OURGROUND
2 Comments

Cafe de Koe – pas op stamkroeggevaar

Hard geschreeuw en gelach hoor ik buiten. Met mijn mede-collega snel ik naar de deur, en zie een toerist. Poedeltje naakt op het balkon van Hotel Paris, temidden op de Marnixstraat. Met een trage grijns op zijn gezicht houdt hij zijn handen voor zijn kruis. De arme jongeman is buitengesloten door zijn vrienden, die hard staan te lachen achter het raam. Met een coffeeshop naast de deur en Hotel Paris aan de overkant was er altijd wat te beleven bij mijn gouwe ouwe liefde: Café de Koe. Op negentienjarige leeftijd stapte ik hier binnen voor een bijbaantje, om er vervolgens mijn hele studententijd niet meer weg te komen. Ook daarna heb ik nog regelmatig ingevallen, omdat het zo enorm gezellig is.

Dit relaxte cafeetje is gelegen in de Marnixstraat op kruipafstand van het Leidseplein. De Koe is net iets minder prestigieus dan de buren: Café Lux, Café Weber en Kamer 401 (voor de geïnteresseerden: de pickup places van Kluun). Of ik nou in mijn joggingbroek of kekke pakje stond te werken, het maakte niet uit. Al leverde het me wel de bijnaam: ‘Paris Hilton’ van de Koe op. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit of dat nou een compliment is of niet. Iedere avond is er gevarieerd publiek, van jong tot oud en van hip tot alto. De kroeg is van Steph en Van Dik Hout bassist Dave. Hierdoor komt er nog wel eens wat Neerlands muziektalent over de vloer. Zo heb ik Huub van De Dijk op hun album release borrel eens gevraagd of hij wel een ‘gratis drank bandje’ had. Oeps.

Naast de relaxte gezelligheid in het cafe boven, kun je in de Koe ook heel goed eten in het restaurant in het souterrain. Restaurant kwaliteit in een eetcafe omgeving voor een goede prijs. De beroemde frietjes – vers gesneden met de schil er nog om – mag van geen enkele stamgast van de kaart af, evenals de Tortelloni. Deze heeft in het Parool nog de prijs gehad voor ‘ het beste vegetarische gerecht van Amsterdam’. Toentertijd nog met masterchef Alwin achter de gaspitten (zie foto). Inmiddels met minstens zulke goede chefs. Het serviceniveau is hoog maar niet formeel. Zo krijg je het bestek op een bord om zelf te verdelen over de tafel, mag je Jenga spelen wanneer je maar wilt en kun je tot sluitingstijd een koffie of een tosti bestellen. Daarnaast heeft de Koe een imposante biercollectie voor een klein kroegje als deze, dus kom vooral eens langs voor een lekkere Chouffe van het vat, een flesje Zatte of een Weißenstephaner. Ik beloof je, het zal niet bij een keer blijven. 

Wat: Cafe de Koe
Waar: Marnixtraat 381, centrum
Waarom: een heerlijke stamkroeg waar (bijna) alles kan met de leukste bediening
Website: cafedekoe.nl

About the author:
Has 114 Articles

2 COMMENTS
  1. Stéph

    Wat fijn om te lezen. Trots!!

  2. ReneS

    De mensen van de Koe hebben me ooit op het laatste nippertje uit de brand geholpen door eerder te openen en zo een vrijgezellenfeest te laten doorgaan. Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor 🙂

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top