OURGROUND
6 Comments

4 x Surinaams eten in Amsterdam

Suriname viert morgen 40 jaar onafhankelijkheid van Nederland, oftewel op z’n Suri’s ‘Srefidensi Dey’. Een Surinaams feest kan natuurlijk niet zonder lekker eten en mi lobi de Surinaamse keuken als geen ander; reden genoeg om de beste eethuisjes in onze stad even de schijnwerpers te zetten.

Njang swietie! (Eet smakelijk!)

1.Warung Mini, van Woustraat 19
Saoto soep. I could eat it all day, err day. Op zoek naar de beste plek voor een authentieke saoto openbaarde zich een gouden regel in de Surinaamse smeltkroes-cuisine: je eet het daar waar het thuishoort. Pom eet je bij de Creolen, roti bij de Hindoestaan en saoto soep immer bij de Javaan. Het is een no go om bij Warung Mini te eten en de saoto soep links te laten liggen, met een recept dat van generatie op generatie is doorgegeven. Vers getrokken boullion (uit onder andere citroengras, laos, en pimentkorrels) gegarneerd met aardappelreepjes, taugé, kip, peterselie, een hardgekookt ei en een bakje rijst. Spice it up met wat ketjap en madame jeanette peper en ik garandeer je – you’re hooked!

2. Lalla Rookh, Wijttenbachstraat 290
De ‘9’ van Johannes van Dam prijkt op het raam, het Surinaams-Hindoestaanse Lallah Rookh is een bijzondere in het rijtje. Geen tl-verlichting en plastic tafelkleedjes; maar het bewijs dat een Surinaams restaurant ook gezellig kan zijn. Naar mijn weet is Lalla Rookh de enige Surinamer met een drankvergunning en zowel een Parbobiertje als een mierzoete Fernandes of orgeade kan gedronken worden. En wauw. Het eten. De roti’s (kip, lams, tempeh, you name it) met verse groenten (aubergine, pompoen, kousenband) zijn fingerlicking good, bakabana’s met pittige pindasaus super vers en crunchy en ze hebben een killer sambal.

3. Spangmakandra, Gerard Doustraat 39
De bediening manoeuvreert zich met borden door de krielende massa wachtende mensen heen. In dit piepkleine tentje is het altijd immens druk, maar dat ‘bij-elkaar-op-schoot-zitten’ is het wel waard. Spang. What’s in the name? Al is de keuken de laatste tijd wat achteruit gegaan, stelt Spang niet teleur als het gaat om royale – en uiterst betaalbare – rijst- en bamischotels met saté, kousenband, kool en kroepoek. Doggie bag is een must.

4. Warung Marlon, Eerste van der Helststraat 55
Een all time favorite, waar ik sinds kleins af aan (met een gestage stroom andere afhalers en mijn vader) kom: Warung Marlon. Ook berucht om de knapperige bakabana’s, maar authentiek Javaanse gerechten zoals saoto, telo en bakkeljauw worden hier eveneens door kenners geroemd. Als we de ‘mofo koranti’ (lees: het geroezemoes van de straat) moeten geloven, steekt Marlon de gerechten van Paramaribo naar de kroon. Wel even opletten, op dinsdags sta je voor een dichte deur.

Ps. Mijn eerste zelfgemaakte saoto (from scratch en zonder Maggi) wasn’t half bad, al zeg ik het zelf. Dus je bent ook welkom om bij mij te komen eten:

FullSizeRender (1)

 

 

About the author:
Has 37 Articles

6 COMMENTS
 1. Shon

  Top tips, die kan ik erg goed gebruiken! Ben vooral benieuwd naar die Lalla Rookh, een gezellig tentje met verse groentes… eerst zien dan geloven! 🙂

 2. Tewa

  Dag Darla
  ik zou het wel netjes vinden als je in het vervolg aan mij vraagt of je mijn tekst en foto van mijn blog mag gebruiken. Zou je dit aub willen verwijderen of er eerlijk en zoals het hoort, credits bij willen zetten?
  Alvast bedankt, Tewa.

  1. Darla

   Hallo Tewa, je hebt helemaal gelijk! We vond het een erg mooie foto, passend bij het stuk, maar hadden inderdaad de credits moeten vermelden. Inmiddels is de foto verwijderd. Groeten, Darla

 3. Helga Toby

  De moksie alesi, rijst pom/pastei, pinda soep met tomtom of bv een heerlijke grietbana soep…
  Typisch surinaamse creoolse gerechten die absoluut niet op de kaart mogen ontbreken!
  Mi switi sranang…

 4. Humbert

  mijn collega besteld altijd soato soep bij Warung mini bij de albert cuyp
  die soep is binnen een maand door t hele bedrijfpand gegaan
  iedeeen is inderdaad zoal vermeld meteen verslaafd geraakt
  heeerlijk die soep thanku Warung mini

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top