OURGROUND
No Comments

Bakkie met Kunstenaar Kos

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.06.40 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.09.59 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.10.32Wie denkt dat OURGROUND uit alleen maar chickies bestaat heeft het helemaal mis. We hebben namelijk een man in ons midden: onze eindredacteur Thomas Kos. En hij is niet alleen een taalnazi, hij is ook een briljante kunstenaar. Tijd om hem eens voor te stellen aan de OURGROUND lezertjes.

 

Waarom ben jij ooit begonnen met schilderen en tekenen?
Mijn vader is kunstschilder en die heeft het me geleerd. Als ik schilder en teken dan heb ik het gevoel dat ik daarmee mijn tijd nuttig gebruik. Op een manier die andere mensen ook waarderen. Ik krijg nu ook opdrachten via Instagram en dat is mooi. Zeggen dat je iets mooi vindt is makkelijk maar als mensen er daadwerkelijk voor willen betalen is dat bewijs dat ze het echt vet vinden en het willen hebben. Ik verbaas me zelf nog wel eens over het eindresultaat. Ik heb natuurlijk een idee maar het is lastig om te voorspellen hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien. Soms is het dan eigenlijk beter dan je had verwacht en dat werkt verslavend.

En die ideeën waar haal je die vandaan?
Eigenlijk uit de normaalste dingen. Een kurkentrekker, een ijsje dat ik aan het eten ben of iets dat ik op tv zie. Zoals de aanslagen in Parijs. Eigenlijk alles dat een plaatje op kan leveren. Dan ga ik gewoon beginnen en dan kijk ik of het mooi wordt. Soms krijg ik een verzoek en dan ga ik daarmee aan de slag.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.05.49 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.06.12 Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.31.05

Wat is het raarste dat je gemaakt hebt?
Een bobybuildende olifant met een gouden slip. En jouw hoofd uiteraard. Of een raketje.

Raketjes, daar houden we allemaal van. Wat vind jij in Amsterdam de beste plek om te kanen?
Ik heb geen sterk ontwikkelde culinair verantwoorde smaak. Ik vind het leuk als een borrel uit de hand loopt en ik dan ergens een burger kan eten. Bij Frits op het Mercatorplein hebben ze een kneiter lekkere hamburger.

En shoppen? Waar doe je dat het liefst in Amsterdam?
Om te schilderen? Sowieso aan de Rozengracht bij ‘Van der Linde’. Zij hebben ook een goede webshop en dan kan je de bestelling ophalen. De winkel is heel groot en voelt als een soort snoepwinkel. Er werken allemaal artistieke types en ze hebben van alles 100 soorten: spuitbussen, olieverf, acrylverf, papier, potloden etc. Als je daar naar binnenloopt dan wil je direct van alles gaan knutselen.

Beste feessie? 
Nu alle festivals zijn afgelopen moeten we weer naar binnen. Hoxton vind ik leuk en relaxed. Lekker centraal en ik vind het tof dat het altijd gezellig is maar nooit te druk. Of er nu 30 of 300 man binnen zijn maakt niet uit, dat komt denk ik omdat ze het zo slim hebben ingericht. Het is een soort hip klassiek. Ik heb er nooit gegeten maar de drank is in ieder geval lekker.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.07.45Heb je eigenlijk ooit met drugs op geschilderd?
Nee, of telt alcohol? Dan wel. Een schilderij maken kost altijd meerdere sessies van een aantal uur. Dus ik heb wel eens lam wat gemaakt. Maar over het algemeen ben ik altijd nuchter. Schilderen is veel concentreren en nadenken, anders verpest je je kleuren en je schilderij. Ik zit in het weekend in mijn atelier te schilderen. En soms gaat zo’n sessie helemaal kut. Het is dan moeilijk om te accepteren dat je uren hebt gewerkt maar je schilderij slechter is geworden.

Ok dat klinkt niet chill. Misschien moeten we het maar hebben over iets dat je leuk vindt. Je favo Amsterdamse artiest? 
Sef. Zijn nieuwe album vind ik helemaal fantastisch. Omdat hij serieuze onderwerpen aansnijdt maar niet op een belerende of saaie manier. Alsof je met je vrienden gezellig erover aan het praten bent. Ik luister dit tijdens mijn ochtendritueel. Ik heb een kleine speaker en die neem ik de hele ochtend mee door het huis. Van mijn slaapkamer naar de douche en naar mijn keuken. En als ik op de fiets spring dan luister ik verder via de koptelefoon.

Aha en heb je wel eens een raar meisje meegenomen naar dat huis?
Wil je een beschrijving of wil je een naam hebben? Ik heb wel hele rare verhalen. Hahaha. Ik heb een keer iemand mee naar huis willen nemen die mijn huis niet goed genoeg vond. Ze wilde in NY wonen of in een mega penthouse in Amsterdam. Dat heb ik niet. 

Waar woon je eigenlijk?
In de Baarsjes, top buurt. Vlakbij Oud-Zuid, Oud-West en het centrum, maar wel beter betaalbaar. Al stijgen de huizenprijzen nu flink, maar ik was er gelukkig op tijd bij. Als paddestoelen schieten de leuke tentjes uit de grond. Ik vind het moeilijk om concrete voorbeelden te geven, maar als ik fiets zie ik steeds minder tuig en steeds meer winkels van hipsters die hippe spullen verkopen voor hoge prijzen met baarden die naar koffie ruiken.

Wat is er verschrikkelijk aan Amsterdam?
Helemaal niks. Ik vind zelfs de toeristen leuk. Het voelt alsof je op een interessante plek woont, in een toeristische attractie. Als ik echt iets moet verzinnen dan vind ik het jammer dat de straten niet overdekt zijn omdat het vaak regent. Maar dat slaat natuurlijk nergens op.

Fijn dat je dat zelf ook inziet. Waar werd je voor het eerst gekust in Amsterdam?
Ik woon hier pas 5 jaar, maar dat was in het vieze tunneltje waar al die junks slapen bij het centraal station. Als je vanaf de Jordaan naar CS fiets dan kom je daar langs. Het was een beetje een laf kusje. Maar ik was wel verliefd en het was wel een kus. Maar ik betwijfel of zij het nog weet als ze dit leest.

Wil je nog iets kwijt?
Ja, ik hoop dat mensen mijn werk bekijken, tof vinden en dat ze met bizarre opdrachten komen. 

Dat klinkt als een mooie uitnodiging. Zal ik dan nog ff erbij vertellen waar ze je facebookpaginainstagram en website kunnen vinden?!

 

 

Tagged with: , ,
About the author:
Has 91 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top