OURGROUND
No Comments

Meanwhile in Amsterdam

Joost Poppe Jan Rentema heeft naast een imposante naam een funky hobby: straatfotografie. Naast prachtige foto’s levert dit spannende situaties op; zo heeft hij onlangs de eerste beuk op zijn (leuke) gezicht mogen ontvangen van een onvrijwillig model. Maar desondanks gaat Joost nog steeds gewapend met zijn camera bijna dagelijks op pad voor onverwachte beelden van onze mooie stad. En wij zijn blij dat hij dit met ons wil delen!

Joost is van oorsprong een Groninger en is met een omweg via Roffa (hij was daar politieagent) naar Amsterdam gekomen. Hij heeft in Amsterdam jarenlang gewerkt in de televisiewereld. Na het zien van een documentaire over de bekende street photographer Vivian Mayer begon het te kriebelen bij Joost. Zijn politie-oog werkt nog uitstekend waardoor bijzondere mensen of situaties nog altijd zijn aandacht trekken.

Na aanschaf van een kekke camera -dit is pas een jaar geleden- gaat hij de deur niet uit zonder camera om zijn nek. Wat hij laat zien? Beelden die eigenlijk iedereen zou kunnen zien. Soms mooie plaatjes van 020 maar als het even kan voornamelijk interessante beelden van echte mensen in het dagelijks leven. Stiekem gefotografeerd om de meest bijzondere, mooie of rare momenten te pakken. Wanneer je zonder haast door de stad loopt, zul je verbaasd staan van alle prachtige beelden die je ziet.

Zijn tip? “Kijk eens wat meer om je heen, ga wandelen zonder bestemming. Neem Amsterdam in je op, in plaats van dat Amsterdam jou opslokt (al kan dat soms ook lekker zijn)”.  

Nou Joost, wij zijn blij dat jij Amsterdam voor ons vastlegt. Kijk en geniet van onderstaande prachtige plaatjes! (En goed nieuws, dankzij onze grote blauwe ogen mogen wij maandelijks kiekjes van Joost laten zien! Hulde!)

Schermafbeelding 2015-09-20 om 10.47.24

Genomen op de Dam.
Joost: “Deze vrouw  kwam aangelopen tijdens de kermis op de Dam in april 2015 en viel me (uiteraard) meteen op. Het typische voorbeeld van een moment waar je maar een kans krijgt om je foto te maken. 2 seconde na deze foto merkte ze me op en liep ze snel weg. Genomineerd om opgenomen te worden in een wereldwijd boek over straatfotografie, superspannend!”.

Schermafbeelding 2015-09-20 om 10.50.56

Joost: “Een foto met als decor de Albert Cuyp die afgebouwd wordt.  Sommige mensen kunnen fantastische koppen hebben, bij andere ben ik juist soms benieuwd wat er in ze omgaat. Ik ben niet zo van namen geven aan je foto’s aangezien ik vind dat als mensen ze zelf goed bekijken er zelf wel wat bij vinden. Als het zou moeten bij deze foto: “A penny for your thoughts”.

Schermafbeelding 2015-09-20 om 10.52.28

Genomen op de Ceintuurbaan.
Joost: “Foto waar ik niet echt bij nadacht toen ik hem maakte terwijl ik op m’n scootertje reed. Iets in het moment vond ik mooi en pas thuis kon ik even stilstaan bij de mooie lichten in combinatie met de (toen nog) rauwe bouwput genaamd de Ceintuurbaan. Typisch gevalletje op goed geluk, maar sinds deze foto hou ik de tijden bij waarop je het mooiste licht in Amsterdam hebt”.

Schermafbeelding 2015-09-20 om 10.52.47

Genomen op Hugo de Grootplein.
Joost: “Ze hebben me net gespot op het moment dat ik de foto maak, waar ze dus niet bepaald van gediend waren. 16 augustus dit jaar was de eerste keer dat ik een klap voor m’n bakkes kreeg van iemand die ik stiekem fotografeerde.
Een jaar eerder maakte ik deze foto waarna de groep achter me aan rende, de eerste achtervolging sinds ik fotografeer.
Niet iedereen is gediend van een camera in je gezicht op momenten dat je er niet op zit te wachten. Ik besef me dat retegoed maar het resultaat is soms het risico wel waard. Ik heb me er bij neergelegd dat ik ongetwijfeld nog eens een keer een klap voor m’n kop ga krijgen zolang ik doorga met straatfotografie. Part of the job i guess”.

Schermafbeelding 2015-09-20 om 10.56.03

Genomen op de Stadhouderskade.
Joost: “Het K*T-moment dat iedereen vast al eens heeft meegemaakt. Normaal fotografeer ik alles in een split-second maar dit is de enige foto waar ik een tijdje op een plek heb staan wachten om het moment vast te leggen. Ik had haar ook kunnen waarschuwen, maar kon dit stukje leedvermaak iet aan me voorbij laten gaan ;)”.

Wat: meanwhile in Amsterdam
Waar: overal
Waarom: omdat dit moois overal om ons heen is
Website: joostrentema.tumblr.com en volg hem op Instagram via instagram.com/amsterdam_joostrentema

 

 

About the author:
Has 114 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top