OURGROUND
No Comments

Bakkie met: Gijs van Happy Deed

Gijs Creanmehr’s positivisme is niet te stuiten. Gisteren ging zijn foundation Happy Deed live. Lees alles over hoe deze sportieve do-gooder de wereld een groot beetje mooier maakt. 

Happy-Camper

Bedankt voor de koffie Gijs! Is dit je eerste goede daad van vandaag?

Eigenlijk niet mijn eerste Happy Deed vandaag. Vanochtend al vroeg uit de veren om een lezing te geven aan 250 studenten van de HKU over het vinden van je passie, je kracht en je droom. Gratis en voor niets. Heel erg leuk om te doen! Erg leuke reacties gekregen van geïnspireerde studenten. Voelde goed!

To the point: Happy Deed. Vertel eens wat meer over dit world-changing concept.
Tja ik kan daar serieus een heel erg lang verhaal aan wijden. Maar het komt neer op mijn geloof dat Altruïsme (een goede daad doen, zonder er iets voor terug te krijgen) NIET bestaat. Moeder Theresa, Gandi, Nelson Mandela… hele bijzondere mensen, maar NIET altruïstisch. Al zouden ze het willen, het lukt ze niet.
Je krijgt bij het doen van goede daden (Happy Deeds) altijd een goed gevoel. Er vindt dus een emotionele uitwisseling plaats, of je het nu wilt of niet. Dat hou je niet tegen. Ik heb samen met mijn partner Henk Jan Berkhoff de Happy Deed Foundation opgericht en een app ontwikkeld gebaseerd op het geloof dat goed doen, goed voelt. Dat het zien van goede daden, je inspireert om het voorbeeld te volgen. Een app die mensen gaat motiveren, inspireren en enthousiasmeren om zo nu en dan als ze eens een notificatie krijgen, ineens iets te doen voor een wildvreemde. Gewoon omdat het kan en we niet langer hoeven te wachten tot de wereld veranderd wordt door corporates, banken, of overheden. Het begint bij ons. De millenials. Wij kunnen echt iets veranderen. Als we maar willen!

Mooi streven! Hoe is dit idee geboren?

In mijn beroep als strategie consultant ben ik actief geweest met het ontwikkelen van digitale concepten. Voor ik die baan had heb ik gewerkt als new media strateeg binnen de charitatieve sector. In die periode heb ik mijn zienswijze op altruïsme gevormd, dat in de mix gegooid met mijn voorliefde en ervaring in het ontwikkelen digitale concepten, resulteerde in de Happy Deed app. Moet daarbij nog wel zeggen dat een grote trigger is geweest dat ik bij mezelf steeds vaker begon te merken dat ik geen kranten meer las, het nieuws wilde mijden, om maar niet aan al die negatieve shit blootgesteld te worden. Alleen je ogen sluiten daarentegen is laf. Iets bedenken, doen, gewoon eens in actie komen is voor mij dan een logisch vervolg.

Wat is jullie doel? Ervoor zorgen dat alle Amsterdammers extra lief voor elkaar zijn?

Alle Amsterdammers? Alle mensen over de hele wereld! Shoot for the moon and land amongst the stars. Het uiteindelijke doel van Stichting Happy Deed is om met alle aangesloten mensen (Happy Campers) een collectief brein te vormen waarmee we tot in de lengte van dagen gaan investeren middels intellect, netwerk en kapitaal in zogeheten Happy Projects. Happy Projects zijn ideeën, concepten, mensen, organisaties, die voldoen aan de Happy Principles, zoals bijvoorbeeld bijdragen aan een circulaire economie.

HappyDeed_Founders_1920x1280

Vertel eens over de Happy Deed waar je het meest trots op bent.

Dat het zo ongelooflijk simpel werkt en vrijwel alle mensen aan wie ik het vertel of er over hebben gehoord echt het idee hebben, dat het zomaar eens kan gaan werken op hele grote schaal. Ik hoop ook echt zo ongelooflijk dat dat gaat gebeuren. Ik geloof echt dat we een fantastische energie kunnen creëren die we alleen nog maar op de juiste manier hoeven te kanaliseren om een immense impact te hebben!

Hoeveel Happy Deeds staat er nu bij jou op de teller?

Volgens mijn Happy Deed Profile sta ik nu op 37 geregistreerde Happy Deeds. Maar ik moet zeggen dat ik sinds ik met Happy Deed aan de slag ben gegaan (nu ruim een jaar), eigenlijk iedere dag wel een soort Happy Deed probeer te doen. Dit varieert van het oprapen van gevallen fietsen in de stad, tot een maaltijd kopen voor een zwerver, of mijn skills en expertise inzetten om een ander verder te helpen.

Voor de beginnelingen onder ons: hoe gaat een Happy Deed in z’n werk?

Easy as 1,2,3. Je download de app, activeert je profiel en geeft daarmee aan dat je klaar staat om in actie te komen. Het is dan slechts een kwestie van wachten tot jij de notificatie krijgt om in actie te komen. Dit kan een dag, een week, een maand of zelfs een jaar later zijn. Maar op een dag krijg jij die notificatie die jou vraagt of je klaar bent om een Happy Deed te doen. Accepteer je de challenge, dan heb je 48 u de tijd om een Happy Deed te doen. Een Happy Deed is iets wat je doet voor een ander (het liefst een wildvreemde, want dan is de impact het grootst) waar de ander blij van wordt. Het mag zo groot zijn, of zo klein zijn als je zelf wilt. Eenmaal je happy deed gedaan, deel je deze op de Happy Deed timeline (in de app). Natuurlijk kun je het delen op via je social accounts, maar dit hoeft niet. Wij schieten vervolgens jouw Happy Deed door naar iemand die net als jij zat te wachten op zijn notificatie. Deze wordt dan gevraag of hij/zij klaar is. Accepteert hij dit, dan gaat ook deze persoon de 48 u in. Na 48 schieten ook zij hun Deed door naar 2 anderen. Zie daar, er is een virale beweging Happy Deeds ontstaan. Na 48 u krijg jij nog 1 x een notificatie die laat zien wie jij hebt geïnspireerd om z’n daad te doen. Je kunt vervolgens kiezen om weer terug in de rij geplaatst te worden of om instant deeds te gaan doen. Easy peasy toch?

HappyDeed_iPhone_CTA

Wat is de ultieme Amsterdamse Happy Deed?

Ik kan niet zeggen dat er een ultieme happy deed bestaat. Happy Deeds vallen namelijk niet te waarderen. Een steenrijke guy die een miljoen weggeeft, of een zwerver die zijn laatste boterham deelt met iemand die niets heeft? Welke daad is groter?! Exact. Geen één. Het gaat om de gedachte. Het gaat om het inzicht dat het leven en de tijd een kostbaar goed zijn die je maar beter op een zo leuk mogelijke manier kunt doorbrengen in een zo leuk mogelijke wereld.

Jullie zijn live gegaan op de meest depressieve dag van het jaar. Wat zit daar achter?

De visie van Happy Deed laat zich verwoorden in een korte zin “Happiness depends upon ourselves”, óók op de meest depressieve dag van het jaar. De kracht vind je bij jezelf. Eens echt het verschil willen maken is slechts een kwestie van doen. Jij bent de maker van je eigen geluk en hebt zelfs invloed op die van de mensen om je heen. Do good, feel great, inspire others. Fuck blue Monday.

Hoe ziet Happy Deed er over 5 jaar uit?

Een stichting waar we met een groot collectief brein investeren met intellect, netwerk en kapitaal in diverse Happy Projects. De stichting die een simpel gedachtengoed tot een manier van ‘zijn’ heeft verheven. De stichting die helpt door te doen en zo bijdraagt aan een beter wereld. Want het kan écht!

Ok: opdracht voor mij. Welke Happy Deed moet ik binnen 24 uur vervullen?

Eigenlijk vind ik dat je dat moet je zelf moet verzinnen. Maar ok, omdat je zo aandringt. Doe iets waar jij jouw skills, kennis of expertise in kan zetten om een ander verder te helpen. Ik ken jou bijvoorbeeld als iemand die creatief is en op een leuke inspirerende manier dingen kan verwoorden. Waarom besluit je dan niet gewoon om jouw skills aan te bieden aan het Ronald McDonald kinderfonds en ga je een maand lang hun Facebook account te voorzien van leuke relevante content?

Thanks Gijs! Je hebt m’n dag en hopelijk die van vele anderen een beetje mooier gemaakt. En houd OURGROUND in de gaten, want er gaat rondom  Happy Deed nog heel veel moois gebeuren. Wat betreft die opdracht, daar draai ik m’n hand niet voor om! Komt voor de bakker dus.

 

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top