OURGROUND
No Comments

Staycation

Ik heb de laatste twee weken van december vrij genomen. Zoals menig Amsterdammer. Het enige verschil met menig Amsterdammer: ik blijf die veertien dagen thuis. Pas toen ik m’n vakantieaanvraag indiende en tijdens de VrijMiBo riep dat ik voor een ‘staycation’ had gekozen, realiseerde ik me dat dit een uitzondering is op de regel. “Waarom dan?” “Heb je geen geld voor een vakantie?”  “Heb je familieverplichtingen hier?” “Ah, wat sneu… da’s toch helemaal niet leuk – alleen thuisblijven?” Enfin, ik werd niet begrepen.

Ik moet zeggen; het woord ‘vacation’ doesn’t suit me. Althans – als je vakantie als rusttijd beschouwt. Het liefst neem ik drie lange weken vrij en prik ik met mijn ogen dicht een denkbeeldige speld in een wereldkaart, hopend dat ik vervolgens loop te zwoegen tussen de vissers in de fjorden van Noorwegen of om vier uur ’s nachts ongedoucht in de safarijeep stap voor een Serengeti ‘game drive’. Ik krijg de kriebels in mijn buik van voorspelbare Sunweb all-in-one reizen en bij de gedachte dat ik langer dan een etmaal tussen de Russen met een piña colada aan een resortzwembad moet vertoeven.

Dat continu bezig moeten zijn zit denk ik in mijn aard. Mijn oma zei altijd dat ik ’s nachts stiekem mijn nachtlampje aandeed, om tóch nog die ene bladzijde uit te lezen. En dat ik – terwijl mijn zusje aan de buis gekluisterd zat voor Telekids – continu een ‘ik-verveel-me’ zucht slaakte.

Maar nu – nu heb ik zin in die verveling. Twee weken verveling die mijn vindingrijkheid (hopelijk) gaan aansporen. Wekker uit, wiping away the stress of the daily grind. En dat alles lekker in mijn comfort zone die ‘thuis’ heet. En om hier voor de volle 110% op voorbereid te zijn heb ik in de week voorafgaand alvast m’n rekeningen betaald, huishoudelijke klusjes getackeld en verplichte familiebezoeken gedaan. Voor mij ligt een blank canvas van 14 dagen… en damn – het voelt goed!

Wat deze thuistoerist gaat doen? Opstaan in de ochtend (of middag ;)) zonder dat er ineens van alles moet. Op m’n balkonnetje zitten en naar de zonsopgang kijken. In m’n onesy naar de Albert Heijn. Een bucket list maken. Iyengar yoga uitproberen. Vijf-gangen diners koken. M’n bureaublad cleanen. Muziek downloaden. Een stuk of twintig ongelezen boeken wegwerken. Eindelijk naar die David Bowie expo in Groningen. M’n schaatsen uit het stof halen. En m’n rolschaatsen ook. M’n iPhone scherm vervangen. De Schotse Hooglanders in ’t Twiske opsporen. De poot van m’n koffietafel repareren. M’n paraglide Groupon-coupon uit 2011 verzilveren. Naar de nieuwe Star Wars film. M’n Airbnb welkomstbrief opleuken. Op zoek naar een mooie lammy coat…

Ok ok, ik word al moe als ik erover nadenk.

Maar goed – let op mijn woorden. Dit wordt een trend. En de ‘staycation’ is here to stay.

IMG_3605 IMG_3603 IMG_3604images

Tagged with: , ,
About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top