OURGROUND
1 Comment

OURGROUND gaat vandaag op date met Red Amsterdam

Tegenover ons zit vandaag Laurens Buijs, 27 jaar. Geboren in Nijmegen en sinds tien jaar Amsterdammer. Buiten verkiezingstijd is hij docent en PHD kandidaat aan de UVA. Deze weken is hij also known as nummer 5 op de lijst van RED Amsterdam. RED Amsterdam past eigenlijk wel goed bij OURGROUND. Relatief nieuw, enigszins rebels en wars van poeha. Bovendien een lokale partij voor en door Amsterdammers. 

Waarom moet ik mijn stemkaart zeker niet ongebruikt in de prullenbak laten verdwijnen in de aanloop naar 19 maart?

Ik hoor vaak mensen zeggen dat het een burgerplicht is om te gaan stemmen, dat het iets is wat je hoort te doen. Ik kijk in eerste instantie liever naar waaróm mensen niet gaan stemmen. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar wat daar achter zit.  De opkomst is vaak laag. Je kunt je dan afvragen hoe democratisch het is als minder dan de helft van de inwoners een keuze maakt. Wij zijn een relatief jonge partij (gestart in 2010) en willen graag bijdragen aan het veranderen van dit verschijnsel. Wij willen laten zien dat het wel degelijk uitmaakt, voor jou persoonlijk, wie er in de gemeenteraad zit. We merken dat mensen het idee hebben dat politieke partijen toch niet naar ze luisteren, dat partijen hun eigen ideeën hebben en dat daar niet zoveel aan veranderd kan worden. Dat kan wel.

Waarom stemmen wij op een lokale partij als Red Amsterdam?

RED Amsterdam ergert zich aan betweterigheid van de gevestigde orde en wil vaker een middelvinger naar landelijk beleid op lokaal niveau. Wij zijn de enige lokale partij die alleen belangen heeft bij Amsterdams welzijn. In 2010 was ons belangrijkste speerpunt de bouw van de Noord/Zuid lijn. Dat is de reden dat RED Amsterdam is ontstaan. Een enorm en duur project wat heel veel problemen heeft gegeven. Er is toen helemaal niet geluisterd naar de betrokken inwoners van Amsterdam en kijk hoe dat nu gaat. Deze ronde hebben we meerdere projecten die ons storen, maar een goed voorbeeld is de zogenaamde aanpak van de Wallen. De criminaliteit moest daar aangepakt worden maar daarmee wordt voorbij gegaan aan het gegeven dat hiermee ook een heel bijzonder plekje van Amsterdam volledig verandert. Niet perse ten goede. Het kost heel erg veel geld en die criminaliteit verplaatst zich alleen maar. Dit is een voorbeeld van een idee, met morele vingerwijzing ook nog, wat er door is gedrukt. De Wallen moesten worden aangepakt dus dat gebeurt dan ook. Ongeacht of dat is wat de Amsterdammer wil of dat dit echt iets oplevert. De meeste partijen zijn wat bang om met burgers te praten. Men neemt ze niet serieus en wil graag vasthouden aan de eigen ideeën. Wij willen graag de gevestigde orde en het huidige gemeentebestuur veranderen naar een platform waarbij geluisterd wordt naar de inwoners en waar bezwaren en/of ideeën serieus genomen worden.

Wat is jullie grote kracht?

Wij zijn heel duidelijk en door die duidelijkheid vallen we op. Wij benoemen de grote projecten die veel geld kosten en eigenlijk  niet veel opleveren of elders voor problemen zorgen. Wij hadden bijvoorbeeld liever gezien dat eerst de woningnood aangepakt werd voordat er een enorme Zuidas werd gebouw. Het is iets moois geworden, daar niet van, maar het heeft elders voor leegstand gezorgd. Zonde en onnodig! Verder zijn we sec een lokale partij en hebben dus geen belangen of druk vanuit Den Haag. Het gaat ons er om Amsterdam te behouden en mooier te maken door naar de inwoners te luisteren en van elkaar te leren.

Waar gaat die zes miljard euro dan naartoe wanneer jullie het voor het zeggen hebben?

Naar het oplossen van zaken die belangrijk zijn voor de burgers. De woningnood en de werkloosheid zou hier nogal bij gebaat zijn. Dat is voor ons een veel zwaarder wegend probleem dan de ZuidAs, de Noord/Zuid lijn of de transformatie van de Wallen. Mensen moeten ergens wonen en willen werken, dat is de basis. Wij vinden dat veel belangrijker dan de, in onze ogen, grote projecten die nu teveel geld kosten.

Hoe ziet de toekomst voor RED Amsterdam eruit na 19 maart?

We hebben nu 1 plek en we hopen natuurlijk op 2 of 3. Dat zou geweldig zijn. Maar we zijn al heel erg blij als we die ene plek behouden. We zijn een kleine lokale partij en het is heel bijzonder dat we in de gemeenteraad zitten en daar ook blijven.

Nu is je kans om voorkeurstemmen te winnen! Waarom stemmen wij op Laurens Buijs?

Naast de punten die ik al benoemd heb zet ik mij graag in voor de zogenaamde roze gemeenschap. Als socioloog ben ik veel bezig met hoe we nou in Amsterdam samen leven en hoe dit nog beter kan worden. Ik ben zelf homo en ik voel me goed in de stad, maar er zijn ook problemen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag weg van het idee dat homo’s en moslims niet samen gaan. Dit wordt vaak aangevoerd als een probleem maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker wanneer je de juiste voorlichting geeft. Homo’s versus multicultureel hoeft helemaal niet. We moeten het samen doen en ik zie dat positief in. Amsterdam is zo’n mooie stad. Hier is veel meer normaal dan ergens anders en dat is zo bijzonder.

Ter afsluiting: Wat zijn jouw pareltjes van de stad?

Een heel mooi pareltje is bootrestaurant Het Einde van de Wereld op KNSM eiland. Een bijzondere plek en hele leuke mensen. Ze zijn alleen open op woensdag en vrijdag en het is echt een aanrader. Al die eilanden zijn  trouwens pareltjes, zo mooi gebouwd en schoon en groen. Echt heel goed gedaan. Ik woon vlakbij de Dappermarkt en daar kom ik ook erg graag. Heel veel aanbod en enorm multicultureel.

Laurens means business en spreekt met aanstekelijk enthousiasme over de plannen van zijn partij. We hadden graag nog vier pagina’s doorgeschreven maar omdat bewezen is dat de aandachtsspanne van een webtekstlezer niet heel lang is breien we er een eind aan. Wil je meer weten over Red Amsterdam of Laurens, klik dan hieronder op de website.

Wie: Laurens Buijs
Waar: Cafe Myrabelle (ook geen onverdienstelijke parel trouwens!)
Waarom: stemmen is gewoon net even fijner als je weet wat je doet
Website: Laurens Buijs

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top