OURGROUND
No Comments

Grijze Dakduif Top 6

FullSizeRender (29)

Ik heb een nieuwe trend ontdekt. Nee, het heeft niets met eten, drugs, kleding of uitgaan te maken. De trend heet “Grijze dakduiven”. Het valt me op dat culturele events in Amsterdam overladen zijn met 55+’ers. Ga je bijvoorbeeld naar een film over een verslaafde zangeres die inmiddels bij de club van 27 hoort zit de zaal bommetje vol met grijze dames en kale heren.  Of ga je met een grote picknickmand gevuld met flessen wijn op weg naar het Amsterdamse Bostheater, dan zit dat ook afgeladen vol en trek jij de gemiddelde leeftijd met jouw komst flink naar beneden. Bij filmmuseum Eye is het een wonder dat ze daar nog geen Tena lady in het toilet hebben staan. Ik heb deze groep afgelopen maanden geobserveerd en bestudeerd zoals Freek Vonk een groep wilde kaaimannen zal bestuderen. Ik weet niet wat spannender is.  Wat ik wel weet is dat je best wel om ze kan lachen. Waarom? Hier mijn ‘Grijze dakduif top 6’ (en pap en mam en alle andere 55+’ers die zich misschien aangesproken voelen: ik houd nog even veel van jullie hoor):

1) RUGZAKJES
Het is blijkbaar bij de 55+ vrouw een trend. Een zwart leren rugzakje op de rug. Functioneel? Nope. Mooi? Een jutenzak is nog hipper. Waarom? Wie kan het mij uitleggen? Waarom is dit zo’n trend voor iedere vrouw met kort kaspel en Cora Kemperman outfit?

2) KOPPIG20101222162439_nieuws-zwemmen-senioren-1
Waarom komt koppigheid met de jaren? En waarom zien ze dat zelf totaal niet in? Voorbeeldje. Er staat bij Cafe restaurant Amsterdam vooraan in het restaurant een heel groot bord: ‘WILT U IN HET RESTAURANT ZITTEN? WACHT DAN HIER’. Als ik op een drukke zaterdag mijn lunch afreken staan er twee grijze dames om mijn tafeltje heen te cirkelen. Als de aardige jonge ober het systeem uitlegt zijn ze teleurgesteld en willen weglopen. Ik leg ze nog uit dat het altijd maar heel kort wachten is, maar gepikeerd verlaten ze de zaak.

3) STUNTELEN
Zoals koppigheid ook steeds meer toeneemt bij deze groep, zo lijkt het stuntelniveau ook steeds meer toe te nemen in de loop der jaren. De trap bij Eye. Hoeveel dakduiven zullen daar al gestruikeld zijn? Do I need to say more?

4) GRIJZE DAKDUIF + MOBIELE TELEFOON
senioren-met-smartphones
Ga maar eens na. Hoe vaak heb jij de afgelopen jaren in een bioscoopzaal gezeten waarin de telefoon af ging van een babyboomer? Ze vergeten blijkbaar altijd om dat ding uit te zetten. Het mobieltje (meestal model jaren ‘90) gaat af, heeft meestal een zeer harde en ouderwetse beltoon en dan moet persoon in kwestie nog in haar rugzakje op zoek naar dat ding. Vijf minuten van je film he-le-maal naar de filestijnen.

5) FLEXIBILITEIT
Van de zomer ging ik dus naar het Amsterdamse Bostheater. Verbazingwekkend hoe weinig jongeren er zaten. En ik moet toegeven: dankzij de 55+’er bestaat er nog zoiets als cultuur in Nederland. Toen voorafgaand aan de voorstelling de acteur op het podium heel vriendelijk vroeg of iedereen wilde opschuiven om zo plaats te maken voor nog meer mensen schoven welgeteld twee mensen op. M’n vriendin en ik. Denk je dat die 55+ maar 1 centimeter opschoven? No way josé. We hoorden letterlijk ‘ hadden ze maar eerder moeten komen’.

6) GEKLEURDE BROEKEN
De vrouwen hebben de rugzakjes en de mannen hebben de gekleurde broek. In rood, blauw, groen of geel. Wie heeft ooit tegen ze gezegd dat dat mooi is? Zo pislelijk. Zouden 55+ vrouwen dit sexy vinden? Zullen ze daar hitsig van worden? O jak. O gadver. Zullen ze uberhaupt nog sex hebben? O gadver. Waarom ploppen er nu allemaal beelden in mijn hoofd op? Negeren dit. Ik krijg spontaan geen zin in sex. 

Anyway. Ik hoop dat ik nog lang ver weg van die Tena ladies kan blijven. En hopelijk gaan de 55+ers niet op ADE verschijnen omdat dat cultureel verantwoord blijkt te zijn. En ook niet dat ze opeens massaal aan de XTC gaan. Zie je de EHBO al overstromen met rugzakjes en rode broeken?

Wie: 55+ers
Waar: Overal in cultureel Amsterdam
Waarom: Ze financieren de culturele sector
Website: senioren.nl

 

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top