OURGROUND
2 Comments

De beste plekken voor een keutje en een neutje

Bijna is het over met de zomer. Gelukkig staat er een nieuwe periode voor de deur: het kroegseizoen! Dan heb ik het niet over the hip and happening, maar juist over de oude buurtcafe’s. Amsterdam zit er vol mee. Hoe bruiner en Amsterdamser, hoe beter.

Schermafbeelding 2014-09-18 om 18.47.06Meestal staat er Andre Hazes muziek op. De eigenaar is een olijke fluiterd met altijd dezelfde kroeg-grappen. Niet alleen hij wordt er moe van. Vrijwel altijd staan er naast de overvolle asbakken (het rookverbod wordt steevast ontkent), bakjes met pinda’s of zoute sticks in kleine bierglazen op de bar. Hoe smerig ze ook zijn, na een paar bier zit ook ik die dingen gulzig naar binnen te werken. De stamgasten hebben nog net geen naambordje op de bar getikt. Vrijwel altijd gaat er iemand tegen je aanpraten met een heel levensverhaal. Als je dan ook nog je keutje kan pakken voor een potje biljart, nou dan kan je zondagmiddag niet meer stuk. Hierbij een paar toppertjes voor een keutje en een neutje.

1 Treffers Schermafbeelding 2014-09-18 om 18.47.52
Op de hoek van de Admiraal de Ruijterweg en de Willem de Zwijger, op het drielandenpunt Oud-West, Baarsjes en Bolo. In deze kroeg heb ik menig uit de hand gelopen zondagborrels meegemaakt. Na een aantal neutjes kunnen de stamgasten ietwat over-enthousiast worden, ik heb nog nooit zulke interessante levensverhalen gehoord als hier. Over ex-prostituees, lekkende neptieten en losgeslagen kroost. De eigenaar is een vriendelijke jongen die er nog vrij fris uitziet voor een rookhol als deze.

2 Cafe Hans

gc_hans-1651-750x380Veel Amsterdamser dan dit krijg je het niet. Deze kroeg zit in Zuid aan de Amstelveenseweg. De kroeg heeft een rondlopende huiskat, er liggen Perzische tapijtjes op tafel, tot het meubilair behoren een een paar goede kettingrokende stamgasten en steevast galt Andre Hazes uit de speakers. De eigenaren Ellen en Rene (verrassend genoeg geen Hans) zijn ook liefdespartners en hebben een oergezellig team. Goed voor een dansje op de vrijdagavond of een potje dobbelen, kaarten en biljarten op je zondag.

 

3 The PoolholeThe Poolhole
Midden in het centrum op de Voetboogsteeg ligt The Poolhole, een heerlijk oude Amsterdamse kroeg met veel keutjes, ook neutjes
maar vooral bier. Binnen staat een mooie mix van oude stamgasten die maar wat graag een praatje aangaan en jonge binkies die nog net niet op stap mogen maar wel mogen poolen. Er staan maar liefst 8 pool- en biljarttafels en de echte spelletjesliefhebber kan hier ook sjoelen en darten. Dit cafe is ook een goede optie om vanuit de vrijmibo naar door te rollen. 

Er zijn nog een paar ultieme bruinerds waar ik nog niet naar binnen heb gedurfd, de 20m2 huiskamer ‘t Podium op de Ceintuurbaan, of de Anita op de Ferdinand Bol (niet vindbaar op internet). Maar die ga ik zeker nog eens afvinken van mijn lijstje.

Wat: bruine kroegen in Amsterdam
Waar: iedere buurt heeft er wel een
Waarom: we moeten toch iets, na het festivalseizoen
Website: bruine cafe’s in Amsterdam

About the author:
Has 114 Articles

2 COMMENTS
  1. Kristen

    Ruk en pluk is ook een prachtjuweel. Ga je daar ook snel kijken?

  2. Jolien

    Jaaa kris en dan samen met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top