OURGROUND
No Comments

De Amsterdamsche Waarheid #1

Over waarom het tuig zich aantrokken voelde en aangetrokken voelt door het Leidseplein

Beste fast fibre foodie, affordable art artist of quinoa knaagdier, voor vandaag staat een stukje historisch besef op het menu en ja, we gaan verder terug in de tijd dan je timeline op Facebook…

Geef toe: iedereen heeft zich wel eens laten vollopen met lefwater in de Gieter, je under-age nichtje in de Bull Dog gefêteerd op haar eerste jonko of snoeihard je voortanden in ijs geklapt in een poging je Hppn chick te versieren met een pirouette op de postzegel-ijsbaan: hallo Leidseplein! Maar waarom is het Leidseplein anno 2016 nu dan vooral een speelplaats zonder rubber tegels voor stoners met de munchies, de tikgrage puistenkoppies uit de Cooldown en professionele tikkertje-spelende figuren zoals Badr Hari en zijn minions, wanneer ze uit de Players rollen? Tuig van de richel call Leidseplein their home!

leidse plein

Maar waarom? Dat is de vraag.

In de tijd dat de Leidsepoort nog op de plek stond waar recentelijk de pop-up studio van Humberto T.  zetelde (Hotel American) en de functie had om Amsterdammers tegen het schorriemorrie van de provincie te beschermen (mogen we de poort terug Eberhard? Super plllllease?), stond daar al de “Stadsschouwburg” (gebouwd in 1774 van -wat bleek- licht ontvlambaar hout en daarna in 1894 in huidige vorm). Nobel dat het bestuur van de Stadsschouwburg was, verpatste zij de achterste plekken voor een habbekrats aan de minderbedeelden uit de stad, so far so good. Deze zit/sta plekken bestonden uit een een richel waar vanaf de armlastigen der samenleving een graantje mee konden pikken van het elitaire vertier. Omdat de richel zo smal was, leunden deze belhamels dikwijls op de schouders en nekken van de nette heren en dames voor hen. Daarom ergerden zij zich altijd aan ‘het tuig van de richel’ en zag deze uitspraak het levenslicht.

So, nu weet je het; tuig hoort thuis op het Leidseplein, peddel je fixie daarom maar lekker door naar Hoxton. Want daar is het veilig. 

foto marco knitel

Jongens en meisjes, gefeliciteerd. Jullie zijn zojuist vermaakt door Marco, die je waarschijnlijk nog wel kent van zijn succesdebuut: 5 redenen waarom de hipster razendsnel uitsterft. Marco feest en werkt als een maniak, is rete-slim en rete-scherp en neemt de samenleving graag onder de loep. In het dagelijks leven staat hij vaak op een podium zijn ideeën te verkondigen, maar vanaf nu maken wij met liefde een digitale spreekstoel voor hem vrij. Marco, we like you! 

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top