OURGROUND
No Comments

Anti-brainwashing op nieuw festival

Voor een groot deel van m’n leven heb ik me afgezet tegen dingen als moeilijke filosofische levensteksten, politiek geneuzel en wazige geschiedenistheorieën. Maar toen ik begin twintig passeerde raakte ik plots in een nobele zoektocht naar kennis en zingeving. Realiteit kicking in. Sommigen scharen het onder de noemer ‘quarter life crisis’. John Mayer heeft er ook last van, ontdekte ik toen ik onlangs aandachtig zijn songteksten doorlas.

De symptomen? Zo’n periode waarin je je voorstelt hoe je leven zou zijn gelopen als je een kassière bij de Albert Heijn was geweest. Of waarin je minachtend (maar wel semi-jaloers) het simpele leven van je kat observeert. Sommigen grijpen radicaal naar yoga en meditatie. Of worden opeens een plantetende wereldverbeteraar. Anderen hangen  “inspirerende” carpe diem quotes aan hun muur. Je weet wel, van de Leenbakker. Maar de échte oplossing voor dit alles is natuurlijk een road trip. Of wereldreis. Compleet afzonderen van de wereld en het liefst als statement voorafgaand je Facebook account sluiten.

In mijn hoofd barstte vooral een stortvloed aan de meest bizarre grote-mensen-vragen los. En daar waar ik vroeger Willem Wever kon raadplegen, was ik nu ten einde raad. Waarom leven we allemaal als krankzinnigen? Alsof ons levensdoel is om de economie draaiende te houden… Waarom hebben dieren eigenlijk niet dezelfde rechten als mensen? En maakt de technologie ons leven echt eenvoudiger? Of worden we een product van onze eigen door tech gedreven wereld? Ja, ga daar maar eens op broeden. Slapeloze nachten.

Een meevaller is dat ik niet de enige ben met deze vragen en daarom trok het gloednieuwe ‘Brainwash Festival’ (op 25 oktober) mijn brainwash-affiches-v06-1aandacht. Brainwash is het nieuwe filosofische festival in Amsterdam voor de denkende mensch. De Nes wordt verbouwd tot festivalstraat met doordachte comedy, literatuur, film, filosofie, wetenschap, theater, muziek en de best onderbouwde kunst. Ondermeer Human, NRC Next, The School of Life, Vrij Nederland en Das Magazin zorgen voor een ijzersterke invulling, met als doel je aan het denken te zetten over de grote vragen van dit moment. Zowel persoonlijk als maatschappelijk. Tal van nationale en internationale, jonge en oude, bekende en onbekende  -denkers betreden het podium, zoals Alain de Botton (oprichter The School of Life) en Eric Kaplan (tekstschrijver The Simpsons, auteur The Big Bang Theory). Samen demaskeren zij hoe de werkelijkheid in elkaar zit, waarbij je aller aller sterkste overtuigingen op de proef worden gesteld. Oh… en zelfs op zo’n filosofisch festival hoort daar gewoon een biertje bij.

Zin om jouw blik op de wereld te verruimen en spreekt Brainwash Festival je wel aan? OURGROUND mag 1×2 kaarten weggeven, ter waarde van € 37,50 per stuk! Zie onze Facebook pagina voor de winactie.

Wat: Brainwash Festival
Waar: Amsterdam, de Nes
Waarom: Omdat er meer te bespreken is dan voetbal, het weer en lekkere wijven
Website: brainwashfestival.nl

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top