OURGROUND

Top 3: het pleinleven

Geloof me niet verkeerd, ik houd van de Amsterdamse grachten. Je kunt er op schaatsen, er in zwemmen, er in zeiken, varen: noem maar op. Niets is te gek voor die grachten van ons. Maar, de pleinen in onze stad kunnen er ook wat van. Ontelbare keren heb ik afgelopen zomer een hele dag, en dan bedoel ik koffie-ontbijt-lunch-koffie-wijn-diner-shots, doorgebracht op allerhande pleinen. Bek in zon, vrienden om je heen. Zo’n dag laat je een dorpsbewoner voelen. Je haalt een prei bij de groenteboer, koopt een krant bij de kiosk en maakt met jan en alleman praatjes over onbenulligheden waar alleen mensen uit rurale gebieden zwaar aan tillen. Het pleinleven aan u uitgelegd:

4567138459_f5e1a9b59c_z

1. Gerard Douplein

Of ik mijn zaterdag nou brak of superfit begin, het liefst toog ik al kuierend naar de Pijp. Wanneer brak, koop ik waarschijnlijk een hoop onzin in de vorm van snuisterijen die ik nooit gebruik en zelfs heel lelijk vind. Wanneer fit, een tas vol groenvoer en vis op de Cuyp. In beide gevallen kom ik altijd een bekende lotgenoot tegen waarmee ik onder het genot van een latte het leven en vooral het weekend bespreek. Een bak yoghurt bij de Wasserette en een zonnestraal bij de Mash later, zitten we meestal met minstens vijf man sterk te twijfelen of we zo vroeg op de middag al een Moscow Mule kunnen bestellen. Natuurlijk kan dat. Vaak (bijna altijd) waggel ik weer terug naar huis om m’n rotte verse vis van de Cuyp in de prullenbak te kunnen mikken. Dit nooit met spijt, overigens.

MASH-10-low

2. Rembrandtplein

Een plein van een ander kaliber dan bovenstaand. Grimmig, goor en prachtig van vunzigheid. Rembrandts’ glitterende verschijning midden op het plein doet je overdag al vermoeden wat je die avond te wachten staat. Begin de dag in stijl met een broodje van Van Dobben inclusief ’n glaasje melk. Heerlijk. Loop een rondje, pak een film en waag een gok. Tegen die tijd ben je dorstig, opgeladen en hopelijk een paar euro rijker, die je dan weer kapot kunt slaan in de vele sjieke tenten die dit plein kent. De Savoy, Knallen bij Rich en John Doe, om er maar even een paar te noemen. Daarna met de fietstaxi naar huis: wedden dat je deze dag nooit meer vergeet?

Rembrandtplein-Amsterdam

3. Hugo de Grootplein

raz

Het is winnen in West de laatste tijd. Reden genoeg om het pleinleven ook híer eens te gaan ontdekken. Begin met een koffie bij de Razmataz: heerlijke tent met lief personeel en bovendien een goede plek om te werken. Heb je honger en een platte portemonnaie? Loop één meter naar rechts en haal een broodje voor een euro bij de Osdorper. Ze hebben wisselende specials: altijd vers en op een knapperige pistolet. Iets verder de straat in vind je Morgan & Mees: hotel/bar/restaurant waar je de hele avond niet meer weg hoeft. Ik ben fan!

 

Wat: het pleinleven
Waar: Amsterdam
Waarom: pleinleven = de leven
Website: nog meer pleinen

About the author:
Has 100 Articles

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top