OURGROUND
1 Comment

Stem op ROB dan wordt het alle dagen feest!

Deze keer geen jong aanstormend politiek talent tegenover ons, bij de ROB staan slechts oudgedienden op de lijst. We zitten aan tafel met rebel Rob Zwetsloot, je kent hem ongetwijfeld van zijn steengoede rap als campagnefilmpje. Rob heeft jarenlang verslag gedaan van gemeenteraadsvergaderingen en andere perikelen, voor menigeen een luis in de pels. Maar wat doe je als je eigenlijk al een tijdje op je spaargeld teert en iets nuttigs wilt doen? Juist ja, dan stel je jezelf verkiesbaar voor de gemeenteraad. A men’s got to do what a men’s got to do, aldus Rob.

Vertel eens, waarom ben jij de ROB gestart?

Jarenlang heb ik gemeenteraadsvergaderingen bijgewoond en daarvan filmpjes gemaakt, dat was mijn werk. Niet alleen luisterde ik, ik stelde ook vragen. En dan het liefst zo onnozel mogelijk zodat op een heldere manier nog een keer alles werd uitgelegd. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

En de naam? Klinkt een beetje radicaal, vind je dat zelf ook?

De ROB (Radicale Oppositie Beweging) is voortgekomen uit mijn eigen naam. Veel mensen kennen mij en omdat het tevens mijn voornaam is het gemakkelijk te onthouden. We hebben vervolgens een fles wijn opengetrokken en het woordenboek erbij gepakt. De R staat voor radicaal en redelijk. Zo hebben we de letters invulling gegeven. En ja radicaal zijn we misschien wel een beetje omdat we allemaal een krakersverleden hebben.

Waarom moeten we op 19 maart het rode potlood in de hand nemen?

Omdat wij in Nederland een stemrecht hebben, dat is in andere landen wel anders. Het is zeker geen plicht. Jullie zijn jong en rebels, net als ik in de jaren ’80. Toen heb ik niet gestemd, ik was kraker: jong, rebels en tegen het systeem. Maar wie niet stemt mag ook niet zeiken vind ik.

Geef ons eens een reden om op de ROB te stemmen?

De ROB gaat zich kritisch tegen het beleid aan bemoeien. Daarnaast zijn wij een partij die onafhankelijk zijn in denken. De geest moet waaien zal ik maar zeggen. Dat klinkt een beetje zweverig maar dat zijn we niet. We zullen strijden voor radicale oplossingen tot de laatste druppel bloed gevloeid heeft.

Wat staat er hoog op het lijstje als de ROB daadwerkelijk in de gemeenteraad een zetel bemachtigd?

Onder andere de zorg. Dat zal ik zelf binnenkort ook wel nodig gaan hebben gezien mijn leeftijd. We hebben al onze partijpunten opgesteld puur op basis van wat wij zelf belangrijk vinden. Zo wil mijn vriendin meer openbare WC’s voor vrouwen haha! Dat hebben we dus ook gewoon op de lijst gezet. Verder is het woningprobleem nog steeds even dramatisch als jaren geleden. Ik zou willen voorstellen om het kraakverbod op te heffen. Want als er gekraakt wordt is het probleem voor even opgelost maar worden er ook weer panden gebouwd. Dit zag je ook in de jaren 80.

Wat zijn voor jou pareltjes in Amsterdam, mooie plekken waar je graag komt?

Ik noem mijzelf de koning van de plantage of soms de kampioen van de Kadijken, omdat dit mijn buurtje is. De Hortus Botanicus kom ik al jaren. En Kriterion, daar heb ik vanaf mijn studententijd vele momenten doorgebracht en dat doe ik nu nog steeds.

Wat Rob betreft hadden we nog de hele middag koffie kunnen drinken. Hij heeft namelijk alle tijd van de wereld. Ook lijkt het of hij iedereen kent die voorbij komt wandelen die ochtend. Elke keer onderbreekt hij ons om even te vertellen wie dat was. Vrolijk zwaaien wij mee. Wij weten genoeg: we moeten de kracht van Rob zeker niet  onderschatten. Wil je meer weten? Check even de website, daar staan nog meer filmpjes op.

Wie: Rob Zwetsloot
Waar: Cafe Koosje
Waarom: met een rap waar Kanye een puntje aan kan zuigen gaat ROB voor de winst
Website: de ROB

 

About the author:
Has 71 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top