OURGROUND
No Comments

Frans Film Festival Amsterdam

fransfilmfestivalVoor alle francofielen in Amsterdam is het de eerste week van juni feest. Dan vindt namelijk het eerste Frans Film Festival van Amsterdam plaats, oe lalaaaaa.

Franse films maken op mij altijd indruk. Dat komt doordat de onderwerpen vaak origineel, sexy en artistiek zijn en er zit vaak een diepe boodschap in verwerkt. Maar ook de omgeving maakt de films zo fijn om naar te kijken. Van het bruisende Parijs inclusief hooggehakte Parisiennes met een ‘Je ne sais quoi’ blik in hun ogen tot aan het plattelandsleven waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de muziek. Franse filmmuziek is waanzinnig mooi. Soms zet ik op een zondagochtend wat van die muziek op en waan ik mij even in Franse sferen.

Van 3 t/m 7 juni is het Frans Film Festival in De FilmHallen dus daar ga ik zeker naar toe. Verwacht mode, travestie drama’s, hip-hop tragedies en nog veel meer. Naast films zijn er ook masterclasses en een tentoonstelling van Betrand Bonello (uit Centre Pompidou). Meer informatie vind je hier.

Ter ere van het festival zet OURGROUND haar favoriete Franse films aller tijden op een rijtje:

Intouchables
Hanneke is niet vies van een Franse film op z’n tijd. Zo weet zij bijvoorbeeld dat Frankrijk na India en Hollywood de grootste filmindustrie heeft. Hanneke claimt ‘Intouchables’ als film die indruk op haar heeft gemaakt (op wie niet?). Niet alleen vanwege de muziek maar vooral omdat het een waargebeurd verhaal is.

Samba
Tijdens één van haar vele vluchten keek onze Valentine op grote hoogte de film ‘Samba’. Heerlijke dramatische comedy met diezelfde dude van ‘Intouchables’. Mooie rol van Charlotte Gainsbourg. Toppertje.

Amélie
‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’, kortweg Amélie, heeft het Franse filmgenre zo ongeveer op de kaart gezet. Voor Jolien is Amélie zowat het aller zoetste meisje ever! Als je deze nog niet gezien hebt… nom de dieu!

La Haine
Darla is onder de indruk van ‘La Haine’! Een (politieke) film geschoten in zwart/wit. De film roept algemene vragen op over armoede, maatschappij en racisme. Wel heel hard en kil… maar doet veel stof opwaaien en zet je aan het denken.

Samba, La vie d’Adèle & Jeune & Jolie
Je zou het misschien niet direct verwachten maar Tamara heeft zo ongeveer alle Franse Films gezien. Ze houdt van Franse drama’s. ‘Le passé’ is haar laatste, maar staat niet in haar top drie. Met recht een drama. Ook ‘La vie d’Adèle’ heeft indruk gemaakt: een rauwe, heel seksistische film (Gouden Palm gewonnen op het filmfestival in Cannes). ‘Jeune & Jolie’, gaat over een knap kind van 17 jaar die luxe prostituee wordt. Een prima wegkijker op de maandagavond. ‘Samba’ als aanrader, dan ‘La vie d’Adèle’ en dan ‘Jeune & Jolie’.

Un Prophet
Charly’s favoriete Franse film is ‘Un prophet’; een misdaad drama waarin een jonge Fransman van Afrikaanse afkomst het gevangenisleven (incl. rivaliserende bendes binnen de muren) leert kennen.

Signé Chanel
Zelf vind ik Franse mode documentaires heerlijk om naar te kijken. De oude madames die in ‘Signé Chanel’ de couture jurken naaien alsof hun leven er vanaf hangt zijn geweldig. Daarom ben ik van plan om tijdens het Frans Film Festival naar ‘Les temps Suspendu’ te gaan, een documentaire over oude ambachten die langzaam vergaan in de couture wereld.

Je kunt voor het Frans Film Festival, wat plaatsvindt van 3 t/m 7 juni, je kaarten reserveren aan de kassa of via de website van De FilmHallen.

Wat: Frans Film Festival
Waar: De FilmHallen
Waarom: onderdompelen in Frans gezwijmel en drama
Website: fransfilmfestival.nl

About the author:
Has 71 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top