OURGROUND
No Comments

Wietsie geluk in cloudy times: hoe tijdens verdriet de raarste dingen kunnen helpen

wietVerdriet vraagt soms om grof geschut: wiet en drank zijn uiteindelijk niet de oplossing, maar een goeie dosis rode wijn doet soms meer dan een portie opbeurende goedbedoelerij. Ik kan het uit ervaring zeggen, de meest idiote en onverantwoordelijke uitprobeersels hebben er voor gezorgd dat ik mijn lachrimpels weer terug heb gekregen. 

Stront aan de knikker

Van het een op het andere moment kan je leven veranderen. BAM, je bent de sjaak en probeer daar maar eens mee om te gaan. Bij mij gebeurde dit toen ik 23 was. Mijn vader kreeg kanker en was binnen zes weken dood. Mijn vriend, mijn maatje, mijn thuis. Wat doe je op zo’n moment? In mijn geval ging ik op zoek. Op zoek naar manieren om mij door de dagen heen te vechten. Eerst was überhaupt uit mijn pyjama komen al vechten genoeg. Vervolgens dook ik de literatuur in, op zoek naar wijsheid. Daarna ging ik aan de gang met het thema zingeving en zocht naar een manier om te dealen met de shit die het leven op mij afvuurde. De hippe hangmat in de tuin werd vervangen door een yogamat. Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk werd in de kast gezet om de simpele reden dat ik zelf een dit kan niet waar zijn momentje te verstouwen had. 

Alcoholisme een optie?

Ik weet nog dat ik met mijn zusje in de Pilsvogel een warme chocomel met rum bestelde. Het perspectief van een alcoholist leek ons plots zo aanlokkelijk. Het wegzinken in gevoelloosheid. Anderzijds begrepen wij dondersgoed dat het een voorrecht is om zoveel verdriet te kunnen voelen. Verdriet om iemand na de dood is immers het spiegelbeeld van de liefde die je voor diegene hebt gevoeld. 

Wiet werkt (soms) als een tiet

Nu ik drie jaar verder ben denk ik dat ik iets meer kan zeggen over wat kan helpen bij verdriet. Spoiler: als je echt verdrietig bent, al helemaal om iemand die is overleden, kun je soms maar beter even een dagje zwelgen. Ik word altijd een beetje mesjokke van dat opbeurende gedoe. Het is nou eenmaal klote en vaak werkt het alleen maar averechts om de boel te forceren. Mijn tip in deze gevallen is: wees lief voor jezelf. Ga precies doen waar jij zin in hebt. Als dat om drie uur in de middag naar bed gaan is, so be it. Een warme trui kopen die je kan omarmen? Fine. Lekker onverantwoord zijn geeft soms ook wel een kick.

De echt grappige tips kan ik je alleen maar geven uit retrospectief. Hierin heeft mijn eigen familie mij veel geleerd. Soms zijn de meest vreemde situaties, de meest effectieve oppeppers. Zo was ik eens met mijn eeuwig correcte moeder in Frankrijk. We waren hier met het gezin om bij te komen van alle ellende. Mijn moeder gaf aan dat ze zo ontzettend moe was van al het verdriet en verlangde naar het moment waarop ze weer eens de slappe lach zou krijgen. Direct ging de portemonnee van mijn broertje open en triomfantelijk hield hij een zakje vrolijk gras omhoog (jep, drugssmokkel. Not so handy. Don’t do this at home kids). “Dat gaat hiermee wel lukken hoor mam.” Tot mijn verassing keek mijn moeder niet heel verbaasd en grapte zonder grollen “why not!”

Hij rolde vervolgens vol trots en precisie een joint en ik realiseerde mij dat ik mijn eerste stickie met mijn moeder zou gaan roken. “Verdriet, verdriet, mij krijg je niet”, grinnikte mijn moeder in het luchtledige, nadat ze een grote hijs had genomen. Voor het eerst sinds tijden lagen we met zijn allen in een deuk. Misschien kunstmatig, maar nog kunnen we het niet over deze herinnering hebben zonder dat we de slappe lach krijgen. Als papa dat eens had kunnen zien. Hij had gelachen, dat weet ik zeker. 

Elke dag een nieuw begin

Een plantje smokable happiness, het is geen duurzame oplossing maar als je de dood van dichtbij hebt gezien dan weet je dat een duurzame oplossing ook maar relatief is. Misschien is dat wel de belangrijkste tip: probeer alles per dag te bekijken. De ene dag heb je rust nodig, de andere dag afleiding. Er zit nou eenmaal geen wetmatigheid in verdriet. 

Soms moet je gekke dingen proberen om weer door te krijgen wat wel een slimme strategie is. Neem het aan van mijn pragmatische moeder die ooit toegaf enkel te fantaseren over drugsgebruik (coke of speed), wanneer ze het huis moest schrobben. “Het lijkt me zo heerlijk om daar eens echt energie voor te hebben!”

Dan maar beter een jointje om die grijns op haar gezicht terug te poetsen. 

Afsluitend nog een spinsel. Zolang niet de drugs, maar het ontspannen geluksgevoel went, je geen blower maar gewoon een open minded sterveling bent, is het best okay als je ook de tijdelijke oplossingen kent. 

Processed with VSCO with p5 preset

Catherina is here to stay! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog. We willen MEER MEER MEER van dit soort vertier! Catherina Go Go Go!

 

Wat: smokable happiness aka wiet
Waar: dat lees je hier
Waarom: omdat je wel een verzetje kan gebruiken in de vorm van een staafje wiet soms met tabak. Maar puur wiet kan ook natuurlijk.
Website: lekkernaaronszelfverwijzen.nl

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top