OURGROUND
No Comments

De poort van de Pijp

Mag ik mij even bij de zeikende buurtbewoners van de Pijp aansluiten? ‘Me eigen’ druk maken om het feit dat ons buurtje ten onder gaat door hordes toeristen die onze heilige grond betreden? En dit komt niet alleen door die verdomde ‘Rode loper’ die is uitgerold. Ben jij ooit langs de Heineken Experience gefietst zonder een Italiaan met wietmuts aan te rijden?

De Heineken Experience kun je als poort naar de Pijp beschouwen. Het is een prachtig gebouw, laten we dat voorop stellen, met een mooie geschiedenis. De toeristen blijven altijd netjes in een straal van 5 meter hangen, want het Marie Heinekenplein is zelfs voor een toerist niet echt uitnodigend. Maar daar gaat verandering in komen. Er zijn plannen gepresenteerd om dit verloederde plein op te leuken. Maar of we daar nu blij van moeten worden?

Marie Heinekenplein herinrichting

De eerste plannen die ik zag stemde mij positief; een fontein, bankjes en veel groen. Ik werd er blij van en zie mijzelf al zitten met een ijsje, net zoals in een een leuke Italiaanse stad. Maar helaas. Er komt wél een fontein, maar géén romantisch exemplaar zoals in mijn gedachten. Ook wordt het groen, maar daarmee hebben ze het niet over bomen of planten.

Niets van dat; het wordt een fontein in stervorm, groen uitgelicht door tien meter hoge lichtmasten. Geen grap. Hoezo moeten die lichtmasten 10 meter hoog worden? Dat ziet er toch niet uit? Gaande weg komen er steeds meer details naar buiten over de plannen. Zo wordt het project deels gefinancierd door de achterburen: Heineken dus. Goed gelobbyd, moet ik toegeven. Maar nu de deal zo goed als rond is worden de buurtbewoners pas betrokken. herinrichting marie heinekenpleinIk ben benieuwd of dit nog van invloed zal zijn. Want niemand zit te wachten op het commerciële circus van Heineken. Mocht Ajax ooit weer Champions League niveau halen, dan nodig ik de harde kern van A.S. Roma (en 010) van harte uit de Heineken fontein te komen slopen.

Wat er dan wel moet komen? Creativiteit! Schrijf een wedstrijd uit voor architecten die een fontein of plein ontwerp mogen bedenken. Met alle vrijheid. Zo is ook ooit de Trevi fontein in Rome tot stand gekomen.

Wat: de verloedering van de Pijp
Waar: Marie Heinekenplein
Waarom: oproep om meer creativiteit
Website: facebook.com/pretpark020

About the author:
Has 71 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top