OURGROUND
2 Comments

Ik haat Amsterdammers in het verkeer

Screen Shot 2016-01-22 at 08.37.15Verliefd ben ik op Amsterdam. Hoewel ik de winterse kou verschrikkelijk haat, kan ik intens genieten van strakblauwe kouwe Mokumse ochtenden, al fietsend door de stad. Laat zulke momenten nu ook net de momenten zijn die oh zo vaak verstoord worden door mijn allergrootste irritatie in onze hoofdstad. Amsterdammers in het verkeer.

James Worthy noemde toeristen (terecht) ooit de bloedproppen in het hart van Amsterdam. Maar die kan ik het in alle eerlijkheid nog wel vergeven, die wéten niet beter. Die wanen zich nog op de rustieke en uitgestrekte, vooral fietsloze, wegen van Brighton, Bielefeld of Lucca. Het zijn juist de inwoners die ik soms uit het diepste van mijn hart met hun neus op het asfalt wens. Absoluut niet om het letsel, maar wel om dat moment van realisatie: ‘Doe is ff normaal joh waus.’

Weet je wat het gekke is? Ze beginnen me pas te irriteren wanneer ze zo’n beetje de 30 zijn gepasseerd. De rest lijkt in mijn levensfase te bevinden. Rustig, tranquillo, een beetje trappen of wandelen. We komen er wel, de dag is nog lang. Maar waar ik me aan irriteer is hoe de compleet doordraaide babyboomgeneratie zich met het alleenrecht op onze hoofdstedelijke wegen voortbeweegt. Alsof ze een Monopoly op het asfalt hebben.

Van die linksege dames met grijzig piekhaar, paarse jas, met een stel verweerde fietstassen of een ‘eko plaza’ tas aan het stuur. Die zich als een malloot om 08:23 over het kruispunt bij de Weteringschans storten. Met gevaar voor eigen leven gooien ze hun fiets en tassen vol in het verkeer. Want, dat zijn de regels. Wanneer er iemand van zijn baan afwijkt, een staartje rood pakt of bij groen niet snel genoeg in de pedalen staat dringen ze zich met een aan hysterie grenzende manie door het verkeer. Voorovergebogen over de fiets met verkrampte knuisten het stuur vasthoudend. Let wel, het moet nog 9 uur worden. Hoe zijn die types er rond de lunch aantoe?

Screen Shot 2016-01-22 at 08.39.16Hetzelfde gaat op voor de rechtse liberale man van middelbare leeftijd en ouder. Type Youp van het Hek, maar dan zonder humor. Als een ware Fred Teeven (die zie ik dat ook wel doen) bijna met het wetboek van strafrecht onder de rechter oksel geklemd. Onder het mom; ‘de weg is van mij, want ik heb er mijn hele leven voor gewerkt.’ Stroperig zie je ze over het zebrapad schuifelen. Wetende dat jij moet stoppen, want hij mág dat. Zonder je een blik waardig te gunnen. Met van die bootschoenen, een rode broek, crèmekleurige jas, een hoed en als het even kan een sigaar. Lekker laf heersen op het zebrapad. Want dat is de wet.

Maar waar ik me het meest over kan verbazen zijn vrouwen, in de ochtend, op die fiets, die constant, bellen. Een stortvloed van geluid, communicatie, zenden, zenden, zenden met heel erg veel herrie. Terwijl ik, in alle rust, probeer te genieten van het begin van de dag. En dan vraag ik me af, waar héb je het in hemelsnaam over? Om half negen in de ochtend! En waarom moet ik daar last van hebben? Geniet eens van het moment, de stilte en de rust. Voordat de werkdag begint al hele gesprekken voeren om niets. Dan ben je echt niet lekker hoor!

Het zal ook wel aan mij liggen en ik zal wel die trage kuthipster op die brakke fiets zijn waar zij zich aan irriteren. Maar pak gewoon je rust voor een uur of negen. In stilte, zonder gehaast, gepraat of mans gedrag. Dan beginnen we allemaal de dag een stuk meer ontspannen.

 

hipsterWe all love to hate. Amsterdammers al helemaal. Alles is kut, iedereen is stom, maar stiekem houden we meer van het haten dan dat we elkaar echt haten. Freek van Kraaikamp beschrijft in zijn serie ‘We love to hate’, iedere subcultuur die Amsterdam rijk is. Van hipsters tot koorkutjes. Lekker haten. Freek schrijft zijn stukjes onder andere voor NSMBL en Intermediair. Hij schreef een boek over solliciteren en geeft loopbaancoaching vanuit zijn eigen bedrijf FREEK.

Tagged with: , ,
About the author:
Has 76 Articles

2 COMMENTS
  1. GT

    Freekie, My dear boy,

    Als ik het bovenstaande zo lees, zou ik zweren dat je iedere dag last hebt van een ochtendhumeur… Je ergert je aan (niet ‘irriteren aan’ dus) alles en iedereen. Dit alles heeft in zijn totaliteit dus niets te maken met ‘lekker haten’, maar alleen met jouw persoonlijke ochtendhumeurtje…

    Toedeloe!

  2. Jan

    Het zijn toch vooral de slingerende fietsers (99% van de gevallen is dit een bellend persoon) en scooters die altijd super opgefokt zijn. Verder toeristen die zomaar oversteken en dan heb je het wel gehad volgens mij.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top