OURGROUND
4 Comments

Het nieuwe paleis van justitie: Mooi marmer is niet lelijk

Een strafrechtadvocaat die over lelijke dingen in Amsterdam schrijft. Dan denk je: dit zal wel over de vele verwerpelijke strafbare feiten van zijn cliënten gaan (lees: de vermeende strafbare feiten die beweerdelijk door mijn cliënten zijn begaan). Nee, daar gaat het in dit pleidooi niet over. Het etiket ‘fascinerend lelijk’ drong zich aan mij op bij mijn eerste bezoek aan het nieuwe Gerechtshof Amsterdam. Ik ga ervan uit dat je daar nooit bent geweest. En als dat wel het geval is, dat je dat misschien het liefst zal verzwijgen. Sinds april hebben de raadsheren van het Hof de Prinsengracht verlaten om na 180 jaar een gloednieuw marmeren Paleis van Justitie te betrekken dat is gebouwd op het IJ.

‘Fascinerend lelijk’ slaat niet op het uitzicht en zelfs niet op het gebouw zelf. ‘Fascinerend lelijk’ slaat op het interieur. Marmeren wanden en vloeren, veel glas, glimmend chroom en een reliëfplafond van glanzend kersenhout, afgemaakt met langwerpige rode lampen naast de toegangsdeuren tot de zittingszaal, die branden als de zaal bezet is. En kunst, veel ‘kunst’, grote brokken kunst. Liftdeuren die uit spiegelend chroom bestaan, die open gaan en een liftruimte laten zien met spiegels, rondom. Mijn cliënt – een souteneur verdacht van betrokkenheid bij het uitbuiten van raamprostituees – vond het een schitterend, smaakvol ingericht pand, “met de uitstraling van het sjiekste bordeel dat -ie ooit had gezien”

Iedereen oordeelt anders over het interieur van het Hof. De raadsheren zijn in elk geval niet onverdeeld positief over de nieuwe werkplek. Tijdens mijn eerste zitting op het nieuwe Hof vroeg de Voorzitter, wat ik ‘ervan’ vond. Ik heb voorzichtig gezegd dat ik het nog niet wist. De Voorzitter gaf me te kennen dat hij het wel wist, maar dat het misplaatst zou zijn dat oordeel in het openbaar te vellen. Een andere cliënt die al vaker had moeten aftikken bij het Hof vanwege criminele winsten in de hasjhandel, was blij dat hij een bijdrage had kunnen leveren aan “de statuur van de edelgrootachtbaren”, zoals hij dat noemde. “Weet jij eigenlijk bij wie ze al dat marmer in beslag hebben genomen?”

Ik raad je aan zelf een kijkje te gaan nemen en een oordeel te vellen. Je kunt namelijk gewoon naar binnen, het is een openbaar gebouw. Er gelden uiteraard wel regels: telefoon uit, broek even boven de boxer optrekken (een baardje mag!). Zelfs de meeste zittingen zijn openbaar en het meemaken van een zitting is ook een hele ervaring. Het is fascinerend. Fascinerend lelijk op een manier dat het mooi wordt. Dat kan. En eenmaal binnen niet mopperen over wat het gekost heeft, want het heeft ‘wat’ gekost. En ja, het Paleis is alweer aan een verbouwing toe. Kijk nou eerst maar eens rond.

Patrick is advocaat bij een gerenommeerd strafrechtkantoor gevestigd aan het Van der Helstplein in De Pijp. Hij doet daar wat hij kan.

Wat: het nieuwe gebouw van het Gerechtshof
Waar: IJdok 20
Waarom: Live rechtspraak is weer eens wat anders dan de rijdende rechter op dinsdag.
Website: wedoenwatwekunnen.nl

About the author:
Has 76 Articles

4 COMMENTS
 1. Hildebrand van Weerd

  Mooi blog. Naast de lelijkheid en de kosten is belangrijker dat alle (nieuwe) Paleizen van Justitie, in hun combinatie’s van Hoven, Rechtbanken incl. de sector Kanton, de verkeerde soort (over)macht in hun architectuur uitstralen, zowel binnen als van buiten. Ook Hof/Rechtbank in Den Bosch en Den Haag doen dat. Terwijl bv bij de nieuwbouw in Den Bosch voor een combinatie van statig( Hof) en toegankelijk en kleinschalig (Kanton) op dezelfde plek had kunnen worden gekozen. Kennelijk zegt het dus vooral iets over degenen die de bouw bepalen, waarbij naar ik aanneem ook rechters betrokken zijn. En dat stemt niet vrolijk over het kennelijke gedachtegoed over het recht bij deze rechters (en de staande magistratuur).

 2. Vivienne Sinaasappel

  Hoi Patrick!

  Ik vind het wel mooi, maar ja smaken verschillen uiteraard. Lekker koel ook in de zittingszalen, wel wat anders dan de stikhokjes in het oude pand. Hoe is het verder met je? Leuk dat je voor deze blog schrijft ik lees ‘m graag!

  1. Pat

   Hey Viev,
   ‘Fascinerend lelijk’ kan uiteindelijk ook mooi zijn. En koud is het zeker, zelfs zo erg dat de uiterste houdbaarheidsdatum van een ieder in de rechtszaal aanzienlijk wordt verlengd.
   Tot snel?
   Pat

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top