OURGROUND
No Comments

Spreekwoorden zijn relaxed!


“Een oude bloem verdient geen roem”. Dit spreekwoord heb ik net zelf even uit mijn duim gezogen. Maar toch dekt het de lading van dit stukje. Spreekwoorden waren namelijk best wel niet cool en verwelkt, als een oude bloem dus. Met de nadruk op waren.  Het spreekwoord maakt namelijk opnieuw en in verbeterde versie zijn intrede in het vocabulaire van hip en taalminnend Nederland en daar ben ik heel blij mee! Spreekwoorden vind ik namelijk een welkome afwisseling tussen alle woordenkots die men vaak produceert. Ik wil geen YOLO meer. Ook geen FOMO. Dan logeer ik liever in de aap.

Dit alles door toedoen van twee jonge taal-lovers, Wilmar Versprille en Laurens Bosman. Zij zijn het mastermind achter Paarse Krokodillentranen en pleiten voor verse spreekwoorden. Spreekwoorden zijn eigenlijk super handig. In één zo’n zin leg je een alombekende situatie heel duidelijk uit. En iedereen begrijpt ‘m meteen. Helaas zijn deze spreekwoorden de laatste jaren nogal verbasterd en bovendien matchen ze niet langer meer met onze tijdsgeest. “Je moet een gegeven paard niet z’n nek bijten” is er zo een. Compleet verkracht dit  spreekwoord, wat zoveel moet betekenen als “waardeer hetgeen wat je krijgt”. Inderdaad. Onduidelijk. De jongens maakten een filmpje om  deze verwarring te visualiseren en het spel te introduceren.

Op de website van Paarse Krokodillentranen strijden Nederlandse woordkunstenaars als Hanna Bervoets en Viggo Waas om de titel Grootste Taalvirtuoos van Nederland. Ze doen dit door oude spreekwoorden, die vaak al sinds de Gouden Eeuw wachten op een waardige opvolger, op te poetsen. Elke ronde kan er gestemd worden op de beste moderne variant et voilà, de Nederlandse taal is weer een nieuw spreekwoord rijker. Afgelopen 8 Oktober stonden tien winnaars van deze rondes op het podium van de Sugarfactory tijdens De Grote Finale. Tekenmongool Hans Glock versloeg onder andere kakhiel en ging er met de bokaal vandoor. Dat verdient pas roem!

Wat: Paarse Krokodillentranen
Waarom: omdat het tijd is voor verse spreekwoorden
Waar: de Nederlandse taal
Website: paarsekrokodillentranen.nl

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top