OURGROUND
No Comments

Bakkie Met James van der Velden

 

jamesvdvelden en charlotteschenkAl een tijdje kende ik James van naam, maar vooral van zijn werk. James van der Velden (30) is een interieurontwerper en heeft, sinds 2010, zijn eigen bedrijf Bricks. Ik was fan, enorm door hem geïnspireerd en na het kopen van mijn nieuwe huis kon ik niet anders dan een BAKKIE MET hem te gaan drinken om hem het hemd van het lijf te vragen. James is een inspirerende man met enorm toffe ideeën over design, hij is super gepassioneerd over zijn vak en ook nog eens erg aardig.

 

Van start met wat historie, waar kom je vandaan?
Ik ben geboren in Londen, na een aantal jaar zijn we verhuisd naar Laren waar familie van mijn moeder woonde en rond mijn zeventiende zijn we naar Amsterdam gegaan met het gezin. Later ben ik weer in Londen gaan wonen voor stage en werk.

Spannend, Londen.. vertel eens!
Ik heb de opleiding Marketing en Communicatie gedaan en liep mijn stage in Londen. Daar bedacht ik me opeens dat ik helemaal niet per se die richting op wilde of moest, er was ook de optie om te doen wat ik altijd al het leukste vond; bezig zijn met huizen inrichten en mooie dingen creëren. Het idee om het gebaande pad te bewandelen, studeren en daarna een kantoorbaan, was opeens niet zo vanzelfsprekend in mijn gedachten. In ons gezin is iedereen creatief; mijn broer is regisseur, mijn zus ontwerpt sieraden, mijn moeder is beeldhouwer en mijn vader maakte naast zijn baan ook mooie dingen. Ik maakte mijn opleiding af en ging vervolgens een aantal designopleidingen volgen als Design and visual communications en Spatial Design.

Ok, dus in Londen geboren en later weer gewoond voor stage en werk. Waarom besloot je terug te komen naar Amsterdam?
Ik werkte voor Kelly Hoppen en zij is van de gevestigde orde. Het werk is in het begin erg leerzaam en inspirerend, maar doordat zij zo haar eigen stijl heeft en klanten voor haar stijl naar haar toe komen, was ik eigenlijk meer een uitvoerder dan dat ik creatief kon meedenken. Ik kreeg een baan aangeboden bij Piet Boon in Nederland en ik had ook wel weer zin in Amsterdam. Dit was leuk, maar gauw wist ik ook dat deze baan hetzelfde zou zijn als mijn baan in Londen. Ik wilde zelf bedenken, zelf creëren en begon mijn eigen bureau ‘Bricks’.

Je begon 4 jaar geleden met Bricks Amsterdam, hoe gaat het nu?
Het gaat heel goed, ik mag niet klagen en heb al veel toffe projecten mogen doen. Soms zit er weleens een minder interessant project tussen, die probeer ik er steeds beter uit te filteren. Nu ik een steeds groter portfolio heb en meer publiciteit krijg kan en moet ik selectiever zijn welke projecten ik aanpak en met welke mensen ik ga werken.

Bij mij staat de creatieve uitdaging altijd op nummer 1. Het is natuurlijk belangrijk om geld te verdienen om te kunnen leven, maar dat is bij mij niet de drijfveer.

loft

Op welk project ben je het meest trots tot nu toe?

Dat is de garage in de Jordaan die ik gekocht, verbouwd, ingericht en verkocht heb.

IMG_5064

Oh mijn god, ja! Lievelingshuis! Hoe heb je dit aangepakt?
Ik zocht een ruimte om te wonen en vond deze lege garage. Mijn hoofd sloeg op hol en ik bedacht wel vier verschillende plannen, zoveel inspiratie had ik. Daarna ben ik gaan schrappen en bleef er 1 plan over wat ik ben gaan uitvoeren. Tijdens het hele proces heb ik er met veel passie aan gewerkt, ik dacht na over ieder detail. Ik struinde regelmatig markten af, dan verzamel ik spullen waarvan ik denk dat ik die later nog kan gebruiken in een toekomstig project. In the end hou ik de spullen vaak zelf, die kwamen in de garage loft wel goed van pas. Ik heb er niet heel lang gewoond, het bleek eigenlijk te groot voor mij alleen. Eigenlijk wilde ik wel nog zo’n soort ‘vrij’ project gaan doen.

IMG_5176

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Ik zou het niet in een woord kunnen zeggen, maar ik hou van combineren. Dus ik werk graag met verschillende materialen; glad/ruw, grof/fijn, ik zet oud en nieuw bij elkaar, mix stijlen zoals klassiek en modern en ik vind contrasterende kleuren ook vaak prachtig. De contrasten moet je soms gewoon durven aanbrengen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Daarnaast is veel een kwestie van smaak. Ik ben erg blij dat mensen mijn smaak waarderen, want ik vind het leuk om het op mijn manier te doen.

Je bent eigenlijk pas net begonnen, maar hebt al zoveel gedaan. Wat zou je graag in de toekomst willen doen?
Het lijkt me heel cool om eens een boot met zo’n kajuitje in te richten. Dat is natuurlijk een uitdaging vanwege de andere ruimtes dan in woningen, maar ook omdat een boot beweegt en vaart. Je moet rekening houden met spullen die niet kapot mogen vallen en zelfs beweging in het materiaal van de boot zelf, wat allemaal meespeelt bij het materiaalgebruik. Verder zou ik meer projecten willen doen zoals de garage. Daarin kun je creatief helemaal los gaan. Er is geen opdrachtgever die je eventueel kan beperken in het creatieve proces. Dit soort panden zijn wel erg schaars in Amsterdam, dus als iemand iets weet… (contact Sinterklaas)

garage

 

Je zegt dat je altijd op zoek bent naar schatten, kun je wat geheime tips geven?
Marktplaats is altijd een goede, ik zit daar geregeld rond te neuzen. Daar naast ga ik naar allerlei markten in het hele land en zelfs daarbuiten. Voorbeelden zijn Waterloo in België en de jaarlijkse markt in september in Lille. In Amsterdam Noord zijn de IJhallen te gek en ook Neef Louis. In de stad zijn Wicked Warehouse, de Looier, Hutspot en 360 Volt goede inspiratiebronnen. Eigenlijk zou ik ook weer vaker naar de Noordermarkt op maandagochtend moeten gaan, maar het gevaar is dat ik de meeste spullen zelf houd.

Fotograaf: Valentine Harmsen

 

Wat: Bakkie met James van der Velden
Waar: Bar Moustache
Waarom: Charlotte is fan
Website: bricksamsterdam.com

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top