OURGROUND
No Comments

Bakkie met: Bohemian Bird Jasper Mutsaerts

IMG_3357 (1)

Wij vonden het hoog tijd voor een bakkie met Jasper Mutsaerts: kind van de wereld die (voorlopig) nog wel even goed zit in Mokum. Net als ons vindt Jasper het sparen van stempels in je paspoort een fijne bezigheid, één van de favorieten zelfs. Maar Jasper gaat nog een stapje verder en tilt reizen naar een hoger niveau. Als oprichter van Bohemian Birds helpt hij je met het legen van je bucket list. Want waarom elk jaar naar Ibiza als je kunt roadtrippen door de Balkan, kunt hiken in IJsland of zelfs mede-eigenaar van een heus privé eiland kunt worden? Een privé eiland?! Inderdaad, dit wil je gewoon. We zochten hem op tijdens de vrijmibo bij The StartHub, dé plek waar je als startup kantoor wilt houden. 

Hoi Jasper. Je houdt dus van reizen, duidelijk. Maar wat bindt jouw met Amsterdam?

Dat zijn eigenlijk twee dingen: mijn vrienden en mijn bedrijf zoals het er nu uit ziet. En buiten de obvious reasons is het ook de wisselwerking tussen die twee. Want als je een start-up begint heeft een netwerk heel veel waarde. Het is dus eigenlijk niet Amsterdam an sich, want ik zou best wel in het buitenland willen werken want in theorie zou ik alles rondom Bohemian Birds ook ergens anders kunnen doen. 

Ja, laten we het even hebben over Bohemian Birds. Tell us all about it.

Ik vind ik de reisbranche redelijk conservatief. Dit kan beter, dacht ik. In september 2013 ben ik begonnen met Bohemian Birds: een nieuw soort reisorganisatie die mensen hun bucket list helpt te legen. We zijn niet per se een reisbureau, meer een organisatie die mensen verbindt, met elkaar en met de wereld. We bieden bijzondere reizen aan en daar komen ook hele verschillende, bijzondere mensen op af! Dé bohemian bird is iemand met vaak een drukke baan en sociaal leven, best wat geld te besteden heeft maar niet de standaard trips wilt maken. Iemand die op zoek is naar vrijheid en open in het leven staat. Die vrijheid willen wij als bedrijf vergroten. 

Oké, cool! De laatste tijd horen wij veel over een privé eiland. Say what?

We leven in een deel-economie waarin crowdfunding hét antwoord is op opstartproblemen en dromen helpt te verwezenlijken. Het bezitten van een privé eiland is zo’n droom voor veel mensen, maar één die vaak alleen is weggelegd voor de Johny Depp’s en Richard Bransons van deze wereld. Of toch niet? We gingen op zoek naar een parel van ’n eiland en dat vonden we in Zweden: Stor Grötholmen, of zoals wij het noemen: Böhemia. (ö betekent ‘eiland’ in het Zweeds!) Een prachtig stukje natuur waar mensen in alle rust kunnen vissen en zwemmen in de zomer en sneeuwballen kunnen gooien in de winter. Geen WiFi, geen all-inclusive polsbandjes, geen stress.

Strikingly (1)

Dit klinkt als een droom! Een dure droom. Hoe wordt dit betaald?

We startten een crowdfunding campagne waarbij mensen door €2000 in te leggen, mede-eigenaar worden van Böhemia wat betekent dat ze recht hebben op 35 dagen per jaar op het eiland samen met vriend, scharrel of oma en slapen in één van de twee blokhutten die het eiland rijk is. Inmiddels hebben we al €40.000 opgehaald bij mensen over de hele wereld. Maar we zijn er nog niet, we hebben minimaal €170.000 nodig. Pas dan kunnen we de community vormen die we voor ogen hebben. Wees er snel bij, want de campagne stopt op 1 Juni: check deze site én dit filmpje voor meer info. 

Hmm. Klinkt aantrekkelijk. Hier gaan we eens serieus over nadenken! Ok, andere vraag. Als je op reis bent, wat mis je dan het meest uit Amsterdam?

Als ik op reis ben merk ik dat ik het tolerante van de Amsterdammer mis. Oh, én de Starthub, waar we met Bohemian Birds kantoor houden. Sowieso wemelt het in Amsterdam van de creatieve spots! 

Wat is dan je favoriete Amsterdamse hangout?

Toen ik nog in West woonde zat ik veel bij Bosco. Tegenwoordig woon ik op prinseneiland en ga ik naar een café wat het Blauwhoofd heet. Eigenlijk ben ik heel gemakzuchtig en ga vaak naar wat er om de hoek zit. Een echte hotspot-ganger ben ik dus niet! Voor een traveljunkie ben ik redelijk honkvast als het om hangouts gaat. 

FullSizeRender (7)

Wat zou je doen als je toerist in Amsterdam was?

Sowieso een fiets huren. Ik heb een tijdje mijn huis verhuurd op Airbnb en dat was altijd de gouden tip voor mijn gasten. En dan een tochtje maken naar Ouderkerk aan de Amstel. Het klinkt een beetje nerd, maar ik zou een Citybus nemen, het liefst op de eerste dag. Je weet dan meteen hoe de stad in elkaar zit. Verder de toch wel clichés: coffeeshop, red light district en de Heineken Experience.

Welke eigenschap van welke cultuur zouden Amsterdammers mogen overnemen?

Het proberen en niet bang zijn om te falen van de Amerikanen. In Nederland zijn we af en toe wat te gezapig en voorzichtig, jammer. Vanuit India spreekt het arranged marriage me wel aan. Er scheiden zo ontzettend veel mensen in Nederland dat het me niet eens zo gek idee lijkt om ouders een stem in het geheel te geven. Ze schijnen er veel verstand van te hebben. Verder zouden we het spontane van de Spanjaarden en Zuid-Amerikanen mogen overnemen. Zakelijk ben ik heel planmatig, maar privé wil ik niet zoveel plannen en gewoon kijken waar het schip strandt. 

Dilemma: altijd op reis of nooit meer Amsterdam in

Moeilijk, maar dan toch nooit meer Amsterdam in.

Tot slot: waar gaat de volgende reis naartoe?

Begin juli gaan we met Bohemian Birds naar IJsland en eind juli reis ik met familie naar California. Geen straf!

Duidelijk! Dank Jasper voor je tijd en we denken nog even na over dat eiland!

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top