OURGROUND
No Comments

Wat als je moeder een bitch is – moederdag

moederdag 2

Zondag is het weer zover, moederdag. De dag dat je vroeger tekeningen voor je moeder maakte en haar de knuffeldood gaf. Nu we ouder worden ga ik mijn moeder steeds meer zien als mens in plaats van ‘mama’. Mijn mama, mijn helding, die vroeger nooit iets verkeerds deed is namelijk ook maar gewoon een mens, met haar eigen fouten. Hoe ouder ik word hoe meer ik ze zie.

De gescheiden egoïst
Sommige moeders, de babyboomers, maken er echt een potje van. Ik neem het ze niet eens kwalijk. Ze waren twintig, gebruikten waarschijnlijk nog Clearasil toen ze het huis uitgingen. Werden strak getrokken in een trouwjurk en gingen linea directa samenwonen met die ene leuke jongen die ze amper kende.
Een op de drie huwelijken eindigt een (v)echtscheiding. Let op! Dit moment is cruciaal. Het is namelijk de aanleiding voor hun tweede puberteit. Ineens draait alles maar om een ding. Zichzelf. Als ze daar niet mee bezig zijn gaat het vaak om een man. Lees, aandacht voor zichzelf.

De voortrekker
Sommigen moeders hebben een voorkeur. Ze zal het nooit uitspreken maar stiekem weet iedereen het binnen jullie gezin. Jij kan er ook niks aan doen dat je een betere band hebt met je moeder. Al vind je het soms weleens jammer voor je broer of zus, jij bent gewoon heel close bent met je mams. Jullie hebben het gezellig, kunnen goed praten en lijken op elkaar. Fijn als je de lievelings bent.

Zuur als je de ander bent. Je merkt aan alles dat ze je zus/broer te gek vindt. She fucking loves her. “Ah weet je hoe … het heeft gedaan.” Soms op het lachwekkende af. Het is pijnlijk maar deze rolverdeling gaat waarschijnlijk ook niet veranderen. Het maakt niet zoveel uit. Jij bent namelijk heel close met je pa. Hij begrijpt je en is er altijd voor jou.

De overbezorgde lieve moeder
De overbezorgde moeder: serieus. Ik heb een baan, een eigen huis, ik heb seks, drink teveel, gebruik af en toe drugs, heb heel de wereld afgereisd in mijn up. Oftewel ik ben volwassen. Maar mijn moeder denkt dat ik nog dat meisje van acht ben met twee vlechten. Ben ik bij haar op bezoek geweest, moet ik haar appen als ik thuis ben. Ze appt me dagelijks of ik wel voldoende groentes en fruit heb genomen en of ik wel op tijd naar bed ben gegaan. De overbezorgde moeder. Ze bedoelt het lief, maar je wordt er gillend gek van.

De concurrent
Ik weet het. Het klinkt heel kinderachtig maar ik heb het idee dat mijn moeder altijd bewust of onbewust de competitie met me aangaat. Het gaat om kleine dingetjes zoals uitsloven op een verjaardag tot grotere dingen zoals de aandacht van mijn vader. Ik kan haar soms wel wurgen maar houdt ondanks alles zielsveel van haar. Ik denk dat ze zichzelf soms gewoon heel erg in mij herkend. Of daar hou ik het dan maar op voor mezelf..

Wat als je wel heel close bent je moeder?

De BFF
Ik ben twee handen op een buik met mijn moeder. Mijn eerste GGD bezoekje was met haar samen. Ik kreeg een preek dat je het niet onveilig mag doen als je wisselende sexuele contacten hebt. Mijn moeder nam het voor me op: “Kom op, je weet zelf ook hoe dat gaat. Je bent dronken en die dingen gebeuren gewoon.” Ik heb ook weleens met mijn moeder geblowd en ooit een enquete ingevuld over drugs waar ze naast zat. “Goh, dus je hebt alles gebruikt behalve LSD en heroïne? Pas je wel op liefje?”

Jij hebt het niet door maar er is een kans dat je een moederskind bent.
Vroeger had je altijd wel in elke vriendinnengroep zo’n vriendin die al-les aan haar moeder vertelde. Lekker handig als je op een schoolfeest na een fles Pasao met die ene jongen had gezoend die jullie (allebei!) leuk vonden. Kon je daarna weer maanden lang daar niet bij haar thuiskomen. Zelfs nu met het ouder worden merk je aan deze vriendin dat bij grote beslissingen haar moeder nog steeds overal een groot aandeel in heeft, zoals het inrichten van het interieur.

En dan last but not least.

De schoonmoeder, you love her or you hate her
Anonieme quote: “Ik snap niet waarom er het woord schoon voor staat . Wil er verder geen woorden aan vuil maken. Misschien wel de ergste type moeder die er bestaat.”

Maar als je een minder leuke moeder hebt kan een schoonmoeder heel leuk uitpakken. Ik vind m’n schoonmoeder bijvoorbeeld te gek. Alle kleine dingetjes die mijn moeder mist compenseert mijn schoonmoeder. Het voelt als thuiskomen in een warm bad.

Tagged with: ,
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top