OURGROUND
No Comments

De Amsterdamsche Waarheid #2: waarom Mokumse chicks niet te vertrouwen zijn

De Amsterdamsche Waarheid was jullie tijdens de eerste editie vorige maand goed bevallen. Vandaar een vervolg. Lees en huiver.

Heren, opgelet! Amsterdamse chicks zijn niet te vertrouwen, al eeuwen niet. Ik neem je mee terug in de tijd waar bijzonder veel overeenkomsten te vinden zijn tussen de hedendaagse zakenreis en de de tijd van de handelsmissies van de VOC. Hoewel de business dude er vaak van verdacht wordt de scheve schaats te rijden, staat de geschiedenis toch echt aan zíjn kant. De volgende keer dat jij wordt uitgezwaaid door je paradijsvogel als je voor zaken 2 weken naar het idyllische Austin, Texas vliegt, be aware, be very aware. Dat neptraantje bij vertrekhal 3 is niets meer dan een fopspeen om jou rustig te houden. Geloof me, I know.

oranje-uitzwaaien-schiphol-gaal-sneijder-anp_0

Tussen 1600 en ca 1800 vertrokken de ‘handelsmissies’ (aka ‘pakken wat je pakken kunt missies’) met zeeschepen die voor Pampus lagen, een soort Trossen Los! anno 1600. Vanaf de Zuyder Zee (nu IJsselmeer) zetten zij koers naar de Nieuwe Wereld. De zeebonken van weleer werden uitgezwaaid door hun wenende vrouwen met de zakdoek in de hand. Waarvandaan beter dan het toenmalig hoogste toegankelijke punt van Amsterdam? Juist. De Schreierstoren! Uiteraard kozen de vrouwen dit hoogte punt om zo lang mogelijk en op dramatische wijze afscheid te nemen van hun mannen. Echter, er bleek een bijkomend voordeel te zijn. Het kwam soms namelijk wel eens voor dat door technische mankementen of de verkeerde wind, schepen niet konden vertrekken. Om proviand aan boord te besparen werd de bemanning dan weer terug aan land gebracht. De Schreierstoren fungeerde daarom ook als een verzekering; vanaf dit punt kon je ook de schepen hun zeilen zien hijsen en daadwerkelijk zien vertrekken en was de kust veilig! Zodra de zeilen gehesen waren en de schepen uit het zich verdwenen, konden de ogenschijnlijk ontroostbare vrouwen zich vol overgave op hun tweede deeltijdbaan storten: werken op de Zeedijk als vrouw van lichte zeden…

coalitie-definitief-verdere-sluiting-ramen-wallen

Dus. de volgende keer dat je vriendin er echt op staat je naar Schiphol te brengen en perse dat laatste kusje wilt geven bij de paspoort controle, think twice.

foto marco knitel

Jongens en meisjes, gefeliciteerd. Jullie zijn zojuist vermaakt door Marco, die je waarschijnlijk nog wel kent van zijn succesdebuut: 5 redenen waarom de hipster razendsnel uitsterft en de eerste editie van de Amsterdamsche Waarheid.  Marco feest en werkt als een maniak, is rete-slim en rete-scherp en neemt de samenleving graag onder de loep. In het dagelijks leven staat hij vaak op een podium zijn ideeën te verkondigen, maar vanaf nu maken wij met liefde een digitale spreekstoel voor hem vrij. Marco, we like you! 

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top