OURGROUND
No Comments

Millennialtrainer Jasper Scholten vertelt hoe je met het “is dit alles” gevoel omgaat”

Coach Jasper Scholten vertelt over het "is dit alles" gevoel. Ken je dat knagende ‘is dit alles’-gevoel? Doe Maar zong het al in de jaren 80, ik zing het dagelijks mee terwijl ik in de spiegel een reflectie van mijn doorsnee huis en mijn doorsnee hoofd zie. Waar komt dit gevoel toch vandaan? Trainer/spreker Jasper Scholten legt uit dat dit een gevoel van alle tijden is en dat we niet met de vinger naar onze omgeving, maar naar onszelf moeten wijzen om het op te kunnen lossen.

De millennialtrainer Jasper Scholten

De millennial: een kansrijke groep jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar. Op papier echte hoogvliegers, maar in het ‘echt’ gewone mensen die het (meer dan) de helft van de tijd ook niet weten. Monsterboard stelt dat 80% van de 5053 ondervraagde millennials niet zeker weten of ze met hun baan op de goede plek zitten. De cijfers liegen er niet om, het is dus helemaal niet zo vreemd dat ik mij af en toe zo verschrikkelijk miserabel voel om mijn weinig betekenende leventje. Maar waar komt dit gevoel toch vandaan?

Hiervoor kan ik bij niemand beter terecht dan bij Jasper (30). Jasper is, zoals eerdergenoemd, auteur van Het Millennial Mysterie. Hij is spreker, schrijft over millennials, persoonlijke ontwikkeling en pragmatische spiritualiteit en coacht millennials die vastlopen, op zoek zijn naar ondersteuning of uit een burn-out/depressie komen.

Jasper, dat ‘is dit alles’-gevoel, waar komt dat precies vandaan volgens jou?

“Het antwoord hierop komt voort uit het onderzoek dat ik heb gedaan voor mijn boek. Ik kwam erachter dat het grotendeels wordt veroorzaakt door een wat ik noem negatieve realitycheck. Alles waar we van dromen en waar we ook stiekem wel een beetje vanuit gaan omtrent werk, een promotie, kinderen, een relatie of nieuw huis blijken plots niet de realiteit. De afstand tussen wat ons leven ons brengt, en wat we ervan hadden verwacht, zorgt voor allerlei emoties: blijdschap, teleurstelling, boosheid of zelfs een breekpunt. Je voelt hem al aan: deze emoties gaan vaak gepaard met het ‘is dit alles’-gevoel?”

Is dit gevoel echt iets van deze tijd of is dat een fabel?

“Nee, dit gevoel is iets van alle tijden. Alleen lijkt deze realitycheck nu wat eerder plaats te vinden. De midlifecrisis is een quarterlife-crisis geworden, zou je kunnen zeggen. De crisis van de generaties voor ons ontstond vaak na veertig levensjaren van ontwikkelen en het als het ware automatisch invullen van het leven. Men kreeg vaak eerder kinderen dan nu waardoor het vormen van (en zorgen voor) een gezin vaak sneller op de studiefase volgde. De focus kwam al vroeg op het onderhouden van het gezin te liggen en pas vanaf het moment waarop de kinderen op eigen benen konden staan en er ondertussen een aantal stappen op werk waren gemaakt, kwam er ruimte voor reflectie of een realitycheck.

Bij millennials gaat dit proces anders. Ze krijgen minder snel kinderen en hierdoor schuiven ze de gezinsfase een paar jaar vooruit. Het is steeds normaler geworden om eerst voor de carrière te gaan alvorens er aan kinderen gedacht wordt. Doordat ze hiermee enkel verantwoordelijk zijn voor hun eigen hachje, en niet voor kinderen, hebben ze meer bewegingsvrijheid en meer ruimte om na te denken en te reflecteren op hun leven. Vandaar dat dit vaak al eerder tot vragen als ‘is dit alles’ leidt.”

Toch schrijf je in je boek dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen de quarterlifecrisis en het ‘is dit alles’-gevoel van de millennial?

“Dat klopt: dit zit hem in het feit dat millennials naar mijn idee veel hogere verwachtingen van zichzelf en het leven hebben dan mensen uit eerdere generaties (doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg). Deze verwachtingen komen voort uit een combinatie van factoren waaronder: ongekende welvaart en een idee van sky is the limit, een enorme toename van keuzemogelijkheden, sociale media die je constant overprikkelen met succesverhalen en een opvoeding waarbinnen de behoeften en ontwikkeling van de millennial centraal staan.”

We zijn dus eigenlijk verwende snotapen?

“Nee, integendeel: het is helemaal niet makkelijk om binnen deze omstandigheden de juiste keuzes te maken, tevreden te zijn met jezelf en te dealen met het feit dat het in de realiteit vaak heel anders is. Want wanneer millennials de arbeidsmarkt opkomen (in 2025 zijn alle millennials op de arbeidsmarkt en bestaat de arbeidsmarkt voor 50% uit millennials), dan blijkt dat het allemaal vaak een stuk minder rooskleurig is dan gedacht. In veel organisaties is er weinig ruimte voor zelfontplooiing, word je behandeld alsof je een nummertje bent en is de baan een stuk minder spannend dan in vacatureteksten of recruitmentpraatjes wordt geschetst. Dat zorgt heel terecht voor teleurstellingen, frustraties en het ‘is dit alles?’-gevoel.”

Okay, maar wat is dan de oplossing?

“De oplossing is minder makkelijk dan jij waarschijnlijk hoopt. Het gaat niet helpen om met de vinger naar de opvoeding, social media, recruitmentpraatjes of andere omstandigheden te wijzen. De oplossing ligt naar mijn idee bij onszelf. We moeten erachter zien te komen wat onze verwachtingen precies zijn. Waarom willen we een bepaald leven leiden? Zijn we open en eerlijk in onze verwachtingen naar onszelf en de mensen om ons heen? En wat verwacht ik precies van anderen?”

“Dit zijn de realitycheck-vragen waar we iets mee kunnen, denk ik. We moeten eerlijk tegen onszelf durven zijn en daarnaast ook open staan voor een eerlijke blik naar onze omgeving. Hoewel dit heus niet altijd makkelijk is, kan het de nodige frustratie, teleurstelling en zelfs een crisis voorkomen..”

Coach Jasper Scholten is zoals eerder genoemd ook schrijver en begaafd verteller. Mocht je na dit artikel meer willen weten over zijn bevindingen: houd dan onze site in de gaten. Er komt meer! Of lees zijn boek Het Millennial Mysterie.

Ben je benieuwd naar zijn trainingssessies? Op zijn site staat alle informatie die je nodig hebt om een sessie in te plannen.

Toe aan meer geestverruimende stukjes? Lees ook eens over hoe jouw autonomie, onlosmakelijk verbonden is met jouw identiteit.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top