OURGROUND
3 Comments

Bistro Noord: culinair genieten zonder baarden

Waarom kleeft er aan de Franse keuken vaak het vooroordeel: ‘stijf’? En waarom moet alles dat hip heet een baard, knot en tatoeages dragen? Het lijkt of er twee stromingen in de Amsterdamse horeca te onderscheiden zijn: enerzijds de hipsterbar waar enkel G&T’s, stukken vlees of haute friture de (muur)kaart sieren. Anderzijds de ruimte voor de chefs die niet bang zijn de authentieke Franse keuken meer speelveld te geven (denk Rijsel en Johannes). Bistro Noord is een nieuw pareltje om aan dat laatste rijtje toe te voegen en waar geen baard of tatoeages voor nodig zijn. Hier kun je van de Franse keuken kunt genieten in een ongedwongen sfeer.

Bistro Noord

Bistro Noord Amsterdam

De voormalig eigenaren van Restaurant Te Pas zijn in 2014 neergestreken in een opslagruimte tussen Pllek en het nieuwe hotel Brooklyn. Klinkt niet heel romantisch, maar zoals jullie inmiddels wel weten is er geen ontkomen meer aan. Amsterdam Noord is het Brooklyn van New York. Hier wil je zijn, hier ga je naar toe voor een avond uit. Basta. In de opslagruimte vonden Evert en Hugo de bouwstenen om een plek te creëren die niet stijf aandoet. De lampen zijn afgestoft. Een houten vloer werd gelegd en twee zwaarden van een platbodem zijn omgetoverd tot een bar. Gek genoeg heb je niet veel nodig om een loods om te bouwen tot een sfeervol restaurant. Eigenlijk is dat ook weer helemaal niet zo gek, want je wil dat de focus en kwaliteit ligt op de gerechten. En ik hanteer hierin een simpele stelregel: als ik uit eten ga wil ik dingen proeven die ik zelf niet kan maken. Zondagavond gingen we in de bolide (toch wat lui) richting Noord. Die avonden zijn nog relatief rustig ten opzichte van de vrijdag- en zaterdagavond. Hopelijk komt dat meer op gang, omdat het toch altijd wat knusser is als er nog wat meer mensen om je heen zitten.

Bistro Noord Amsterdam

Vooraf liet ik mij (buiten de kaart om) verrassen door dungesneden (Albacore) tonijn met gamba’s in tempura sabayon met citroengras. Mijn geliefde tafelgenoot wilde maar met moeite zijn gerecht delen: huisgedroogd runderstaartstuk met rucola, olijven en taleggio. Als tussengerecht kregen we ‘Kokkels á la nage’ met Corvina filet en venkel, rouille en een bouillabaisse met (sepia) inkt op smaak gebracht. Tot hier was ik al gelukkig maar, quelle surprise, het hoofdgerecht moest toen nog komen! De op appelhout gerookte runderborst uit de Texas smoker (dat is dan toch best weer hip) is een absolute topper op de kaart. En een konijn rouleau met salie en pancetta is mijn volgende uitdaging in de keuken. Die werd geserveerd met cavolo nero (palmkool). Leuk, een groente die ik nog niet kende! Tot slot een tartelette met bloedsinaasappel. Tot dusver alle heerlijkheden waar we onze magen mee vulden. Maar de lever wil ook wat. Van een licht zoete Zuid-Italiaanse wijn naar een frisse Noord-Spaanse wijn tot aan een Oostenrijkse dessertwijn. Een reis door Europa met een mooie uitleg bij ieder glas.

Amsterdam Bistro Noord

Bistro Noord is een pareltje dat ik aan mijn persoonlijke favorieten toe voeg en daarom met jullie deel. Hier komen service, kwaliteit en smaak samen. Zoals een avond uit hoort te zijn. Als we naar buiten lopen giert de wind tussen de kranen en open vlaktes van Noord. Ondanks dat een fietstocht het verteringsproces zou helpen ben ik toch wel blij om weer in de auto te stappen.

Ps: vergeet geen parkeergeld te betalen. Paar dagen erna kregen we alsnog de rekening.

Wat: Bistro Noord
Waar: Mt. Odinaweg 32 (bij Pllek)
Waarom: culinair genieten zonder baarden
Website: bistronoord.nl

Foto @Iris

About the author:
Has 71 Articles

3 COMMENTS
  1. Valerie

    Leuk om te lezen. Ik kwam hier toevallig een aantal weken geleden per toeval terecht, zonder er eerde over gehoord te hebben. Een fantastisch restaurant, met een uitzonderlijk plezierige, haast (on)-Amsterdamse bediening. Hoe komt ’t dat er nog geen rijen voor de deur staan daar? Ga, nu je er nog rustig kan zitten!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top