OURGROUND
2 Comments

Flevopark

Vergeet het Vondelpark, waar het, zodra de temperatuur in de dubbele cijfers gaat, voller is dan het strand van Zandvoort op een warme dag. Vergeet ook het Sarphatipark, waar je door de rook van de geïmproviseerde barbeques nooit verder kan kijken dan de neuzen van je schoenen en je om de haverklap besprongen wordt door een hond met het formaat van een kleine auto.

Nee, voor de echte onvervalste stadspark-ervaring ga je naar het Flevopark in Oost. En eigenlijk is stadspark niet eens het juiste woord, want in geen enkel ander Amsterdams park heb je het gevoel dat je ook echt ‘uit de stad’ bent. Of je nou langs het water van het Nieuwe Diep wandelt, of op het grote veld rustig een uiltje knapt in de schaduw van een kolossale linde. De stad is ver, ver weg. Soms moet dat gewoon even.

Het park heeft van die kronkelige paadjes waardoor je vaak niet verder kan kijken dan een meter of tien, en telkens verrast wordt door wat zich verderop openbaart. Ineens zie je een konijn weghuppen of hoor je een vogel die je niet kunt thuisbrengen.  De bezoekers zijn heerlijk divers, een dwarsdoorsnee van de samenleving. Een park zoals een park bedoeld is.

Geheimtip: Het Nieuwe Diep, een voormalig gemaal achter in het park waar tegenwoordig een distilleerderij is gevestigd. Een groep enthousiastelingen maakt er meer dan 100 soorten jenevers, het terras is van een adembenemende schoonheid en straalt een weldadige rust uit. Neem een citroenjenever en ga aan een van de houten tafels zitten, of op een bankje aan het water. Wel contant geld meenemen, want aan pin doen ze niet. Lekker rustig.

Martijn Simons is schrijver en columnist voor volkskrant.nl. Hij werkt aan zijn tweede roman, die zal verschijnen bij De Bezige Bij. Twitter: @martijnsimons

Wat: Flevopark
Waar: Amsterdam Oost
Waarom: een park zoals een park moet zijn
Website: Flevopark.nl (De website is niet representatief voor het park, integendeel.)

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top