OURGROUND
No Comments

Biertje met een bierbrouwer

eyeshop-bier

Oké, het is een mega hipstertrend; biertjes brouwen. Maar op z’n tijd zijn hipsterdingen helemaal niet verkeerd. Je hoort mij dan ook niet klagen over het ruime aanbod speciale bieren van kleine brouwerijen. Maar met alleen bier brouwen ben je er nog niets. Dat vindt Finbarr Wilbrink althans. Hij is één van de eigenaren van Cinema Brewers. Hij brouwt bieren gekoppeld aan een film. Huh? Wat? Hoe? Ik doe een bakkie (uh…biertje) met Finbarr van Cinema Brewers.

Finbarr, je bent eigenlijk filmmaker(kijk zijn superschattige en leuke 20 minuten film Bounty)Hoe kom je er dan bij om bier te gaan brouwen?
‘Ik heb een tijdje in New York gezeten voor werk. Daar dronk ik veel IPA’s en dat vond ik hele lekkere biertjes. Toen ik terug kwam in Nederland waren die hier nog moeilijk te verkrijgen. Dus waarom dan niet zelf brouwen? In het jaar dat ik die zelf aan het brouwen was kwam IPA hier ook in opkomst. En omdat in IPA veel hop zit dacht ik dat het wel grappig zou zijn om de biertjes te brouwen met films van Dennis Hopper. ‘ Ahoppalypse now’  of ‘ easy hopper’. En zo kwamen we vanzelf ook bij andere films terecht’.

En welke biertphoto 1jes zijn er allemaal voorbij gekomen?
‘We zijn begonnen met ‘Breathless’, de Engelse titel van ‘À bout de souffle’ van Goddard, meteen een Nouvelle Vague kraker die niemand meer kende. Hiervoor gebruikte we Franse hoppen voor Belmondo, Amerikaanse hoppen voor Jean Seeberg en lavendel en verveine voor het landschap tussen Marseille en Parijs. Vervolgens hebben we ‘Lebowski’ gemaakt, een ode aan het meesterwerk van de Coen Brothers. De premiere was in Kriterion en de rij stond tot ver aan de Sarphatistraat vol mannen in badjassen. Afgelopen winter hebben we Dr. Zhivago verbierd. Daarna Rebel Without a Cause, in samenwerking met Eye. We hebbenook een Nederlandse film in bier weten te vatten: Supernova van Tamar van der Dop. Ze wilde een stoer vrouwenbiertje dus hebben we een stevig bitter biertje gemaakt met hoppen die een Chardonnay smaak hebben. Dit voorjaar kwamen we uit met een IPA met basilicum als saluut naar Cinema Paradiso, de alles omvattende film over Italiaanse cinema, launch met pasta en live soundtrack in Lab 111’.

En nu komt er dus een Pulp Fiction bier aan, de 5$ Shake (Weet je nog? Deze scène?).Wat zit daar allemaal in?
‘$5 shake’ is gemaakt met tarwemout, het moutsoort wat ook in Duitse Weizenbieren wordt gebruikt waardoor het bier een troebele lichte kleur krijgt. Dit om het milkshake effect te vergroten. Er zitten kilo’s Amerikaanse hoppen: Citra en Mosaic, beide heel fruitig van smaak. De extra ingrediënten: Vanille (milkshake heeft nou eenmaal vanille), rode appels (Bruce Willis rookt het merk ‘Red Apples’) en blauwe bessen; ‘I’m going to order a big plate of blueberry pancakes’.

En voor welke film wil je nog heel graag een biertjebrouwen?
‘We zijn nu bezig met een verbiering van The Wild Bunch met limoen, pepers en cactus. Dit najaar een bier maken geïnspireerd op ‘Tokyo Story’, waarin we gaan proberen om umami smaak aan bier te geven. Ook zullen we speciale Japanse hoppen gebruiken. Volgend jaar staat ‘Clockwork Orange’ op de rol, een super sinaasappel/melk bier! Ik zou zelf ook graag een ‘Jaws’ biertje maken met zout water’.

Tja. En genant. De biertjes sloegen best hard in. Daarom zit ik Finbarr al heel de week te bestoken over de whatsapp met vragen. Hoe zat het ook alweer? Door alle biertjes ben ik dus de rest vergeten….oeps.

Wat ik niet vergeten ben: 22 juni is de lancering van de 5$shake bier in Paradiso. Met een heuse Miss Mia Wallace contest. En hij heeft kunstenares Esiri Erheriene-Essi  weten te strikken om het logo te maken. Hoe leuk! En ik kan niet wachten om het bier te gaan proeven.

Wie: Finbarr Wilbrink Pulp Fiction - image 1
Waar: Biertuin, Oost
Waarom: Hoe cool is het om je eigen bier te brouwen?
Website: cinemabrewers.com

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top