OURGROUND
No Comments

Quarterlife crisis in de stad: hoe overleef je dat?

quarter-life
De quarterlife crisis: opeens besef je het, later is nu. Na je studententijd en eerste werkjaren sta je midden in het leven. Je hebt een goeie baan. Een leuk salaris. Woont in bruisend Amsterdam. Een mooi appartement. Je doet leuke dingen. Hebt genoeg vrienden. Keuzes te over. Alles kan, alles mag. Living the good life. En toch ben je ongelukkig. Hoe kan dat?

1. Keuzestress.

De keuze is reuze. Maar juist daardoor heb jij keuzestress. Het bizar uitgebreide keuzepalet van vandaag de dag suggereert de illusie van de perfecte keus. En dit leidt tot keuzestress. Bij elke keuze vraag jij je namelijk af of dit wel de perfecte keus voor jou is. Of dat er misschien nog een betere is? Of een nog betere optie komt? Die echt helemaal perfect is en bij jou past. Daar kun je zelfs behoorlijk verdrietig van worden. En ondertussen zie je om je heen alleen maar andere mensen die het veel beter voor elkaar hebben dan jij en betere keuzes hebben gemaakt. Had jij het maar anders gedaan. Wist jij maar wat je echt wilt. Had jij je passie maar gevonden.

2. Ratio vs gevoel. 

Bij het maken van keuzes ben je als ambitieuze Young Professional altijd streng voor jezelf geweest en heeft je ratio altijd de boventoon gevoerd. Wat nou ‘iets moet goed voelen’. Je moet gewoon hard werken. Je koos een baan of functie omdat je ervan moest leren. Omdat het goed was voor jouw ontwikkeling en je ‘carrierepad’. Nu merk je dat beslissingen maken op je ratio maken steeds minder goed lukt. De plus- en min lijstjes werken niet meer. Een keuze moet nu helemaal bij je passen en goed voelen. Maar hoe weet je dat? 

3. Je huidige werksituatie is minder rooskleurig dan verwacht.

De gezonde arrogantie van een jong afgestudeerde: binnen 5 jaar ben je manager. Blijkt in realiteit langer te duren dan je dacht, plus de weg er naartoe (een stuk) minder leuk. Want nu je het feutenstadium voorbij bent, je zwakke punten hebt ontwikkeld, en in de gaten krijgt dat er bar weinig te veranderen valt aan de hardnekkige patronen in je bedrijf vraag jij je af: vind ik dit eigenlijk wel zo leuk? En heb ik het er nog voor over om een groot deel van mijn eigen tijd in te leveren?

4. Emotionele instabiliteit. 

Last but not least, had je verwacht dat je rond je dertigste wel stabiel zou zijn. Blijkt het tegenovergestelde waar. Sterker nog: je bent soms compleet de weg kwijt. Waar je ze vroeger nog altijd goed kon wegstoppen komen emoties nu opeens boven. Zomaar. Zonder reden. Wat moet je daar nou weer mee? Rare gevoelens van onrust en ontevredenheid blijven terugkomen. Waar tot nu toe afleiding, borrelen en losgaan op festivals je altijd hebben geholpen om deze gevoelens te verdoven lijken deze middelen steeds minder te helpen. Want het blijft knagen. En waar je vroeger nog anderen en externe factoren de schuld kon geven dat dingen in jouw leven niet goed gingen, kan dat opeens niet meer. Je realiseert je dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dat is balen! Want waar word je dan echt gelukkig van?

Voordeel is dat je dus steeds beter weet wat je niet wilt. Maar dan blijven de moeilijkste vragen over. Wat wil je dan wel? Waar word je echt gelukkig van? Hoe vind ik mijn passie? Een antwoord dat je helaas niet over een nacht slapen hebt gevonden. Want is het alleen die baan die niet goed voelt? Of is er meer? Blijf je zowel in je baan als privé tegen (dezelfde) dingen aanlopen waardoor je niet verder lijkt te komen? Waarvan je dacht dat ze wel beter zouden worden als jij je maar ontwikkelde? Maar waarvan de patronen toch hardnekkiger zijn ingebrand dan je dacht? En de oorsprong van deze patronen misschien wel langer geleden ligt dan je dacht?
Juist. Jij moet eerst met jezelf aan de slag. Een aantal zaken opruimen voordat je weer met een frisse blik kunt zien wat jij eigenlijk belangrijk vindt en welke kant je op wilt gaan. 

‘De quarterlife crisis in de stad: hoe overleef je dat? Hier een paar tips:

  1. Neem tijd voor jezelf: plan een avond alleen, ga wandelen in de natuur, start met mediteren, doe een mindfulness cursus. Neem de tijd om stil te staan bij de vragen die je hebt en bewust te worden van wat er bij jou speelt. Pas wanneer je je bewust wordt van gedachten en patronen kun je daadwerkelijk iets gaan veranderen.
  2. Ga naar een coach of psycholoog: Als je er zelf niet uitkomt zijn er mensen gespecialiseerd om jou te helpen! Zoek een coach waar jij een goed gevoel bij hebt. Vraag eens om je heen of iemand een goede ervaring heeft. Waar het vroeger nog taboe was om uit te spreken dat je naar een psycholoog gaat ben je nu uitzondering als je nog niet bent geweest. Afspraak inboeken en gaan.
  3. Yoga: yoga is niet alleen een goeie work-out, het is ook een actieve manier om je te helpen uit je hoofd en in je lijf te komen, los te laten en dichter bij je gevoel te komen. Daarom voel je je zo rustig na een les.
  4. Realiseer je dat de perfecte keus niet bestaat. Alleen de keus die op dat moment het beste voelt. Heb geduld en wees ook tevreden met kleine stappen en vooruitgang. Alle stappen dragen bij aan het inslaan van de goede richting. Het roer hoeft niet in een keer om. Focus je niet teveel op wat je bij anderen ziet gebeuren. Ook iemand met een volgens jou ogenschijnlijk perfect leven heeft namelijk zijn eigen struggles. Focus daarom op jezelf en wat voor jou goed voelt.
  5. Waardering en dankbaarheid: zijn we ook eigenlijk niet een stelletje verwende nesten bij elkaar soms? Kijk eens naar wat je al hebt. Wat je al hebt bereikt. Waar je nu staat. Vrienden en familie om je heen. Spreek je waardering uit. Start een Gratitude Journal waarin je elke dag 5 dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent geweest. Ook de kleine dingen!

Ons Moppie Karin, is naast haar baan als marketeer vooral bezig met wat ze echt leuk vindt: een grote passie om mensen weer dichter bij zichzelf te brengen. Ze is coach in opleiding en organiseert activiteiten, workshops en yoga & meditatie weekenden voor o.a. Young Professionals in hun quarterlife. 

Wat: tips om je quarterlife te overleven
Waar: in de stad
Waarom: omdat we er soms zelf even niet meer uitkomen
Website: facebook.nl/terugnaarjezelf

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top