OURGROUND
1 Comment

ADE: Heel Holland Hakt

Alsjeblieft partypics. Bij deze weer een opfrissertje waarom je deze dagen extra moet genieten en waarom ADE 2016 zo anders is dan al die edities van de voorgaande jaren. Dat heel Holland nakt dit weekend lijkt me wel duidelijk. Als je alleen al bedenkt dat er 60.000 aanmeldingen waren voor de 4uur durende set van Maceo Plex in de fietstunnel van het Rijks, weet je dat ADE meer speelt dan ooit. En met een record van 375.000 bezoekers, schiet ons kleine stadje uit zijn groeven met stampende feestgangers. Maar waarom is dit weekend en deze editie van ADE nou zo bijzonder? Dat weekend dat hallucinerende toeristen je voor de voeten lopen en je staat te plassen naast een puber uit Almere in je favoriete tent. Waar je je dronken baas squattend in de FEBO tegenkomt. Je sufste facebook vriend dabbend naast de DJ staat. Het weekend waarin je je pinpas in de brievenbus terugvindt en je Chaneltas tussen de spaken van je fiets. Het weekend waar de biertaxi er nooit snel genoeg kan zijn. Het event dat zelfs je vrienden die after uitspreken als ‘efter’ in ware ravers omtovert. Het feest waar FOMO meer betekenis heeft dan YOLO. En dat feest waar zelfs dronken 35-plussers overdag achter een Pokémon aanrennen. Het weekend waarin Drake in een afgeplakte MacDonalds zijn eerste K-hole beleeft. Maar ook het feest waarbij elk jaar dooie vallen. Dat feest ja. Waarom is dat nou zo bijzonder? En waar moeten we in godsnaam heen met al die keuzes en dure kaartjes?

ade

1 ding is zeker: Als je als DJ niet op ADE draait, kan je je langspeelplaten wel als placemats gaan gebruiken en je DJbooth bij de dichtsbijzijnste speeltuin droppen. ADE anno 2016 is meer dan dansen op een kluitje. ADE is keiharde business. Amsterdam wordt getransformeerd tot hét episch centrum voor het belangrijkste congres van de dancesector wereldwijd. Achter de schermen wordt de nieuwe DJ Tiesto verhandeld en wordt trommeltjes techno geïntegreerd in de songteksten van ABBA. Het gaat niet over dat ene feestje, pilletje of dansje. De grootste bazen van de elektronische muziek- en dansindustrie zijn aanwezig om miljoenen deals te sluiten en te ouwehoeren over obscure disco en afro futurisme. Een 5 uur durende analyse van een DJset is niet ondenkbaar. En een surrealistische benadering van een headset evenmin. Het gaat om de beleving, het concept, de kunst en de show. Zo belangrijk als YouTube is voor Monica Geuze en Tinder voor seksverslaafden, zo belangrijk is ADE voor Amsterdam en de elektronische muziekcultuur. Jij bent slechts een feestend lulletje rozenwater met net een bakkie teveel op in een stad omringd met toptalent van wereldniveau. Overal zijn er underground feestjes met gratis entree en grote namen. Maar je moet ze wel weten te vinden. De meeste mensen kiezen toch voor hun standaard party, met hun standaard vriendengroep, standaard locatie en standaard vibe. Zo staan de chokers met buideltas te raven bij Hyte, DGTL, Awake etc. De unicorn-verslaafde L’il Kleine fans staan te housen in de Rai waar Martin Garrix ze laat genieten zonder drank en drugs. De shuffelende corpsballen die ondanks de verhuizing naar Amsterdam nog steeds het clublied als ringtone hebben en alleen het bier van Hoppe kunnen uitbraken, staan te paper-scissor-stonen bij Thuishaven, Strafwerk of Pleinvrees. Niet bijster verrassend dus. De bierfiets geobsedeerde platte houseboer staat in de Arena waar Hardwell en David Guetta de oortjes doen klapperen. De wannabe Lizzy van der Ligts staan te beatboxen bij Kris Kross. Alweer een soort Instagram on the dancefloor. Its a bloody shame. Er is zoveel meer. En dit jaar is anders. Anders dan alle voorgaande jaren.

ade-kluitje

Waarom? Omdat een aantal nieuwe clubs in Amsterdam de internationale kracht van ADE naar een hoger level tilt. Zo verwelkomt Club Claire labelbaas, DJ en keynote speaker Gilles Peterson. Hij lanceert daar zijn eigen internetradiostation WorldWide FM. Hét nieuwe medium voor danceliefhebbers. Maar ook de School laat zich gelden en heeft aan de bijzondere line-ups te zien al een dusdanig netwerk opgebouwd waar zelfs de directeur van ADE een grote jongen van krijgt. En met de opening van de Adam Toren, waar de Shelter en de Loft hun ruimte aanbieden voor workshops en DJsets van experimentele nieuwkomers, worden de locaties wel heel erg grensoverschrijdend dik. Voor de goedkopere feestjes in intieme sferen met grote namen moet je echter bij de kenners zijn. Verander eens van koers en loop langs de Wallen waar Mary Go Wild zijn kelder openstelt voor grote namen als JP Enfant en Secret Cinema. Of ga naar de bierfabriek die speciaal voor ADE zijn tent heeft omgebouwd met een line-up samengesteld door jong getalenteerde programmeurs in samenwerking met de Berlijnse club de Watergate. De Kompaqt pop-up store zit dit jaar in de Oz en verwacht niemand minder dan Kolsch en Michael Mayer. Bar Freija in de Vijzelstraat verwelkomt Tsepo voor een showcase. De Boillerroom is vanavond bij Pllek waar Joris Voorn en Dolkraut de boel op stelten zetten. Wat een namen, wat een keuzes!

Dus probeer naast de grote feesten ook nog even een kijkje te nemen bij gratis acts op intieme locaties. En bedenk je vooral: Jij bent slechts het slachtoffer van het grootste exportproduct dat Nederland rijk is, genietend van je favoriete feestje in je zwarte oversized Jurassic Park T-shirt klagend over de werking van je nieuwe designerdrugs. Want als je maandag toch weer aan de glutenvrije muesli gaat, kan je dit weekend net zo goed extra gas geven. Doe maar lekker! Dans de ballen uit je lijf!

ade-eli

Dat ons moppie van de week cum laude is afgestudeerd weet bijna niemand. (Tot nu toe dan.) Met haar kastanjebruine lange lokken is Eliane een heerlijke verschijning op de dansvloeren van Amsterdam, waar zij tot in de late uurtjes aanwezig is. Je kan haar ook vinden in verschillende dansscholen voor popping n locking, R&B en HipHop. Tot voor kort regelde zij de Trade Marketing van Heineken Horeca. Zoals je kan lezen heeft deze dame een uitgesproken mening maar zo puur, eigen en lief kom je ze niet snel tegen. Wij zijn verliefd!

 

About the author:
Has 132 Articles

1 COMMENT
  1. Bibi

    Lekker leesvoer tante! Eli is aan

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top