OURGROUND
No Comments

Alaaf in A’dam

Schermafbeelding 2016-01-07 om 20.05.12You hate it or you love it: Carnaval. Voor sommigen een reden om een week vrij te nemen, voor anderen juist een reden om Brabant en Limburg te mijden. Eigenlijk is het gewoon drie dagen bier drinken, hossen, verkleden en tongen (en daar hoef je niet eens single voor te zijn). En op 22 januari komt Carnaval naar Amsterdam.Zie hier de hilarische promo Dan gaan we dus 1 avondje dat allemaal doen in de Melkweg voor een heuse pre party van de Carnaval (en mocht je echt de stad niet willen verlaten voor het echte Carnaval; dan kan je altijd nog naar Dok Amsterdam waar partyfeest Carnaval viert) .  Voor het eerst Carnaval in Amsterdam, wij drinken een biertje met Freek: Brabo en de organisator van Alaaf and Kicking.

Waarom Alaaf and Kicking?
Eigenlijk is het heel simpel. Wij komen uit Breda en wonen al jaren in Amsterdam. Elk jaar organiseren we met carnaval meerdere evenementen in Breda. We zien steeds meer Amsterdammers naar het zuiden reizen tijdens carnaval om in Brabant de boel op stelten te zetten. Veel Brabanders vinden het niks, maar wij vinden dat juist alleen maar gezellig. Daaruit is het idee ontstaan om het een keer om te draaien en carnaval naar Amsterdam te halen. En eerlijk is eerlijk, eigenlijk krijgen we hier een beetje dezelfde reactie die we nu af en toe horen in Brabant: Carnaval hoort in het Zuiden! Nee denk ik dan, het is leuk om het hier ook een keer te doen. Als je het niks vindt blijf je gewoon thuis of ga je ergens anders heen. Er zijn nog genoeg plekken waar geen carnaval gevierd wordt. Nee joh, Brabanders en Amsterdammers gaan zo goed samen, hartstikke leuk juist.

Wie zijn leuker: Brabanders freekof Amsterdammers?
Oei das een lastige. Eigenlijk lijken ze meer op elkaar. Ze staan meer schouder aan schouder dan tegenover elkaar. Brabanders passen zich goed aan buiten het Brabantse gebied en Amsterdammers passen zich op weer op zo’n manier aan dat ze binnen hun gebied samenwonen met allerlei verschillende groepen. En dan is het lekker dat het vaak goed klikt tussen de Brabantse Amsterdammers en de Amsterdammers zelf.

Waarom lijken ze op elkaar?
Nou de gezelligheid in de stad, de openheid van de mensen… (Het is even stil) We kunnen het gewoon heel goed vinden met elkaar. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er zoveel Brabanders in Amsterdam wonen. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst de Brabanders in Amsterdam borrel georganiseerd, daar waren 1200 man. Te leuk! Brabanders én Amsterdammers. 1 april is overigens de volgende editie (nee, geen grap) bij DOK Amsterdam.

Waarom haten zoveel mensen Carnaval en hoe kan je ze ervan overtuigen dat Carnaval wel geniaal is?
Je moet het sowieso een keer gedaan hebben voordat je er een oordeel over kan hebben denk ik dan. Probeer het gewoon. Als het niks is, doe je het daarna toch niet meer. Daarbij zijn er ook Brabanders die carnaval niks vinden, niet iedereen kan alles leuk vinden. Maar carnaval is juist geniaal door zijn eenvoud. Mensen mogen zich verkleden (daar houden Amsterdammers ook van). Verschuilen zich misschien door een masker, maar zijn daardoor wel even zichzelf. En iedereen heeft lol, heeft het naar zijn zin. En ondanks de alcohol zijn er maar weinig opstootjes. De sfeer is gewoon goed met elkaar. En op dag 4 voel je ook samen de pijn van vermoeidheid, dat maakt het des te leuker. Er heerst een enorm wij-gevoel. Dat is het vooral. Verbroedering. Magisch mooi. Ik ben altijd intens gelukkig aan het einde van carnaval.

Hoe lang moet jij zelf gemiddeld herstellen van Carnaval?
Valt mee. Meestal heb ik een dag rust nodig, beetje series kijken en vitamines eten. Dan ben ik daarna nog wel brakkig, maar gaat het al een stuk beter. De eerste nacht zonder alcohol en sigaretten is eigenlijk het ergst. Dan is je lichaam aan het ontgiften en slaap je heel slecht. Sowieso een goede tip: Het is belangrijk om tijdens carnaval (voornamelijk ’s ochtends dan) veel vitamines tot je te nemen. En voor de rest niet de dagvoorraad bier er binnen een uur doorheen te willen jagen. En af en toe een glas water.

Is er een groot verschil tussen Brabants en Limburgs Carnaval en komt daar nu Amsterdams Carnaval bij?
Ja, Limburgers hebben alles in hun eigen taal. Wel veel dezelfde nummers, maar dan gewoon door lokale artiesten gezongen. En daar is alles buiten en heeft de Prins nog aanzien. Brabant heeft ook veel tradities, maar er is een groot deel van de bevolking die daar niet in meegaat en gewoon carnaval viert op een eigen manier. Zonder Prins en zonder Raad van Elf. En des te meer je naar het Westen gaat, des te minder dialect in de muziek. Dus Amsterdammers raad ik aan om in Breda carnaval te vieren. Sowieso de leukste stad van Brabant.

Nou ja, correctie. Eigenlijk raad ik Amsterdammers natuurlijk aan om op 22 januari in de Melkweg carnaval te vieren bij Alaaf & Kicking. Dit jaar hebben we veel Brabantse artiesten en een speciale Amsterdamse artiest.

Serieus, het wordt zo ontzettend leuk! Niet normaal gezellig. Maar het moet de komende jaren natuurlijk meer en meer Amsterdams worden.. Dit jaar nemen wij Brabanders de Amsterdammers nog aan de hand, over een paar jaar is het andersom, let maar op!

Wie: Alaaf & Kicking
Waar: 22 januari Melkweg
Website: www.carnaval.amsterdam
Waarom: Omdat je het toch een x meegemaakt wil hebben.
PS: Als je dan toch met de echte carnaval in Amsterdam bent kan je ook nog altijd een polonaise lopen bij Roest bij het partycarnaval: https://www.facebook.com/events/731564973611270/

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top