OURGROUND
4 Comments

ADE is meer dan dansen op een kluitje

Het is alweer twee dagen bezig, de 20ste editie van ADE. Het allergrootste dance-festival van de wereld en dát in ons kleine landje. Dat dagenlange feest waar je zelfs je saaiste facebookvrienden in een gekke dansoutfit tegenkomt. Het feest waarvoor je maandenlang van tevoren alle kaartjes moet kopen. En natuurlijk hét event dat een drugskartel van een jaar supply kan voorzien als je de Amsterdamse riolering zou destilleren. Maar ook dat feest waarbij de theedrinkers uit de Purmer en konijnendansende pubers uit Almere ons stadje komen barricaderen. Maar waar ondertussen zelfs in de Kleine Cooldown techno wordt gedraaid. Dat feest met die talloze toeristen die met een carnavalswagen hun nationale dj-held komen supporten. Dat feest waarbij elk jaar dooien vallen. Dat feest ja…wat moet ik daar nou over schrijven? Waarom moet ik dit weekend extra genieten vergeleken met vorig weekend? En waar moet ik in godsnaam heen met al die verschillende keuzes?

Schermafbeelding 2015-10-16 om 00.07.55

Één ding is zeker: als jij als dj niet op ADE draait, kan je je langspeelplaten wel als placemats gaan gebruiken en je dj-booth bij de dichtstbijzijnde speeltuin droppen. Het is een immens gebeuren met zo’n 350.000 bezoekers, waarvan 80.000 buitenlanders, 20.000 achterhoek tieners, 100.000 ravende croptops, 30.000 dronken naaldhakken, 10.000 shuffelende corpsballen en maar liefst 110.000 doorgesnoven 35 plusssers. Totaal 350 events op 90 verschillende locaties met meer dan 2000 verschillende artiesten. WTF? Hoe dan? Iedereen praat er al vanaf augustus over en als je niet oppast sta jij vanavond nog kaartjes te kopen voor het slapste feestje van ADE waar de late-bird-ticket release nog enigszins hip wordt aangeprezen. De ophef over drugsgebruik is nog nooit zo overweldigend geweest en de hoeveelheid aan dj-keuzes is grensoverschrijdend groot. Gelukkig zijn er genoeg undergroundfeestjes met gratis drank en entree. Maar je moet ze wel weten te vinden. De meeste mensen kiezen toch wel voor een standaard party, met hun standaard vriendengroep, die standaard vibe, de standaard mindset en de standaard locatie.

Zo staat de bierfiets-verslaafde platte boer bij Gregor Salto in de Escape. De frisdrank tieners worden vermaakt in het HMH door pannenkoek Manuel Broekman en slapjanus Valerio Zeno. Die twee kunnen het vast goed vinden. De MDMA tieners staan in de Arena bij DJ Tiesto en Hardwell. De wannabe-Jordy Huismans en Lizzy van der Ligts staan te beatboxen bij KrissKross. Zoiets als Instagram on the dancefloor. En de hipster wijffies met dokter martin fetisch vindt je ongetwijfeld bij Dekmantel, Loveland, Hyte, Dgtl, Pleinvrees, Awake, etc. Niet bijster verrassend dus. De verjaarde corpsbal die ondanks z’n verhuizing naar Amsterdam nog steeds biertjes nuttigt in de Hoppe en de microfoon van Knallen bij Ries op z’n nachtkastje heeft liggen staat z’n maten te knuffelen bij Audio Obscura. It’s a bloody shame, er is zoveel meer… Verander even van koers en loop naar de kelders op de wallen, waar Mary Go Wild gratis feestjes geeft. Of begin je avond wat eerder en ga een kijkje nemen bij het nieuwe W hotel. Grote namen en gratis entree. Ook is er een wijn-evenement met coole DJ’s in de koepelkerk bij het Renaissance. En Art Deli, een speciale warehouse locatie, organiseert vrijdag en zaterdag artistieke evenementen waar poëzie, beeldende kunst, fashion, culinair en muziek samen komen. Voor de afters en heftige rave feestjes met net die bijzondere vibe zou ik naar de Cruquius afreizen of naar de Breakfast Club in de Closure. En als je echt wilt weten waar het dit weekend allemaal om draait, kan je overdag naar het Compagnie theater of naar hotel Mayer Manor. Grote namen als Jeff Mills en Seth Troxler of de mensen achter Kolsch geven hier workshops, lezingen en live showcases om iedereen uit de muziekindustrie te inspireren met de nieuwste ontwikkelingen en trends van de dance-sector.

Schermafbeelding 2015-10-16 om 00.08.05

Ja want ADE anno 2015 is meer dan alleen dansen op een kluitje. Het zet meer in beweging dan we beseffen en wij zijn slechts de slachtoffers van het grootste export product dat Nederland rijk is. Het gaat niet over een feestje, een pilletje, een dansje of die ene DJ. ADE is hét platform voor één ieder die ook maar iets wil gaan betekenen in de muziekindustrie. Dat Amsterdam zich heeft ontpopt als het centrum voor het belangrijkste congres van de dancescène wereldwijd, is natuurlijk wel echt iets om mega trots op te zijn. Zo belangrijk als Tinder is voor singles en Linkedin voor werklozen zo belangrijk is ADE voor Amsterdam en de electronische muziekcultuur. En dan heb ik het niet alleen over de DJ’s en hun labels. De hele fotografie-industrie, de beste graffiti-artists, de bekendste sound and light technici, de hipste modemagnaten of welke kunstenaar dan ook is dit weekend aanwezig om de muzikale invloeden te integreren in hun werk.

Dus ook al wordt je moe van al dat specialistische hoogdravende gelul over ADE, realiseer je 1 ding: Jij bent op dit moment een lulletje rozenwater met net een bakkie teveel op in een stad omringd door toptalent van wereldniveau. Ik, als doorgewinterde raveteef, dance-fanaat en slapeloze spotify-addict vind dat echt super vet. Schiet me ineens te binnen dat dit wel een erg goed moment voor een muzikaal verdwaalde terrorist kan zijn, maar dat terzijde. Ga vooral nog even genieten van alle muziek op de hoek van de straat, de gekke mensen, de uitgelaten sfeer en je dronken baas of buurman. Dit is het weekend dat de nieuwste muziekstijl wordt geboren waarop jouw kleinkinderen later staan te dansen.

Dans de ballen uit je lijf! Heel fijn weekend!

Ons moppie, Eliaan Voerman is geen onbekende gastblogger van Ourground. Wegens lovende reacties wilden we haar nog een keer op de proef stellen.

Schermafbeelding 2015-10-16 om 00.23.06
Dat ons moppie van de week cum laude is afgestudeerd weet bijna niemand. (Tot nu toe dan.) Met haar kastanjebruine lange lokken is Eliane een heerlijke verschijning op de dansvloeren van Amsterdam, waar zij tot in de late uurtjes aanwezig is. Je kan haar ook vinden in verschillende dansscholen voor popping n locking, R&B en HipHop. Tot voor kort regelde zij de Trade Marketing van Heineken Horeca. Zoals je kan lezen heeft deze dame een uitgesproken mening maar zo puur, eigen en lief kom je ze niet snel tegen. Wij zijn verliefd.

 

Wat: ADE
Waar: Overal binnen een straal van 10km
Waarom: Omdat het zoveel meer is dan een feestje, dansje en een pilletje

 

About the author:
Has 132 Articles

4 COMMENTS
  1. Damsco

    Hi, dit is bijna precies hetzelfde stuk als je vorig jaar over ADE hebt geschreven. Slap stuk zelfplagiaat? En jij dan afgeven op een gebrek aan vernieuwing, rockstar!

  2. Mathijs

    Ik vraag me af waarom websites/organisaties altijd verliefd zijn op goed-uitziende vrouwen, maar bijvoorbeeld nooit op minder aantrekkelijke vrouwen, of vriendelijke mannen met een iets-te-dikke buik..?

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top