OURGROUND
2 Comments

Bakkie met culinair journalist Joel Broekaert

Joel Broekaert heeft een jaloersmakend beroep: culinair journalist. Zo heeft hij een vaste column in het NRC, twee vaste pagina’s in Vrij Nederland (De Alleseter) en sinds een maand is hij de culinair recensent voor de Amsterdam bijlage van het NRC Handelsblad. Naast het proeven van en schrijven over eten, kookt hij zelf ook graag. Het kan zijn dat je Joel eerder hebt gezien: op het podium met de Suspicious Minds, zijn voormalige band die het hele repertoire van Elvis speelde. Ik praat met hem over eten en schrijven in onze favoriete stad Amsterdam.

Culinair journalist en recensent. Dat zijn toch wel twee van de beste beroepen die je kan hebben lijkt me zo!
Hmm (grijns op zijn gezicht). Ja, ik ben best wel gelukkig met deze verdeling! Naast mijn vaste rubrieken heb ik ook een avond per week avonddienst bij NRC Next. Het is leuk om een keer per week niet met eten bezig te zijn, maar op hoog niveau journalistiek te bedrijven. Wat ik natuurlijk ook met het eten doe… Maar toch.

Als restaurant recensent is deze vraag natuurlijk standaard, maar wat vind jij nou de beste plek om te kanen in Amsterdam?
Ik durf het bijna niet te zeggen, want het is zo cliché. Maar Rijsel is echt te gek. Ik heb ze vorige week nog 4,5 ster gegeven in mijn recensie. Speijkervet is ook heel goed. Ik houd van hun keuken. Die is echt zo robuust, heerlijk! Nog een paar toppers zijn Yokiyo, nieuwe Koreaan van James Pool (voormalig kok bij 11 en oprichter Wilde Zwijnen) en Hartering. Zij koken met eenzelfde ruigheid.

Grappig, ik had echt sterrententen verwacht!
Oh, begrijp me niet verkeerd, ik kan een enorme tuttel zijn, met bloemetjes en bla. Sterrenkoken is prachtig en daar kan ik ook echt van genieten. Maar aan de andere kant is het meer de jongensheid die mij trekt. Daarbij de originaliteit van combinaties. Bijvoorbeeld bij Speijkervet, daar hebben ze een beenmerg vermengd met langoustines… Wauw. Geweldig! (zijn ogen beginnen te stralen).

Ben jij eigenlijk een echte Amsterdammer? Wat bind jou met de stad?
Okay (zucht) Dit is HEEL ERG. Ik ben geboren in Den Haag. Maar ik ben in mijn eerste levensjaar naar Amsterdam verhuisd en hier dus ook opgegroeid. Maar helaas staat er Den Haag in mijn paspoort. Maar ik kan mij niet anders heugen dan dat ik in deze stad ben geboren, ik ben opgegroeid in de Rivierenbuurt.

Een stiekeme HAGENEES aan tafel! Zou je ooit nog ergens anders kunnen of willen wonen?
Ik zou nooit naar een kleinere stad kunnen verhuizen. Ik snap aan de ene kant de behoefte aan rust en natuur. De behoefte aan minder gezeik met aso’s of met toeristen die proberen te fietsen. Maar toch denk ik dat ik me heel erg zou vervelen. Zo vind ik bijvoorbeeld New York en Berlijn echt fantastisch. Toch vind ik het nog heerlijker om hier terug te komen. Amsterdam is gewoon heel mooi. Ik heb al een vrij hectisch leven als freelance journalist, ik hecht waarde aan eigen patroontjes, geborgenheid en het feit dat ik iedereen ken. Dat geeft me houvast.

Snappen wij van OURGROUND heel goed. Nog even terug op je passie voor koken. Heb jij iets met de gezondheidstrend die momenteel heerst?
Om het genuanceerd te zeggen: ik houd er liever geen rekening mee. Mijn criterium is lekker eten, daarvoor doe ik liever geen concessies. Het gaat om het spannende, het lekkere, het gave. Wat overigens niet betekent dat ik per definitie pakken boter gebruik. Gezien ik werk heb waar ik veel bij eet, moet ik iets meer sporten. Helaas.

En de bio trend?
Zucht. Tja, dat is heel ingewikkeld. Maar echt heel ingewikkeld. Ik weet het zo goed. Het is ja in principe – biologisch eten is belangrijk, maar het is zo’n grijs gebied. Op het moment dat iedereen biologisch wil eten wordt het nog moeilijker heel de wereld te voeden. Met vlees is het een ander verhaal. Daarbij vind ik het wel belangrijk om biologisch te eten. Maar om dezelfde reden moet je dan ook een stuk minder vlees gaan eten. En in ieder geval; ook echt dat hele beest opeten. Er zitten bijvoorbeeld maar twee ossenhazen aan iedere koe. Weet je hoeveel koe je dan nog over hebt?

Goed punt. Waar ga je het liefste heen in Amsterdam na het eten? Waar ga jij los?
Ik vind het best leuk een keer te dansen, maar ik ben veel meer van de kroegen (grijns). Ik ben ook een beetje saai en eenkennig, altijd maar weer ga ik naar de Koe. Maar waar ik heel graag weer heen zou willen; de Take it Sleasy feestjes – jaren tachtig poedel-hardrockplaatjes. Als zij nog eens een feestje geven ga ik daar graag heen!

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt in Amsterdam?
Ooit heb ik een man een andere man in zijn mond zien plassen. YAK! Maar ik was erg dronken. Eerst dacht ik, WTF, is die gast de ander aan het pijpen? Maar nee, het was plassen.

Dat lijkt me een heerlijke afsluiter. Bedankt Joel!

Wat: koffie met Joel
Waar: Hotel V, Centrum
Waarom: omdat Joel een beroep heeft waar ik heel jaloers op ben
Website: Zijn werk op NRC.nl en volg hem op Twitter 

About the author:
Has 114 Articles

2 COMMENTS
  1. Thomas Verrijp

    Hi Jolien, ten eerste super leuk en spontaan artikel! Mijn vraag is hoe jij in contact bent gekomen met Joël Broekaert. Ik zou hem heel graag willen strikken voor een radio-reportage. Alvast bedankt voor de reactie!

    Groetjes Thomas

    1. admin

      Dank! Jolien zal contact met je opnemen 🙂

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top