge structuur die ik mijzelf oplegde en indirect door Social Media werd gevormd. Nu ga ik wanneer ik écht zin heb, en wat blijkt? Dat is vaker dan toen ik #fitgirl obsessed was. Met als gevolg dat ik met superveel energie beter train en het leuker vind. #winning, dacht ik zo.

Wat: over hoe de #fitgirl obsessie met je mind fucked
Waarom: tjsa, social media
Waar: in je hoofd
Website: sport en spel

About the author:
Has 100 Articles

2 COMMENTS
  1. Michiel van Male

    Voor mij geldt de #fitgirl-hype iets minder maar kan me redelijk indenken hoe je door social media compleet De verkeerd richting opgestuurd wordt.. Klinkt als een mooie overwinning, #whatsnext ;-).

  2. Eef

    Haha tof en zo herkenbaar! Laatste weken ook een hoop insta-blokbuikjes uit ‘Kayla’s army’ uit m’n lijstje gehaald en het is een stuk gezelliger geworden op m’n insta timeline. Het geeft ook zo veel meer voldoening als je je motivatie uit jezelf weet te halen en leert wat voor jou werkt. Ik hing ook zaterdagochtend als een dolle aan een kettlebell te swingen in het vondelpark. Niks mis mee, maar it wasn’t for me 🙂

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top