OURGROUND
No Comments

Pillenslikkers

“Welke pont moet ik nemen naar het MDMA-eiland?” hoorde ik van de zomer iemand vragen achter centraal station. Als we de laatste krantenberichten zouden geloven, gebruikt 60% van de jongeren XTC tijdens het uitgaan. Klakkeloos neemt heel medialand deze kop van elkaar over en wordt er een wel heel tandenknarsend beeld geschetst van de jeugd van tegenwoordig. In werkelijkheid blijkt de steekproef gehouden onder leden van het forum Partyflock. Niet bepaald representatief voor alle uitgaande jongvolwassenen. Hoe dan ook, er lijkt wel een soort normalisering van het gebruik van XTC te zijn. Vroeger waren het bepaalde scènes die gebruikten, nu lijkt pillen slikken meer mainstream. Onder Amsterdamse studenten staat XTC in de top drie van de meest meest gebruikte genotsmiddelen, na alcohol en wiet. En dan te bedenken dat we dit jaar het 25 jaar jubileum van XTC als verboden middel op de lijst 1 van de Opiumwet mogen ‘vieren’.

Deze tegenstrijdigheid in het drugsbeleid heeft mij altijd gefascineerd. Waarom is alcohol wel sociaal geaccepteerd en andere middelen niet? Hoe kan het dat Balkenende gekleed in een ‘Fuck Drugs’ T-shirt moeders van coke verslaafde jongeren in Volendam aanmoedigt, met nota bene een biertje in zijn hand? Waarom hebben we een verdeling in hard- en softdrugs en kijken we niet of een middel hard of soft wordt gebruikt? Is elk weekend comazuipen niet schadelijker dan een paar keer per jaar een pilletje slikken? Waarom ligt de focus vaak op andere middelen terwijl alcohol en tabak het meest schadelijk zijn op zowel individueel als populatieniveau?

Nu moet je mijn statement niet verwarren met een pro-drugs praatje. Maar ik vind dat mensen hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Hiervoor is betrouwbare informatie nodig. In de eerste plaats is het van belang om te weten wat je eet. Tot 1999 kon je drugs op feesten laten testen, maar met de komst van het moralistisch zerotolerancebeleid is hier een stokje voor gestoken. Nu moet je dit van tevoren te doen, bij een drugstestservice in de stad. Het grootste gevaar zit in de onwetendheid van een middel. Zo denken veel mensen dat je bij XTC  zo veel mogelijk water moet drinken. In werkelijkheid is watervergiftiging een van de grootste gevaren bij XTC en is het advies niet meer dan twee glazen per uur. Een ander broodje-aapverhaal is dat de sterkte van een pil bepaalt of een pil ‘goed’ is. Hoog gedoseerd is echter niet beter. Of je moet ervan houden om de hele avond  zo waus als een kanarie angstig in een hoekje te zitten. En aangezien de meeste eigenwijze Amsterdammers niet luisteren naar een belerend vingertje, heb ik mijn werk gemaakt van harm reduction voorlichting. Eerlijke informatie over drugs, seks en gezondheid zonder moreel oordeel over middelengebruik an sich. In de hoop dat het meer uithaalt dan onze voormalige minister president met zijn rare T-shirts.

Weet wat je doet. Bezint eer ge begint. Snoep verstandig. En geniet met (je) mate(n).

Wat: apexx, een magazine voor iedereen die weleens losgaat
Waar: online verhalen over seks, drugs en gezondheid
Waarom: als je het doet, doe het dan veilig
Website: apexx.nl en blijf op de hoogte via Facebook

 

About the author:
Has 38 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top