OURGROUND
No Comments

D66: Is Reinier op nr. vier onze man?

De allerlaatste in onze verkiezings-serie is naast kandidaat gemeenteraadslid ook kroegbaas. Nummer vier op de lijst van D66 is geboren en getogen in onze stad. In zijn non-gouvernementele leven  dient hij ook ons alles belang door Amsterdams gemeenschappelijke achtertuin De Vondeltuin te bestieren (en sinds kort ook café Kiebêrt).  Tussen het flyeren en overtuigen van last minute twijfelaars door ontmoeten we hem in Cafe Katoen. Move over Jan Paternotte hier is Reinier van Dantzig (27)..

Laatste kans om zieltjes te winnen: Waarom zouden wij vandaag onze tijd besteden aan het uitbrengen van onze stem?

Er komen drie grote decentralisaties aan. Oftewel: er gaan drie zaken, die eerder landelijk geregeld werden, naar de gemeente. De zorg, jeugdzorg en de participatie wet. Daar krijgen heel veel mensen mee te maken. Als je dus zorg nodig denkt te gaan hebben of in de problemen dreigt te raken, doordat je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt en naar het UWV stapt, dan is het wel handig dat je mee stemt over hoe dat dan gaat gebeuren.  Amsterdamse gemeenteraad gaat hier een hele belangrijke rol in spelen. Mensen beseffen niet dat het de gemeente is die uit gaat maken wat er met jouw oma gebeurt als die zorg nodig heeft, of met jou wanneer je je baan kwijtraakt. De opkomst is laag en dreigt nog lager te worden deze keer. Het is duidelijk dat de politiek er niet in is geslaagd uit te leggen dat dit de belangrijkste gemeenteraadsverkiezingen ooit zijn en dat is heel jammer en natuurlijk ook deels onze schuld.

Oké oké, we gaan. Nu willen we nog weten waarom op D66 en niet op een van de anderen?

We hebben in de landelijke politiek bewezen dat wij staan voor beter onderwijs en dat we dit ook waar maken. D66 is voor gelijke kansen voor iedereen. Onderwijs is de beste manier om er voor te zorgen dat elke Amsterdammer het beste uit zijn leven kan halen. Als iedereen in de basis gelijk is mag je daarna zelf beslissen wat je met je leven doet. In Amsterdam is de PVDA is al heel veel jaren de grootste partij en de woningmarkt zit nog steeds muurvast en met de financiën gaat het ook niet goed. Ik denk dat wij dit beter kunnen, hierin hebben wij ook al een belangrijke rol gespeeld.

Die eer trekt de VVD ook naar zich toe hoor, hoe zit dat?

Zij hebben het geprobeerd maar het is de VVD niet gelukt. We zitten als stad nog steeds met een enorme hoge schuld.

Over de woningmarkt gesproken. Hoe gaat D66 dit aanpakken?

Zes op de tien woningen in Amsterdam zijn momenteel sociale huurwoningen. Dat is te veel en we willen een deel hiervan naar het segment voor de middeninkomens doorschuiven. Scheefwoners kunnen momenteel geen kant op want er is geen volgende stap en starters of mensen zonder vast contract kunnen een hypotheek wel vergeten. Er is meer behoefte aan huurwoningen in middensegment die willen wij vrijmaken door scheefwonen aan te pakken maar deze mensen dus wel een alternatief kunnen bieden. En we willen meer bouwen binnen dat segment op diverse punten langs de ring.

Maar willen we niet allemaal binnen de ring wonen?

Nee dat lijkt wel mee te vallen. Veel woningen net buiten de ring worden erg goed verkocht of zijn populair onder huurders. Bovendien kan je buurten buiten de ring aantrekkelijker maken door het vervoer daarheen sneller en beter te maken.

Maar dan moeten we eerst genoeg geld hebben, hoe helpt D66 de (startende) ondernemer?

Wij willen graag richting de ambachtseconomie. Met het idee dat iedereen iets kan en/of iets kan maken. Dit willen we stimuleren door hier meer aandacht aan te besteden. Ook zien we graag dat er meer zogenaamde broedplaatsen voor ondernemers komen. Waar de ruimte is om gewoon met je laptop te gaan zitten werken en input te krijgen van andere ondernemers.

Je hebt nog een paar uur om mensen over de streep te trekken: waarom op nummer vier van de lijst van D66 stemmen?

Nou ten eerste rijmt het allemaal heel goed: Reinier op vier, stem op Reinier hier en meer.

Ik ben meteen om maar misschien de rest nog niet helemaal..

Serieus: Ik ben jong,  de enige op de lijst van D66 onder de 30, ik weet wat er speelt in onze generatie. Bovendien ben ik een echte Amsterdammer, geboren en getogen in Amsterdam Zuid. Ik weet heel veel af van de stad en de problemen en omdat ik zelf ondernemer ben weet ik ook hoe belangrijk en soms lastig de regelgeving kan zijn.

Waarom is Amsterdam jouw stad?

Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders zou wonen. Naast dat mijn familie, geliefde en vrienden hier allemaal zijn is Amsterdam ook een hele mooie combinatie van verschillende dingen. Het heeft alles van een grote stad en bereikbaarheid van een dorp. Het is een stad met veel vrijheid en dat voelt goed.

Je bent al eigenaar van een pareltje(s), heb je nog andere favoriete spots?

Ik ben al een tijdje groot fan van restaurant Rijsel. Het eten daar is echt geweldig, ik kom er graag. En ik heb er nu geen tijd voor maar als het weer wat rustiger is dan ren ik door het Amsterdamse Bos. Ik woon ik de buurt dus ik ben er zo, de perfecte plek om te rennen.

Nog een laatste uitsmijter?

Ja: Het zou echt zo zonde zijn als mensen niet gaan stemmen! Deze gemeenteraadsverkiezingen zijn zo belangrijk!Ben je al overtuigd? Weet jij al op wie je gaat stemmen eigenlijk?

Eh nou Reinier….  Ik ga nog even alle interviews doorlezen van de afgelopen week om zeker te zijn van mijn keus. Ik vond ze allemaal wel gezellig eigenlijk en ik neig ernaar te kiezen voor diegene die het meest sympathiek op mij over kwam. Maar ja daar gaat het natuurlijk niet om hè. Inhoud inhoud inhoud.  Lees dus hier nog een keer Sofyan Mbarki PVDA, Peter Kwint SP, Laurens Buijs RED Amsterdam, Stefan de Bruijn VVD, Steffi Rombouts CDA, Simion Blom Groenlinks en natuurlijk niet te vergeten Rappende ROB.

Daarna als de sodemieter naar de stembus!

Wie: Reinier van Dantzig, D66
Waar: Café Katoen
Waarom: Stemmen met voorkennis is altijd slimmer
Website: Lees álles over Reinier hier

 

 

 

 

 

 

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top