OURGROUND
No Comments

Voel jij je op het matje geroepen voor het goede doel?

Screen Shot 2016-03-10 at 23.49.53In bijna elke straat is er tegenwoordig wel een te vinden: yogascholen. Ze lijken als mushrooms uit de Amsterdamse bodem te springen. Dagelijks drommen hier hordes vrouwen (en een enkele verdwaalde man) in en uit. Gekleed in hippe leggings en met opgerolde yogamatjes onder de arm. Totaal in zichzelf gekeerd en vaak zo wazig als een garnaal. Anno 2016 gaan we voor natural high. In dat opzicht zijn de yogascholen de coffeeshops van de 21ste eeuw. Yoga is al meer dan 5000 jaar oud. Waar komt de ongekende populariteit voor deze eeuwenoude bewegingsleer onder de Mokumse millennials vandaan? En waarom voelen juist zij zich opeens massaal op het matje geroepen? Is het alleen de escape voor het hoge stress- en competitie niveau dat dit uurtje practice biedt? Uit onderzoek blijkt: it’s all about ‘verlichting’. Niet alleen van stress, maar ook spiritueel. Blijkbaar zoeken we, nu de kerken zijn leeggestroomd, naar nieuwe vormen van spiritualiteit. Yoga is een religie geworden. En yogi’s de missionarissen.

Persoonlijk ben ik zo’n vijf jaar geleden bij deze heilige gemeenschap aangesloten. Ik deed aan hardlopen, bootcamp en boksen, maar yoga heeft mij verrijkt. Nu is ben ik aan het  sport-hoppen met Onefit. Een abonnement waarmee ik verschillende sport- en yogascholen mag proberen. En hierin laat ik mij graag verbazen. Laatst deed ik een yoga Kundalini les in de chassékerk. We zaten op schapenvellen en er werden zware mantra’s gedraaid. Bedwelmd door de wierook heb ik daar – voor mijn gevoel – urenlang met gestrekte armen rondjes zitten draaien in de lucht. Toen ik buiten kwam, was ik totaal doorgeflipt. Ook de power yogales bij Core Active vond ik uniek in zijn soort. Schaamlip voor schaamlip werden alle edele delen gestretcht. Terwijl iedereen bloedserieus meedeed, moest ik mezelf bedwingen het niet uit te proesten. Je begrijpt het al, ik kan niet wachten tot naaktyoga vanuit New York naar ons Mokum komt overwaaien! Voor aanvang van een yogales spoken er altijd nog ontelbaar oh-zo-belangrijke-to-do’s door mijn hoofd. Belastingaangiftes, moeders bellen, wc-papier kopen.. Maar zodra de les begint ga ik helemaal op in de warriors, trees en bridges. En juist die focus op je lichaam, lijkt dat koppie volledig te resetten. Resultaat: totaal vergeten wat er net nog zo belangrijk was. En ook ik wandel trippend op de gelukshormonen naar buiten.

sanne sanne2 sanne3Waar yoga in het westen vooral wordt gebruikt om de stresshormonen te reduceren, heeft deze bewegingsleer met haar 50 stijlen wereldwijd nog veel meer te bieden! Hoe te gek zou het zijn als IEDEREEN kan ervaren wat jij voelt als je op je mat staat? Vanuit deze gedachte geeft Africa Yoga Project  (een stichting in Kenia) yogalessen aan kansarme jeugd uit sloppenwijken, gevangenissen, doven centra en weeshuizen. Het blijkt een megasucces! Yoga zorgt hier voor fysieke en mentale empowering. Maar ook voor vrede en connectie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Vanuit mijn passies voor Afrika en Yoga, was ik direct diep geraakt door dit project. Daarom heb ik een ticket geboekt naar Nairobi en ben een Fundraising Campagne  gestart. Hiermee wil ik 40 jongeren de kans geven zich te ontwikkelen tot yoga teacher. Op deze manier kunnen zij (internationaal) hun eigen geld verdienen en wordt yoga nog verder verspreid in Afrika. Power to the people by yoga!

Vandaar mijn schaamteloze oproep: kom in de downward facing dog voor dit mooie doel! Samen met mijn favo yogadocenten organiseer ik een paar te gekke benefiet yogalessen in april. En voor de onervaren yogi’s: Nee, je hoeft niet direct in de spagaat! Dus neem mee die lover, buurvrouw, vrienden of ouders en kom samen op het matje! Practice yoga to make this world a better place! Vergeet jezelf niet op aanwezig te zetten en je donatie cash mee te nemen. De volledige opbrengst gaat naar Africa Yoga Project.

  • Marije Horbach (i.s.m. Absolute Yoga Amsterdam, Overtoom 230-232 – maandag 11 april, lessen van 07:00 – 22:00 uur (voor elke student doneert Absolute 1 euro) Absolute geeft Hot & Sweaty Yogalessen voor alle niveaus. Houd je van pittig, ga dan naar mijn favo Absolute Fit les om 17:00 uur. 60 minuten gegarandeerd zweten! En neem vooral mee die vriendjes met spierballen en een grote mond! Hoezo yoga voor watjes?
  • Alexis Salin (StudioDok, Entrepot 4 Amsterdam) – woensdag 13 april 20:15 – 21:15 uur. Alexis was mijn allereerste yogadocent! Ze heeft een fijne, praktische manier van lesgeven. Binnen haar poweryoga les ontdek je je kracht van binnenuit. De houdingen zijn afwisselend en bewegingen vloeien in elkaar over. Na afloop voel je je een leniger en sterker mens!
  • Zeynep Watson (WG-cursusruimte, Ketelhuisplein 47) – zondag 17 april 17:30 – 20:00 uur. Expat yogi Zeynep vertrekt eind april terug naar Californië. Maar niet zonder afscheid te nemen van al haar fans in Amsterdam! Laat je verassen door haar dynamische vinyasa flow les. Totaal ontspannen en met een boost zelfvertrouwen wandel je daarna weer naar buiten!
  • Floortje Laan (Rasalila, Tweede Kostverlorenkade 67) – donderdag 21 april 18:30 – 20:15 uur. Altijd al een keer willen vliegen als een vliegtuigje? Acro-yoga is een unieke combi van yoga, acrobatiek en Thaise massage. Samen zorgt deze drie-eenheid voor een flinke dosis verbondenheid, vertrouwen en plezier. Als happy end leert Floortje je de fijne kneepjes van het Thaise massagevak.

Hoef je zelf niet perse in de happy baby pose maar ben je wel uitermate vrijgevig?

Donate, Share & Care!

Namaste.

sanneSanne (30 jaar) is geen onbekende voor OURGROUND. Zij stond zelfs aan de wieg van ons fantastische platform zo’n 2,5 jaar geleden!  Maar inmiddels heeft zij haar zinnen gezet op haar Africa Yoag Project waarvoor zij een Fundraising Campagne is gestart. Samen met haar favo teachers organiseert ze op Charity Yoga Classes op donatiebasis. What’s not to love!? Doneren voor deze mooie moppie met een missie! 

 

Tagged with: ,
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top