OURGROUND
No Comments

Top 3 fiets ergernissen

tumblr_mctbmpvh7z1qid0e6Afgelopen week stonden er weer diverse stukken in het Parool over fietsen. Zo las ik onder andere een stuk over fietsers in Kopenhagen en dat wij nog heel wat kunnen leren van ze. En er stond in dat een grote meerderheid van de fietsers in Amsterdam zich aan de regels houdt. Serieus? Dat laatste vond ik nogal opmerkelijk. Iedere dag fiets ik door het hart de stad, van zuid naar noord. En waar de meeste mensen altijd zeggen, “Ha! Lekker even alles los laten na werk” betekent deze fietstocht voor mij alles behalve dat. Vroeger floepte ik er nog wel eens wat scheldwoorden uit. Niet zo chique, en de kans dat je naar een bekende roept is te groot. Amsterdam is immers een dorp. Dus houd ik mij netjes in, maar van binnen groeit de lijst aan ergernissen. Ik deel de top 3, maar even voor de goede orde, de lijst is veel langer…

1. Inhalen
Ik fiets hard en daarom wil ik er langs. Dus bel ik altijd even netjes zodat het duo voor mij achter elkaar kan gaan fietsen. Wat er dan 9 van de 10 keer gebeurt is dat mensen eerst achter zich kijken, vervolgens vol op de rem gaan staan zodat ik bijna in hun achterwiel zit met mijn fietskrat en dan pas achter elkaar gaan fietsen. Hierbij mijn verzoek om de volgende keer dat je dat vriendelijke belletje hoort even een tandje erbij te gooien en voor je fietsgenoot te gaan fietsen in plaats van erachter. Dat noem ik een gezonde doorstroom.

2. Stoplichten
Stoplichten zijn er niet voor niets, dat beaam ik. Maar de files aan fietsers die ontstaan zijn echt buiten proporties. In Kopenhagen hebben ze daar een heel mooi led systeem voor ontwikkeld, een groene golf die je vertelt of je harder of zachter moet fietsen. Maar in Amsterdam niet, dus hier moet je soms de regels buigen om een beetje door te kunnen fietsen. Om een voorbeeld te noemen; het Museumplein, daar is het altijd raak. Ik weiger om achter aan te sluiten. Slingerend tussen auto’s en de stoep zorg ik dat ik vooraan kom te staan en meestal ben ik precies op tijd als het licht op groen springt. Wachten is trouwens nog irritanter als je rechtsaf moet slaan. Laatst werd ik aangehouden door een motormuis van de politie bij het Rijksmuseum, om 8:15. Ik dacht serieus dat ‘rechts gaat vrijuit’ geldt, maar niet dus. Ik kwam er met een waarschuwing van af. Iedere keer dat ik nu rechtsaf sla kijk ik braaf eerst even achterom, zo weet ik zeker dat er geen agent met één streep op zijn mouw mij op de bon slingert.

3. Rechts houden
Sommige mensen vinden het prima om midden op de weg of het fietspad te fietsen. Zeker op de grachten. Dit is echt niet nodig. Als je stil staat, langzaam fietst of lekker aan het WhatsAppen bent; houdt een beetje rechts. Dat doe je immers ook als je in de auto rijdt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan; bakfietsmoeders, vaders met babies die door rood fietsen, toeristen op het fietspad, rokende stadsgenoten (of walmen parfum), de noodzaak van je hand uitsteken, scooters op het fietspad enzovoorts…

Wat: fiets ergernissen in Amsterdam
Waar: overal!
Waarom: omdat iedereen een fietsexamen heeft gedaan…toch?
Website: fietsexamen

About the author:
Has 71 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top