OURGROUND
1 Comment

Een politiek bakkie met Sofyan Mbarki, PvdA

Wat moet je als je keine blasse politieke ahnung hebt en ook geen puf om onbegrijpelijk, gortdroge partijprogramma’s door te worstelen? Het antwoord is simpel: volg OURGROUND de komende week! Wij stellen simpele vragen en verwachten duidelijke antwoorden in de hoop dat we er wijzer van worden.

Vandaag is de beurt aan kandidaat raadslid Sofyan Mbarki, nr 6 op de lijst van de PvdA, 29 jaar oud en geboren en getogen Amsterdammer. Lid van de Partij van de Arbeid sinds 2007. We treffen elkaar in Café Coffeemania (hélemaal in ver Slotervaart), vlak naast het Calvijn Met Junior college waar Sofyan team manager VMBO is. Eerlijk is eerlijk, zijn verschijning doet ons een beetje blozen. Gelukkig voor jullie weten we ons snel te herpakken beginnen ons vragenvuur.

Waarom is de PvdA de juiste keuze voor Amsterdam?

De PvdA is de enige partij met bijna allemaal echte Amsterdammers op de lijst, met mensen die hier vandaan komen en de wijken kennen. Dat is heel bijzonder en dat geeft het juiste voorbeeld. PvdA is maatschappelijk betrokken en kan de stad meenemen in de nieuwe tijd. Want Amsterdam is aan het veranderen, de samenstelling wordt anders, we zoeken allemaal onze plek. Dit lijkt niet nieuw maar dat is wel zo. Mensen, en zeker Amsterdammers emanciperen meer en meer en willen hun eigen toekomst bepalen. De PvdA kan hierin leiden.

Gemeenteraadsverkiezingen zijn nooit erg populair. Het leeft niet en de opkomst in de stad is vaak erg laag. Dit dreigt dit jaar weer zo te zijn. Onderwijs ons! Waarom moeten wij wel onze stem gaan uitbrengen?

Heel veel wordt landelijk bepaald maar veel belangrijke zaken komen vanuit de gemeente. Neem de zorg, die gaat gedecentraliseerd worden. Als je daar mee te maken hebt of krijgt is je stem nu belangrijk. Daarom is het belangrijk dat iedereen mee denkt over de toekomst en dus gaat stemmen. En ook: wat wil je als stad uitstralen? De gemeente is hier een belangrijk onderdeel van.

Ik wil een huis kopen binnen de ring maar ik ben een starter met een normale baan. De huizenprijzen zijn schrikbarend en huren met een middeninkomen is eigenlijk onmogelijk. PvdA help me!

Wij willen dat er nog meer balans komt in sociale woningen, huur- en koopwoning aanbod.  Mensen met een kleiner inkomen moeten ook in de stad kunnen wonen. Wij willen niet dat Amsterdam een stad is waar alleen mensen met een hoog inkomen het zich kunnen permitteren te wonen. De stad is voor iedereen en wij zijn voor diversiteit in woningaanbod en daarmee de bewoners. Doorstroom stimuleer je door sociale huurwoningen te behouden en mensen die (onterecht) in een woning met lage huur wonen een prikkel te geven om te verhuizen of op weg te helpen om toch te kopen willen we deze balans vinden. Deze balans krijg je niet door huurwoningen massaal te verkopen maar juist door woningen bij te bouwen.

Mijn straat is vies. Hondenpoep, vuilniszakken naast de bakken en het lijkt alleen mij boos te maken. Hoe gaan jullie daarmee aan de slag?

Dat moet gewoon opgeruimd worden natuurlijk. Maar het is wel een probleem wat je kan oplossen door mensen bewust te maken van het belang van hun stad. En ook wanneer er meer balans is in de wijk in koop en huurwoningen zie je dit soort dingen ook verbeteren. We vinden dat we moeten investeren in de nieuwe generatie. Dat heeft hier ook heel erg mee te maken. Via onderwijs willen we jongeren bijbrengen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de buurt en de openbare ruimte en daarmee bewustwording kan creëren.

Gezelligere vragen: Wat is voor jou een pareltje in onze stad?

Ik hou erg van Spang Makandra, aan het begin van de Ferdinand Bolstraat. Een heel klein restaurant maar erg lekker, Surinaams eten. Er zit er nu ook een in Osdorp trouwens! En twee Marokkaanse restaurants, Avenida (Jan Tooropstraat) en DuMaroc (Comeniusstraat) zijn wel aanraders.

En waar vind jij het bijzonder mooi?

Ik ben een echte scooterrijder en ik houd ervan om langs de Amstel te rijden, daar bij Carré en verder. Dat is echt Amsterdam. En weet je wat ook echt heel mooi is? De skyline van Meer en Vaart gezien vanaf de sloterplas. Echt waar hoor, het mooiste wat er is!

Heb je nog een laatste stemadvies voor ons?

Ja, kijk naar de thema’s die voor jou belangrijk zijn. Leer de mensen (lijsttrekkers) kennen en minder de partijen. Kijk naar specifieke thema’s die je aanspreken en onderzoek wie zich hier voor inzet. Ga naar debatten of andere politiek gerelateerde samenkomsten en luister. Stem met je verstand maar zet je gevoel niet uit.

Wijze woorden! We mogen natuurlijk geen stemadvies geven máárrrrr als je dan toch op de PVDA gaat stemmen, vergeet dan niet wat verder te kijken dan lijsttrekker Pieter Hilhorst  en de nummers 2 t/m 5: op nr 6 vind je Sofyan.

Wie: Sofyan Mbarki, nr 6 op de lijst van de PvdA.
Waar: Coffeemania, Slotervaart.
Waarom: stemmen met voorkennis is altijd beter.
Website: pvdaamsterdam/kandidaten

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top