OURGROUND
No Comments

Het Amsterdamsche Namenspel

Ik zal het maar direct toegeven. Ik ben niet bepaald een lopende encyclopedie. Sterker nog, weetjes en goeie grappen ben ik meestal direct weer vergeten. In de kroeg moet ik het dus hebben van mijn lieve lach en sterke verhalen. Wel vind ik het steeds leuker om feitjes op te zoeken. Zal wel iets te maken hebben met volwassen worden. En met het feit dat je hier tegenwoordig geen boek meer voor hoeft open te slaan. Speciaal voor OURGROUND zal ik jullie vervelen met deze hobby. Want wat kunnen we soms schelden op toeristen omdat ze midden op het fietspad in hun reisgids staan te loeren of klagen dat onze Marokkaanse vrienden beter moeten integreren. Maar wat weten we eigenlijk zelf van onze stad? Deze keer een rondje herkomst van namen.

Amsterdam
Laten we beginnen met de naam van onze stad. Natuurlijk kan ik er wel iets van brouwen maar echt weten deed ik het niet. Komt ie: de naam Amsterdam is ontstaan door de ligging van een in de 13de eeuw aangelegde dam in de Amstel. Het Damrak, was het stukje rivier aan het begin van de Amsterdamse haven.

Mokum
Dan is er de bijnaam Mokum, ook populair bij OURGROUND. Het woord stamt uit het Hebreeuws en betekent ‘plaats’ of ‘stad’. Logisch.

FeBo
Deze is bekend. De naam is afkomstig van de eerste vestiging op de Ferdinand Bolstraat. Maar wist je dat het toen nog een brood- en banketbakkerij was: ‘Maison Febo’? [zie afb. 1] Vanwege het grote succes van de kroket hebben ze uiteindelijk besloten zich te richten op fastfood.

Kalverstraat
De naam verklapt het al, op deze plek zat tot 1629 een koeien-, ossen- en kalverenmarkt. [zie afb. 3] Het heeft er nog steeds wel iets van weg moet ik zeggen.

Jordaan
De meest waarschijnlijke verklaring is die van de ‘Jordanne’, een riviertje in Frankrijk. Veel Franse immigranten noemden de Prinsengracht toentertijd zo. De naam is daarna overgesprongen op de buurt erachter. Een bijbelse uitspraak luidt dat men de Jordaan niet mag oversteken. Dit werd spottend toegepast op de Prinsengracht: iemand uit de rijke burgerij zou deze nimmer oversteken om in de armelijke buurt daarachter te komen.

Schiphol
Vroeger zouden op de locatie van onze luchthaven veel boten zijn gezonken in het Haarlemmermeer. [zie afb. 2] Daarom had deze plek de bijnaam: ‘Schip Holl’ of ‘Scheepshol’, wat zoiets als ‘scheepsgraf’ betekent
. Er zijn echter nooit wrakken gevonden toen het Haarlemmermeer werd drooggepompt, dus waarschijnlijk is het een broodjeaapverhaal.

De Pijp
Dit is interessant. Over de herkomst van deze naam doen wel heel veel verschillende verhalen de ronde. In de negentiende eeuw heette de buurt YY, maar daarna werd het al snel in de volksmond ‘de Pijp’ genoemd. De verklaring van de Pijp als een lang, smal water ligt waarschijnlijk het dichtst bij de waarheid. Aangezien de Zaagmolensloot, nu de Albert Cuyp, tot 1891 een lang smal water was, zou de naam daar vandaan komen. Op de Ruysdaelkade hebben ze trouwens weer een heel andere verklaring voor de herkomst van de naam..

Ik hoop dat ik alle (import-)Amsterdammers weer een beetje wijzer heb gemaakt.
En nu nooit meer vergeten hè?

Wat: rondje herkomst van namen
Waar: Amsterdam, Mokum, je weet nu waar de namen vandaan komen
Waarom: dan kunnen we het nu eindelijk aan toeristen uitleggen
Website: amsterdam.nl/stad-beeld/geschiedenis/

About the author:
Has 38 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top