OURGROUND

Top 3: dingen die elke zelf-respecterende Amsterdammer moet hebben gedaan

Ik ben import en daar ben ik best trots op eigenlijk. Acht wonderschone jaren staan er op de teller. Met Brabant nog steeds diep in mijn hart genesteld, voel ik me meer dan thuis hier in de grote stad. De eerste jaren was het een beetje zoeken; er werden veel beginners fouten gemaakt en het was allemaal nog machtig spannend en soms een beetje eng. Ik excuseerde me toen nog voor toeristen op huurfietsen, die mochten van mij gerust midden op straat fietsen, dat soort dingen. Maar nu de biertapper in m’n Amsterdamse stamkroeg ‘Houdoe’ zegt als ik de deur uitloop, vind ik dat ik dit lijstje mag schrijven. Voila! Drie dingen die elke zelf-respecterende Amsterdammer gedaan moet hebben:

1. Schaatsen op de grachten

Het was 2012 en ijskoud. Ook was ik net afgestudeerd en had alle tijd van de wereld. Er hing een spanning in de Amsterdamse lucht zoals deze alleen tijdens de Friese winters gevoeld kan worden: “gaat het of gaat het niet?”. Het ijs werd dik genoeg bevonden en wat er toen gebeurde werd voor mij de beste herinnering aan Amsterdam tot nu toe. Amsterdam werd plots twee keer zo groot en een heus volksfeest kwam op gang. We hebben staan raven op de Prinsengracht, liters glühwein weggezet bij de Koek & Zopie van m’n buurman en kilometerslange tochten gereden in de binnenstad. Wauw. Amsterdam wat was je mooi!

schaatsen1

2. Zoenen op de Magere Brug bij zonsopkomst

Verliefd zijn op Amsterdam is mooi. Verliefd zijn in Amsterdam is prachtig. Als een dartelende kleuter over de grachten kuieren met je lover, daar kan geen Parijs tegenop. Een enorm cliché, maar je mag ‘m potverdorie niet missen: een gepassioneerde kus op de Magere Brug. Liefst niet apezat met een scharrel uit De Kleine die na afloop in de gracht pist en er in flikkert. Dat zou dan weer jammer zijn. Of niet.

magere brug

magere brug 1

3. Klagen

Op de tram, de conducteur, die meurende dude naast je of gewoon: over het leven. Een partijtje klagen, daar is nog nooit een Amsterdammer slechter van geworden. De naïve brabo in mij is al lang geleden uit de weggeruimd door de stad die zwartkijkt. Ik vind het niet erg, zo’n klaagpartij is namelijk best therapeutisch en je maakt er gek genoeg bergen vrienden mee. 

Wat: een mini-handboek voor de Amsterdammer
Waar: Amsterdam
Waarom: we soms misschien een heel klein beetje vergeten hoe geweldig het is Amsterdammer te zijn
Website: Amsterdammers be like

About the author:
Has 100 Articles

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top