OURGROUND
1 Comment

OURGROUND drinkt koffie met Simion Blom, GroenLinks

Vandaag zijn wij in gesprek met de 25-jarige Simion Blom. Een charmante en gedreven jongeman die al vanaf zijn 20ste politiek betrokken is bij GroenLinks, de partij waar zijn hart ligt. Simion is geboren in Suriname maar inmiddels alweer 20 jaar Amsterdammer. We treffen elkaar in Pakhuis de Zwijger, een plek waar hij graag komt.

Waarom zouden wij, ondanks onze super drukke levens gaan stemmen?

Het imago van de verkiezingen is niet erg goed in Amsterdam. Ook deze verkiezingen zal de opkomst in Amsterdam weer laag zijn. Dat is zorgelijk. Je stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen is heel belangrijk. Deze verkiezingen zijn van grote invloed op jouw leefomgeving. Denk aan de keuze van het openbaar vervoer, het ophalen van vuil, de veiligheid op straat, de woningbouw, etc. De uitslag van de landelijke verkiezingen zijn natuurlijk ook heel belangrijk, deze sijpelt door naar de provincies. Maar met de gemeentelijke verkiezingen heeft de burger uiteindelijk het meeste te maken. Iedere partij heeft een ander wereldbeeld, dus laat je stem horen!

Waarom denk je dat de opkomst dit jaar weer laag zal zijn?

De bezuinigingen zullen een grote rol spelen. Mensen zijn ontevreden, omdat we inderdaad te maken hebben met een mondiale crisis die om zich heen slaat. De armoede en tegenstellingen nemen toe. De mensen zien politici misschien als zakkenvullers en gaan dan als een soort van afstraffing niet stemmen. Ze willen niet meer in de politiek participeren. In Amsterdam-Zuidoost en bij Amsterdammers met een migranten afkomst slaat de crisis nog dieper in, zij hebben het net iets zwaarder. Wellicht dat daardoor het opkomstcijfer daar nog lager ligt. Je kan het ook anders zien en juist gaan stemmen op een andere partij.  Hiermee op die manier ‘afstraffen’. Ook een goed punt om te gaan stemmen, trouwens.

Waarom zouden we dan op GroenLinks moeten stemmen?

Zelf heb ik vijf jaar geleden voor deze partij gekozen omdat het meest humane partij is in alles.  Onderwijs, het omgaan met onze leefomgeving, uitstoot van giftige gassen, internationale betrekkingen, noem het maar op. We hoeven niet alle behoeftes te bevredigen als het gaat om luxe artikelen, GroenLinks is minder materialistisch en we letten in alles wat we doen op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat we verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het is belangrijk om te blijven zorgen voor wat kwetsbaar is. GroenLinks heeft een hele goede wethouder met veel ervaring, Andree van Es . Zij ziet de mens als middelpunt, en gaat niet krampachtig bezuinigen zoals de neo orthodoxe liberalen.

Wij als starters zouden graag een huis kopen binnen de ring in Amsterdam. Hoe gaat GroenLinks hierin bijdragen?

Wij willen met GroenLinks vooral investeren in bestaande (kantoor)panden. Zo’n 20% van de kantoorpanden staat leeg, ongeveer de helft daarvan gaat ook niet meer gebruikt worden. Wij willen deze panden verzamelen, ombouwen en hergebruiken als bijvoorbeeld studenten of starters woningen. Daar wordt iedereen beter van!

Hoe gaat GroenLinks om met de hoge werkloosheid onder jongeren en starters?

Er zijn een paar dingen die hierbij op de agenda staan. Ten eerste valt er een hoop te winnen bij grote overheidsaanbestedingen bij bedrijven. Hier kunnen veel strengere voorwaarden worden gesteld, waarin het belang van starters is opgenomen. Ten tweede staat GroenLinks voor een ‘startersbeurs’. Dit is een fonds om werkgevers aan te sporen om te investeren in een starter. Dus in plaats van een uitkering aan de werknemer geef je een beurs aan de werkgever. Daar worden beide partijen beter van. Anders krijg je hier echt een verloren generatie, zonde! Ten derde pleiten wij voor een eerlijkere verdeling van het werk; de 32-urige werkweek. Met name in bepaalde sectoren, bijvoorbeeld de zorg, is er minder geld. Terwijl het werk hetzelfde is. Hierdoor komt er een hoge werkdruk met als gevolg onder andere een burn-out. Verdeel het werk dan onder meer mensen, met kortere werkweek. Dit is beter voor de motivatie en beter voor economie.

Slimme oplossingen! Hierbij je kans voor de elevatorpitch: waarom stemmen wij op jou?

Ik heb mezelf verkiesbaar gesteld omdat ik van de stad houd, het is een deel van mijn idententiteit. Ik maak me zorgen om tegenstellingen sociaal en cultureel gebied; voornamelijk de werkloosheid jongeren. Ik zet me in voor concrete oplossing, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Ik wil me inzetten voor de mensen die een grote afstand hebben tot de politiek en overheid, en daar een stem aan geven.

Tot slot: wat zijn jouw pareltjes van de stad?

Waar we nu zitten: Pakhuis de Zwijger. Deze plek geeft het karakter weer van Amsterdam. Het is cultureel, studenten spelen een belangrijke rol, het is een GroenLinks plek, er wordt veel onderzoek gedaan naar het renoveren en hergebruiken van dingen. Er worden veel lezingen en debatten georganiseerd. Daarnaast natuurlijk het waanzinnige uitzicht op het water- of juist over Amsterdam. Daarnaast nog een pareltje in mijn buurt, Amsterdam-Zuidoost: het Bijlmer Parktheater. Dit is een belangrijke toevoeging geweest voor het stadsdeel. Investeren in cultuur maakt echt verschil, dit hadden we in Zuidoost nog niet echt. Het is een voedingsbodem van jong talent en mensen die zich nationaal hebben bewezen. Hierdoor komen er meer mensen uit de stad richting Zuidoost en is er echt een jonge culturele elite ontstaat, heel tof.

We hebben nog een kantje of 3 over van dit gesprek met Simion, de sympathieke jonge politicus met veel ambities voor de stad. Al is hij nog student, hij heeft volop innovatieve ideeën om Amsterdam nog leuker te maken. Daarbij maakt zijn humane insteek hem nog aaibaarder. Volg hem op zijn Twitter @SimionBlom en mocht je woensdag voor GroenLinks gaan, zak dan even af naar nummer 6.

Wie: Simion Blom, nr 6 op de lijst van GroenLinks
Waar: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Waarom: stemmen met voorkennis is altijd beter
Website: amsterdam.groenlinks.nl/mensen/simion-blom

 

About the author:
Has 114 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top