OURGROUND
No Comments

Kerst = handel


Een seizoensversie van de oh zo hippe pop-up store maakt zich meester van Amsterdam. Op een scala van pleintjes heeft de gemeente Amsterdam vergunningen verleend aan de ondernemende medemens. Zij hopen een duitje te kunnen verdienen aan degenen die, na de jaarlijkse remigratie van de Sint en zijn controversiële knechten, zin krijgen om hun huisje te decoreren. En daarmee de kerst letterlijk in huis te halen.

Wat is het verhaal van deze kerstboom handelaren? Voor één dag heeft yours truly meegelopen met twee vrienden, Tjalling en Piet-Hein. Zij bestieren samen met Han, Piet-Hein’s vader drie verkoopplekken in Amsterdam. Hun bomen komen uit de Bourgogne. Piet-Hein heeft daar afgelopen zomer een oud stationnetje betrokken en zijn buurman had een hectare of wat met Nordmannen staan. Deze liggen nu in Abcoude.

Voor dag en dauw halen de jongens me op. Om 06.30 sta ik buiten op de stoep. De tering wat is het vroeg, en koud. We gaan eerst naar Abcoude. Bij een boer liggen de bomen in netten manshoog opgestapeld midden in een oer-Hollandse Polder. Er hangt een lichte mist over het vlakke landschap. De lucht kleurt roze door de opkomende winterzon en maakt van het haaks afzagen van de kerstbomen een haast romantische aangelegenheid. Het enthousiasme van de boys is aanstekelijk. Tjalling vertelt dat hij gister een economisch onafhankelijk 11-jarig mannetje aan zijn stand had. Hij sommeerde in eerste instantie zijn moeder een “bescheiden” formaat boom voor op zijn kamer aan te schaffen. Toen zij dat weigerde zei hij botweg: “Ja dan nie!”. En trok hij een tientje uit zijn hippe jeans waarbij hij Tjalling licht dwingend aankeek. “Kijk, en dat vind ik nou mooi!”, zei Tjalling. De handel in symboolflora geeft een mooi kijkje in het sub-cultuurtje in Amsterdam waar ik totaal geen beeld van heb. Namelijk, die van mensen mèt kinderen.

Tijdens deze bewuste zaterdag, “de dag om te knallen” is de sfeer haast uitgelaten te noemen. Onder de tafel waar de bomen van een kruis worden voorzien staat een doos Crémant de Bourgogne, dit heerlijke prikspul helpt warempel tegen de kou. De buurt wordt onderworpen aan schreeuwsalvo’s waarmee de Nordmann wordt aangeprezen. De duimen omhoog van buurtgenoten geven energie, ze verzekeren ons dat ze het prachtig vinden dat we de buurt op leuken met deze pop-up.

Thomas, gastblogger, heeft net een Msc graad Int. management for China afgerond in London en is momenteel (f)unemployed.

Wat: Kerstboom verkopers Tjalling en Piet in hun Pop-up stores
Waar: Zoutkeetsgracht, Winkelcentrum Brazilië en Azartplein
Waarom: omdat de aanschaf van een boom het kerstseizoen officieel opent.
Website: kerstbomen op FB

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top